Yenilenebilirde lisanssız elektrik üreticisi Hazine arazisini kullanabilecek
Kendi ihtiyacını karşılama ve bazı özel durumlara yönelik olarak lisans almadan yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretme imkanı olan şirketlerin, Hazine arazilerini kullanabilmelerine yönelik usul ve esaslar belirlendi
ANKARA - Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, şirketlere Hazine arazilerinin irtifak hakkı ve diğer kullanma izinleri verilebilecek. Kullanma hakkı elde eden yatırımcıya, arazi kullanım bedelinden yüzde 85 oranında indirim yapılacak.
Özellikle kojenerasyon (kendi kaynağından ve kendi içinde tüketmek amacıyla elektrik üretilmesi- atık buhardan elektrik üretilmesi vb.) tesisleri ile kendi ihtiyacına yönelik elektrik üretebilen şirketler açısından önem taşıyan düzenlemeyle, Hazine arazilerinin de bu amaca uygun biçimde kullanılmasına izin verildi. Tebliğe göre, yatırımcıların, inşa ettikleri santrallerin geçici kabullerini TEDAŞ gerçekleştirecek. İnşaatları tamamlama süreleri, lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğine göre uygulanacak. Yatırımcılar Hazine arazilerini yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinden kurulu gücü beş yüz (500) kilovata kadar olanlar için 20, 500 kilovat ile 1 megavat arasında olanlar için ise 30 yıl boyunca kullanabilecek. Süre bitiminde, üretim tesisi en az yüzde 80 olmak şartıyla Hazine’ye devredilecek.
Tebliğe göre bu türden elektrik üretmek isteyen şirketler ve şahıslar, üretim tesisleri ve diğer unsurlara ilişkin kapasite bilgisi ve kullanacakları yerleri gösterecekleri haritalarla birlikte milli emlak il müdürlüklerine ya da ilçelerde mal müdürlüğüne başvuracaklar. Bu idareler, kendi görüşleriyle birlikte başvuruları Maliye Bakanlığı’na iletecek. Bilgilerde, başvuruya konu bölgede, 1 megvat güneş enerjisi kaynaklı santral için gerekli 20 dönümlük santral sahasının kullanımı dikkate alınarak gerekli kullanım bedeli hesabı da yer alacak. Kullanılacak yere ilişkin ilin tarım il müdürlüğünden, ilin dağıtım şirketinden uygun görüş alınacak. Ayrıca, bölgenin bir başka enerji lisansı ya da izniyle çakışıp çakışmadığı konusunda Enerji Bakanlığı’ndan bilgi alınacak. Bir bölgeye ilişkin birden fazla istekli olması durumunda, pazarlık usulüyle yapılacak ihale sonrası kullanım hakkı tesis edilecek. Şirketler, herhangi bir yatırım gerçekleştirmemek şartıyla çevre etki değerlendirme ve santral türüne göre gerekli idarelerden yapılabilirliğe yönelik izinleri almış olmak şartıyla ön izin alabilecek.
Mevcut arazilere de yatırım
Tebliğle, elektrik üretimi dışında Hazine arazisi kullanıcıları da bu araziler üzerinde lisanssız elektrik üretimi mevzuatı kapsamında elektrik üretmek isterse izin verilebilecek. İzin süreçleri de elektrik üretimine yönelik hükümlerle sınırlı olarak Enerji Bakanlığı ve diğer ilgili birimler tarafından yürütülecek.
Kimler lisanssız elektrik üretimine tabi?
Elektrik Piyasası Kanunu’na göre, imdat grupları ve iletim ya da dağıtım sistemiyle bağlantı tesis etmeyen üretim tesisi, kurulu gücü en fazla 1 megavatlık yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi, belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan elektrik üretim tesisi, mikrokojenerasyon tesisleri ile Bakanlıkça belirlenecek verimlilik değerini sağlayan kojenerasyon tesislerinden Kurulca belirlenecek olan kategoride olanları, ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi olmak şartıyla, bu kapsamdaki elektrik üretim tesisleri, herhangi bir lisans almadan elektrik üretebiliyor.