Teknoloji gelişti rüzgarın düşüğü de değerlendi
Bakan Taner Yıldız, artık türbinlerin daha yüksek, güçlü ve hafif olarak üretildiğini, düşük güçteki rüzgarın da elektriğe dönüştürülebildiğini, bu sayede en iyi rüzgar alan bölgelerin dışına da türbin kurmanın mümkün hale geldiğini anlattı.
İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gelişen teknoloji sayesinde daha düşük rüzgâr alan sahaların enerji üretimi açısından çok değerli hale geldiğini söyledi.
Taner Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Konferansı'na (TÜREK) gönderdiği mesajda, sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok faydalanılmasının, Türkiye`nin enerji politikalarının temel noktalarından birini teşkil ettiğini belirtti. Bu politikada rüzgar enerjisinin de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Taner Yıldız, "Sürekli artan enerji talebini karşılamak ve ithalatı azaltmak için, var olan bütün potansiyelimizi en kısa sürede devreye almak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın tamamından yararlanmak durumundayız" dedi.
Global enerji piyasasının dinamiklerinin gittikçe artan bir şekilde gelişmekte olan ekonomiler tarafından belirlenmekte olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Fosil yakıt fiyatlarındaki artış seyri, iklim değişikliği eksenli kaygılar ile birlikte enerji sektöründe gerek arz, gerekse talep tarafında yeni mevzuat ve uygulama tedbirlerini gündeme getirmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve nükleer enerji projeleri küresel ölçekte artmaktadır. Ayrıca yeni enerji teknolojilerinin ticarileşme süreci hususunda çalışmalar hız kazanmıştır" diye konuştu.
Düşük rüzgarlı yerler de değerli
OECD dışı ekonomilerin küresel rüzgar enerjisinin 2030 yılında yüzde 17’sini üretmesinin beklendiğini, ifade eden Bakan Taner Yıldız, "2050 yılında da bu oranın artması bekleniyor" dedi. Rüzgar enerjisi teknolojisindeki gelişmlerin de son derece önemli olduğuna değinen Bakan Taner Yıldız, türbinlerin daha yüksek, güçlü ve hafif olarak üretildiğini, daha düşük güçteki rüzgarın da elektriğe dönüştürülebildiğini, bu sayede en iyi rüzgar alan bölgelerin dışına da türbin kurmanın mümkün hale geldiğini anlattı.
Rüzgar cari açığı azaltıyor
Türkiye ekonomisinin gelişiminde enerji sektörünün başat bir faktör olmasıyla birlikte, bu sektöre yönelik yerli ve yabancı yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çeken Bakan Taner Yıldız şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye’nin ekonomik büyüme hızı, artan elektrik talebi ve rekabetçi piyasa yapısı, yatırımlar açısından cazip bir ortam sunmaktadır. Bu cazip ortamın somut sonuçlarını almak için 11 yılda çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Liberal bir piyasa hedefi doğrultusunda sektörle birlikte yaptığımız bu yasal düzenlemelerin sonuçlarını aldık. 11 yıl önce neredeyse yok düzeyde olan rüzgar kurulu gücü bugün 2600 MW’ı geçmiştir. Bugün memnuniyetle söylemeliyim ki, rüzgardan ürettiğimiz elektrikle yılda en az 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıyoruz."
2023 rüzgar gücü hedefi 20 bin MW
Türkiye elektrik piyasasını dünyanın en hızlı gelişen piyasalarından biri olarak nitelendiren Taner Yıldız, artan talebi karşılamak için 2020 yılına kadar ihtiyaç duyulan yatırım tutarını 120 milyar dolar olarak belirtti. Yatırımların rekabetçi piyasa koşullarında özel sektör eliyle yapılmasını öngördüklerini yineleyen Bakan Taner Yıldız, mesajına şöyle devam etti: "Yenilenebilir enerji alanında özellikle rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisine yönelik pek çok yatırım fırsatı bulunmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından son yıllarda özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına gösterilen ilgi artmaktadır. 2023 hedefimiz rüzgar kurulu gücünün 20 bin MW’a ulaşmasıdır."
Rüzgardaki hedefi yakalamak için, lisanssız elektrik üretimindeki sınırı 1 MW’a çıkardıklarını aktaran Taner Yıldız, ayrıca santral yapımında yerli ekipman kullanılması durumunda ilave teşvik mekanizması geliştirdiklerinin altını çizdi. Bakan Yıldız, bunun Türkiye’de mekanik ve elektro-mekanik aksam imalatı yapmak isteyen yatırımcılar için olduğu kadar, yerli sanayinin yeni ve temiz teknolojilere aşinalığını artırması açısından da önemli bir açılım sağladığına inandığını vurguladı.
Yenilenebilir enerjiye ucuz kredi
Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı için Türkiye’deki bankaların yanı sıra, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları tarafından düşük faizli kredi imkanı sağlandığını kaydetti.
Yıldız, “Bu finans imkanları her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla, ülkemizde, bu temiz enerji üretiminin artmasında söz konusu finans kurumları önemli bir rol oynamaktadır" dedi.
Yüksek gelişim potansiyeli
Enerji Bakanı Taner Yıldız, TÜREK’e gönderdiği mesajı şöyle noktaladı: "Türkiye’nin artan elektrik talebi, yasal mevzuatı, global pazarlara yakınlığı ve ENTSO-E üyeliği ile sınır ötesi elektrik ticareti imkanının sağlanması göz önüne alındığında; Türkiye Yenilenebilir Enerji Piyasası’nın yüksek bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum."