Zamlar ardı ardına geliyor

Mart ayında akaryakıtın üç kez zamlanmasının ardından ayın son günü elektriğe de yüzde 9,2 oranında zam yapılmıştı. Enerji Bakanlığının açıklamasına göre bugün bir zam da doğalgaza geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ  -  Doğalgaz yüzde 18,72 oranında zamlandı. Mart ayında akaryakıtın 3 kez zamlanmasının ardından bir zam da elektriğe gelmişti. Yüzde 9,2 lik elektrik zammının etkisi devam ederken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bugünde itibaren geçerli olmaz üzere doğalgaza da yüzde 18,72 oranında zam yapıldığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgaza yarından geçerli olmak üzere yüzde 18,72'ye varan oranlarda zam yapmak zorunda kaldık" dedi. Kayseri'de yerel bir televizyon kanalında "Basın Kulisi" programında soruları yanıtlayan Yıldız, elektrik zammına ilişkin hiçbir siyasetçinin zammı sevmeyeceğini ancak dünya gerçeklerinin gözü kapalı izlenemeyeceğini anlattı.
Doğalgaza yarından geçerli olmak üzere yüzde 18,72'ye varan oranlarda zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Yıldız, "Bu çok fazla baskı altında yapılan zamdır. Sizin 3 katına katlanan gayrisafi milli yurtiçi hasılanıza karşılık, 6 katına katlanan enerji kilidiniz var. Bir yanda da bunları yerli kaynaklar haline getirmek için yaptığımız çalışmalar var" diye konuştu.

Arap Baharı'ndan etkilendik

Elektriğe farklı tarifelere göre, yüzde 8 ile 10 civarında ortalama zam geldiğini anımsatan Yıldız, "Geçen yılın sonunda Rusya'dan aldığımız doğalgazın indirimini almamış olmaydık, bu zamlar belki 2 katına çıkacaktı. Uluslararası istikrarsızlığın getirdiği, özellikle Arap Baharıyla birlikte gelen istikrarsızlığın dünyaya faturası ham petrolde 100 milyar dolar civarındadır" diye konuştu.
Akaryakıttaki vergi oranına ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız, "Vergi düşüktür diyemem ama vergiyle alakalı düzenlemelerin hesabını yapan Maliye Bakanımızın işine de karışmak istemem" dedi.

Elektrik yüzde 9 zamlandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bugünden geçerli olmak üzere, kilovatsaat (kWh) bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere nihai tüketicinin kullandığı elektrik fiyatlarında ağırlıklı ortalama olarak yüzde 8,1 oranında artış yapıldığını bildirmişti.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Kurul'un bugünkü toplantısında elektrik perakende satış - fiyatlarını oluşturan maliyetlerdeki değişimler ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ) tarife teklifinin değerlendirilerek karara bağladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Aynı kapsamda, tek zamanlı perakende elektrik satış fiyatları, meskende yüzde 9,26 oranında bir değişimle 32,515 kuruşa, orta gerilim seviyesinde dağıtıma gömülü sanayide yüzde 8,71 oranında değişimle 26,672 kuruşa, dağıtıma gömülü ticarethanelerde yüzde 4,33 oranında bir değişimle 33,253 kuruşa yükselmiştir" denildi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir