'Türkiye, enerji potansiyelini kullanamıyor'

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için sektöre yatırımın yasal yollarının açık olması lazım.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin Alternatif Enerji Kaynakları potansiyelinin yüksek olduğu bir ülkede olunmasına rağmen sektöre yatırımın gelmesinin önünü açacak yasal ve teknik yeterlilik seviyesinin uygunsuzluğu ve bu alanda teknoloji üretebilme kapasitesinin düşüklüğü nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının faydalanılmadığı dile getiren ADU Söke Meslek Yüksekokulu araştırmasında, Aydın ilinin ise diğer bölgelere göre potansiyelinin daha yüksek olduğuna ve biran önce çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Aydın, Güneş enerjisi potansiyeli açısından elverişli

ADU Söke Meslek Yüksek Okulu alternatif enerji kaynakları araştırmasına göre, ”Türkiye rüzgar potansiyelinin yüzde birinden daha azını, gelen güneş ışınımının ise yüz binde ikisinden yararlanılmaktadır. Aydın ili ise yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli bakımından oldukça iyi durumdadır. Aydın İlinde, 30 MW’ ı Söke İlçesinde olmak üzere 85,5 MW’ lık kurulu güce sahip rüzgar santralleri bulunmaktadır. Bu rüzgar santrallerinin güçleri, bölgenin mevcut rüzgar potansiyeli göz önüne alındığında oldukça düşük kalmaktadır. Aydın İlinde kurulabilecek rüzgar enerji santrali güç kapasitesi 2523 MW’ tır. Bu değer Aydın’ da kurulu bulunan rüzgâr santrali gücünün 84 katıdır. Bu değerler bölgenin rüzgar santrali kurulumu bakımından oldukça elverişli durumda olduğunu göstermekte ve bu duruma paralel olarak her geçen gün bölgede yeni santral yapım çalışmalarının başlaması gerekmektedir. EİE tarafından hazırlanan Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) verilerine göre bölge illerindeki yıllık ortalama güneş enerjisi global radyasyon değeri metre kare başına Aydın için 1nbin 561 kWh olarak ölçülmüştür. Aydın ilinde bu değer Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Aydın İlinin yıllık ortalama güneşlenme süresi 8,27 saat/gün dür. Aydın ili güneş enerjisi potansiyeli açısından da oldukça elverişli durumdadır” denildi.

Türkiye, jeotermal enerji kaynakları açısından zengin

Jeotermal enerjinin de ele alındığı araştırmada, ”Türkiye, jeotermal potansiyeli bakımından, Avrupa'nın 1'nci, Dünyanın 7'nci, ülkesi konumundadır. Türkiye, jeotermal potansiyeli ile toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 5'ine kadar, ısıtmada ısı enerjisi ihtiyacının yüzde 30'una kadar karşılayabilecektir. Ancak bunların ağırlık ortalaması alındığında Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılamaya taliptir. Ülkemizin jeotermal kaynaklardan elektrik üretim hedefi, 2013 yılı için 550 MWe’dir. Aydın ise jeotermal enerji kaynakları açısından oldukça zengindir. Bu kaynaklardan bir kısmı termal turizm, konut ve sera ısıtmacılığı amacıyla kullanıma uygun düşük sıcaklıktadır. Bir kısmı ise yüksek sıcaklıkta olup elektrik santrallerini çalıştıracak güçtedir. Aydın iline bağlı Germencik-Ömerbeyli, Salavatlı ve Sultanhisar termal bölgelerindeki sıcak su kaynakları elektrik üretimi, şehir ısıtması-soğutması, seracılık, kurutma, soğuk hava depoları ve kaplıcalarda kullanılabilecek yükseklikte sıcaklık değerlerine sahiptir. Ülkemizde bulunan 6 jeotermal santrali 3’ ü Aydın da 2’si Denizli de bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir