DÜNYA Gıda Dergisi’nin panelinde glutensiz yaşam masaya yatırıldı

DÜNYA Gıda Dergisi’nin ‘Menünüzde glutensiz seçenek var mı? Moda mı İhtiyaç mı?’ başlıklı panelde çölyak hastalı ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnce bağırsağı etkileyen çölyak hastalığına sahip kişilerin gluten içermeyen ürünlere ulaşmasında yaşadığı zorluklar ve çözüm yolları Sirha İstanbul Fuarı’nda DÜNYA Gıda Dergisi’nin Barilla sponsorluğunda düzenlediği ‘Menünüzde glutensiz seçenek var mı? Moda mı İhtiyaç mı?’ başlıklı panelde ele alındı.

Etkinliğe Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. A. Hakan Göker, Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden, gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Cem Kalaycı konuşmacı olarak katıldı. Barilla’nın Executive Chef’lerinden Fabio Foltran de glutensiz reçetesiyle yaptığı makarnayı panel sonrası katılımcılara sundu. Konuşmasına çölyak hastalığı hakkında bilgi vererek başlayan Kalaycı, “Çölyak, buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteinin yani glutenin yenmesi sonucunda ince bağırsağın zarar görmesidir” dedi.

Kalaycı, şöyle devam etti: “Çölyak’ın Türkiye’de 100 veya 200 yüz kişide bir görüldüğü biliniyor. Tabi bu buzdağının görünen yüzü tanı konulmamış bir çok hasta var. Çölyak hastalarının hiç gluten tüketmemesi gerekiyor. Gluten tüketimi sonucu çok kritik sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Diğer yandan çölyak olmadığı halde gluten yediği zaman rahatsız olanlar var. Huzursuz bağırsak sendromu, sindirim sistemini etkileyen bir durum. İhtiyaç mı, moda mı kısmı bu şekilde açıklanabilir. Çölyak hastalığının teşhisi ise basit bir kan testi veya endoskopidir.”

‘Bize yaşama şansı tanıyan işletmeler ordusu istiyoruz’

Sosyal hayatta glutensiz beslenmenin zorluğuna işaret eden Oya Özden ise çölyaklı bir bireyin ne gibi zorluklar yaşadığını anlattı. Sosyal hayatta glutensiz gıdaya ulaşımın zor olduğunu aktaran Özden, “Giymeseniz, gitmeseniz oluyor ama yemezseniz olmuyor. Bizim işletmelerden isteğimiz dışarıda yiyecek seçeneğimiz olması. Biraz farkındalık biraz bilinç ile birlikte bize dışarıda yaşama şansı tanıyan işletmeler ordusu istiyoruz” dedi. Göker de Barilla için glutensiz beslenmenin önemine dikkat çekti. Göker, “Barilla, yaklaşık 10 yıldır glutensiz ürünlerle bu ihtiyaç grubuna bu ürünleri nasıl sunabileceği üzerinde çalışıyor. 10 yıl uzun bir süre diyebilirsiniz ancak ürettiğimiz şeyin makarna olması ve makarna tadını insanlara verebilmek uzun süren bir süreç. Bu 10 yıl sonunda geçtiğimiz sene piyasaya bu ürünler sunuldu” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir