Rüzgar YEKA ihalesi sonuçlandı

Bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için yapılan YEKA ihalesi sona erdi. Açık eksiltmede en düşük teklifi 3,48 cent/kilovat saat ile Siemens-Türkerler-Kalyon verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi 8 konsorsiyumun katılımıyla yapıldı.

İhalede süreç 4,19 cent/kilovat saat ile başlarken, Enercon-Polat Enerji-Limak Enerji, Goldwind-Akfen Holding-Beyçelik ve Vestas-Enerjisa konsorsiyumları açık eksiltmeye katılamadı.

Yarışmanın devamında önce Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri-IC İçtaş Enerji ve General Electric-Fina Enerji, daha sonra Nordex-İklim Elektrik Yatırım ve son olarak da MingYang-İlk İnşaat konsorsiyumları ihaleden çekildi.

Böylece açık eksiltmenin 30. turunda 3,48 cent/kilovat saat ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon yarışmanın galibi oldu.

İthal ekipmanın finansmanı yurt dışından

İhalenin sonuçlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, projenin finansmanına ilişkin bilgi verdi.

Türker, "Yerli üretim yüzde 65 civarında olacak, yüzde 35 dışarıdan ekipman gelecek. Yurt dışından gelecek ekipmanın finansmanını da yurt dışından yapacağız. Kalanı yerli bankalardan temin edeceğiz" dedi.

Türk-Alman ilişkilerinde 'rüzgar' dönemiTürk-Alman ilişkilerinde 'rüzgar' dönemi