Teklifler bugün alınıyor

1.3 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz için Koç, Sabancı Akfen gibi yerli yatırımcıların yanında Çin'den de şartname alan şirketler olduğu belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - İhalesi iki kez iptal edilen Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 80'inin özelleştirilmesi için son teklifler bugün alınıyor.

1.3 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz ile yerli ve yabancı birçok şirket ilgilenirken, Koç, Sabancı Akfen gibi yerli yatırımcıların yanında Çin'den de şartname alan şirketler olduğu belirtiliyor.

Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nde bulunan yüzde 80 oranındaki idare hissesinin özelleştirmesi amacıyla yapılacak ihalenin son teklif verme tarihi bugün doluyor.

İlk olarak 31 Ekim 2011 olarak duyurulan son teklif verme tarihi, 27 Ocak'a, daha sonra da 16 Nisan'a ertelenmişti. Şirketler, Başkentgaz ile ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan tarife metodolojisi ve Başkentgaz'ın varlık tabanı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü ile imzalanan Borç Protokolü gibi gelişmeleri detaylı olarak inceleyebilmek ve bu gelişmeleri tekliflerine yansıtabilmek için erteleme talebinde bulunmuştu.

Türkiye'nin en büyük gaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz AŞ'nin yüzde 80 hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesine dönük nihai pazarlık görüşmesiyle dev gruplar ilgileniyor.

Aralarında Sabancı, Koç Grubu, Global Yatırım, Limak, Aksa, Akfen'in yanı sıra Suudi Arabistan ve Çin'den önemli şirketler ihalede yarışacak. Şartname alan yatırımcı sayısının 10'u aştığı belirtiliyor.

Ağustos ayı başında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başkent Doğalgaz ihalesini kazanan şirket için ödeme kolaylığı getirmişti. Bu ihaleyi kazanan şirket, ihale bedelinin yüzde 50'sini peşin ödeyecekken kalan yüzde 50'sini iki yıl sonra ve taksitli ödeme hakkına sahip olabilecek.

Başkent Doğalgaz tüm abone grupları için tarifeleri 31 Ağustos  2017 tarihine kadar sabitlerken, 800 bin metreküp yıllık tüketim seviyesinde sabitlenen taşıma bedeli uygulama limiti de 31 Ağustos 2017 tarihine kadar sürecek.

Başkent Doğalgaz'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirme ihalesi gerçekleştirilecek yüzde 80 hissesi ile belediye tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve iptal edilen Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait yüzde 20 hissenin özelleştirmesi de 17 Mayıs'ta yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir