Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm projesinde geri sayım

Tüpraş'ın, yılda 2.9 milyon ton ilave motorin ve jet yakıtı üretimi sağlayacak 2.7 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm projesi yatırımı, 14 Kasım 2014'te devreye girecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

İZMİT - Tüpraş İzmit Rafinerisi'ni dünyanın en gelişmiş tesisleri arasına sokacak ve Türkiye'nin döviz açığını yılda 1 milyar dolarlık azaltacak Fuel Oil Dönüşüm Yatırımı'nda montaj çalışmaları son aşamaya geldi. Genel Müdür Yavuz Erkut, bu yatırımın, Tüpraş'ın diğer rafinerilerinde de kapasite kullanımını yüzde 90'ların üzerine çıkaracağını söyledi.
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyesi gazetecilere, İzmit tesislerindeki Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırımını yerinde tanıttı ve çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Yavuz Erkut, fuel oil dönüşüm projesinin, İzmit Rafinerisi'ni dünyanın en gelişmiş rafinerileri arasına taşıyacağını belirtti.
Bu projenin, Tüpraş'ın İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinin de daha yüksek kapasiteyle çalışmalarını sağlayacağını vurgulayan Erkut şöle dedi: "Yeni yatırım sayesinde, Tüpraş rafinerilerinde şu anda yüzde 80'lerin altında bulunan kapasite kullanım oranı yüzde 90'ların üzerine çıkarma imkanı doğacak. Şu anda Kırıkkale Rafinerisi'nin 5 milyon tonluk kapasitesinin 3 milyon tonluk kısmı kullanılabiliyor. Bu miktar artacak."

Demiryoluna yatırım

Batman, Kırıkale, İzmir ve İzmit rafinerileri arasındaki yarı işlenmiş ürün taşımaları için bugüne kadar demiryollarına 15-20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, 20 milyon dolarlık daha yatırım yapılacağı bilgisini verdi. Aldıkları iki geminin, İzmir ve İzmit rafinerileri arasında sürekli ara ürün taşıyacağını kaydeden Yavuz Erkut "Bu gemiler, İzmir'den İzmit'e yılda 1 milyon ton fuel oil taşıyacak" dedi.

350 yeni personel alındı

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, fuel oil dönüşüm tesisleri için 500 yeni personel istihdam edileceğini, bunun 350 kişilik bölümünün halen alınmış durumda olduğu bilgisini de verdi. Erkut, Tüpraş'ın Türkiye'de tek olmasına rağmen, tekel olmadığını belirtti.
Türkiye'ye akaryakıt ithalatının serbest olduğuna ve yakın çevredeki 70'ten fazla rafineri ile rekabet ettiklerini vurgulayan Erkut, İsrail'deki rafinerilerin Ceyhan'a, Yunanistan'daki rafinerilerin İzmir ve Antalya'ya, Karadeniz kıyısındaki Rus rafinerilerinin Trabzon ve Samsun'a çok yakın olduğuna dikkat çekti.

Ar-Ge Merkezi kuruluyor

Tüpraş'ın fuel oil dönüşüm tesisinin yanında bir de Ar-Ge merkezi binası ve onun yanına da bu konudaki çalışmalar için laboratuvar binası yatırımı  yapılacak. Tüpraş yetkilileri, bu Ar-Ge merkezinde yürütülecek çalışmalarla, akaryakıt üretiminde kullanılan ve halen tamamı ithal edilen bazı katalizörlerin geliştirileceğini ifade etti.

Kur hareketleri Tüpraş'ı etkiledi

Tüpraş'ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi'yle ilgili Kamu Aydınlatma Platformu'na yaptığı özel durum açıklamasında 2.7 milyar dolarlık proje yatırımında ana ekipmanların tümünün sahaya ulaşmasıyla montaj çalışmalarında son aşamaya gelindiği, projede yatırım harcama tutarının Haziran ayı sonu itibariyle 1.5 milyar dolar seviyesine ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, şubilgilere yer verildi: "Proje genelinde yüzde 77.5 ilerleme sağlandı. Proje, öngörülen sürenin de önünde bir gerçekleşmeyle sürüyor. 14 Kasım 2014 tarihinde devreye alınması planlanan projenin devreye girmesiyle 2.9 milyon ton ilave motorin ve jet yakıtıyla yıllık 550 milyon dolar ilave FAVÖK elde edileceği hesaplanıyor. Proje ülkemizin cari açığının kapanmasına yılda 1 milyar dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor."