"Enerji sektörü endüstrileşmedi"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Halk Enerji Genel Müdürü Mustafa Atilla, Türkiye'nin enerji alanında endüstrileşme problemi olduğunu belirterek, "Potansiyelin kullanılması için devletin enerji alanında verdiği teşvik sistemi yapısal olarak değişmeli" dedi.

Gaziteknopark'ta kurdukları Güneş Enerjisi Santralini basın mensuplarına tanıtan Atilla, santralde hangi iklim ve çevresel koşullarda, hangi güneş panelinin kurulmasının daha uygun olduğunu ölçtüklerini, farklı tür paneller, invertör ve güneş izleyicisi teknolojilerinin gerçek iklim koşullarında test edildiğini ifade etti.
Atilla, yapılan testlerden elde edilen verilerin, güneş enerjisi sistemlerinin optimizasyonunda kullanıldığını ve yatırımcılara uygun teknolojiyle yatırım yapma imkanı sağladığını vurguladı.
Binaların çatılarına da güneş enerjisi panellerinin kurulabildiğine dikkati çeken Atilla, kurulan sistemin 7 yılda maliyetini karşıladığını kaydetti.

"Üst sınır yükseltilmeli"

Atilla, yasal olarak güneş enerjisi tesislerinde toplam kurulu gücün 600 megavatı geçemeyeceğini belirterek, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin ise 40 bin megavat olduğunu kaydetti.
"Türkiye'nin enerji alanında endüstrileşme problemi var. Potansiyelin kullanılması için devletin enerji alanında verdiği teşvik sistemi yapısal olarak değişmeli" diyen Atilla, kanunda belirtilen sınırın artırılması gerektiğine işaret etti.