Dentur, Marmaray yolcusunu 'VIP' motorlarla geri almayı hedefliyor

Metrobüs ve Marmaray'ın devreye girmesiyle yüzde 25 yolcu kaybeden Dentur, her biri 1.5 milyon dolar değerinde 14 ultra lüks tekneyi filoya katacak. Dentur Genel Müdür Yardımcısı Ünsal Savaş, "Yolcularımızı sadece taşımayacağız. Meditasyon yapacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

etyuj.png

İstanbul'da deniz yolcu taşımacılığı hizmeti veren Dentur Avrasya, filosuna 14 'double ended' tekne katmaya hazırlanıyor. Yolcularını metrobüs ve Marmaray'a kaptıran Dentur, her biri 1.5 milyon dolar değerinde 14 ultra lüks tekneyi filoya katacak. Şirket bu yatırımı ile yüzde 18'lik yolcu artışı bekliyor. 

Yüzde 25 yolcu kaybetti 

Dentur Avrasya'nın mevcut filosunda 38 bin yolcu kapasiteli 40 teknesi bulunuyor. Şirket, Üsküdar-Beşiktaş ve Üsküdar-Kabataş hatlarında hizmet veriyor. Metrobüs, yeni metro hatları ve ardından Marmaray'ın hizmete açılmasıyla yaklaşık yüzde 25'lik yolcu kaybına uğradıklarını dile getiren Dentur Genel Müdür Yardımcısı Ünsal Savaş, "İstanbul’un diğer dünya şehirleri ile yarışabilmesi, daha çok tercih edilebilen her şeyden önce yaşanabilir bir şehir olması için Marmaray, raylı sistemler ve 3 katlı tüp geçit gibi toplu ulaşım sistemlerindeki değişmenin olması gerektiğini düşünüyoruz ve destekliyoruz. Ancak bu yeni toplu ulaşım yaklaşımlarının deniz taşımacılığına olan olumsuz etkisini azaltmak için de çalışmalar yapıyoruz. Yeni ulaşım projeleri denizin payını azalttığından bizi de sıkıntıya soktu. Bu da bizi yeni projelere itti. Maliyetlerimizi kısarak işin içinden çıkamadığımız için yatırım ayı tercih ettik. Filomuza 14 yeni nesil yolcu teknesi katacağız" diye konuştu. 

'Double ended' olarak tanımlanan tekneler oldukça lüks ve modern tekneler. Her biri yaklaşık 1.5 milyon dolar olan 14 yeni tekne tamamen müşteri taleplerine göre dizayn edildi. Savaş, üniversite ve bir danışmanlık şirketinin araştırması ve anketleri sonucunda dizayn edilen teknelerin çok özel bir tasarıma sahip olduğunu vurguladı. Teknelerin en büyük özelliklerinden biri yolcuların denizi ve Boğaz'ı tamamen görebileceği şekilde dizayn edilmiş olması. Savaş, "Yolcular seyahat sırasında denizi görmek istiyor. Biz de tasarımı bu talep doğrultusunda yaptık. Mekanın ferah olmasını ve çevrenin görünebilir olmasını tercih ettik. Yolcularımızı sadece taşımayacağız. Meditasyon yapacağız" dedi. 

Yüzde 54 yakıt tasarrufu sağlıyor 

37 metre boyundaki tekneler, 350 yolcu kapasitesine sahip. Teknelerde özel yolcu iniş platformu bulunuyor. 360 derece dönebilen bir pervane sistemine sahip olan teknelerin manevra gücü çok yüksek. Savaş, teknenin hız özellikleri sayesinde yüzde 40 zaman tasarrufu sağladığını söyledi. Tekneler, engelli vatandaşlarımız için de özel bir tasarıma sahip. 362 beygir gücüne sahip olan tekneler, 140 ton ağırlığında. Eski tekneler ise 500 tona kadar çıkıyor. Teknelerin son derece çevreci olduğuna dikkat çeken Savaş, "Tüm teknelerimiz AB çevre kriterlerine göre yapıldı. Teknelerimizin emisyon oranları da çok düşük" dedi. Savaş, teknelerin eskilere oranla yüzde 54 yakıt tasarrufu sağladığını ifade etti. 

'Denizde tam entegrasyon' 

Deniz taşımacılığında tam bir entegrasyon sağlanması gerektiğini vurgulayan Ünsal Savaş, şöyle konuştu: “Bu yolcu düşüşü devam ettiği sürece ne kamunun ne de özel sektörün zarar etmesi kader değil. Denizde de karada yapıldığı gibi tam bir entegrasyon gerçekleştirilebilir. Yani bugün özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri, minibüsler baktığınız zaman herkes birer duraktan kalmıyor. Dolayısıyla ortak bir kullanım söz konusu. Şimdi dünyanın en kalitesli teknesini, en hızlı teknesini, en az yakan teknesini de koysanız şu anda yan yana iskelelerden birkaç firmanın hareket ediyor olması, aynı istikamete yolcu taşıyor olması verimliliği düşürüyor. Önümüzdeki süreçte bizim talebimiz bunlar dikkate alınarak yeniden denizde bir yapılnmaya gidilmesi ve denizde tam bir entegrasyonun sağlanması."

Tekneler Türk tersanelerinde inşa edilecek

Teknelerin Türk tersanelerinde inşa edileceğini ifade eden Savaş, "hedefimiz ilk 6 tekneyi 8 ay içerisinde denize indirmek. 16 Mart'ta Polonya'da bu teknelerin havuz testleri yapılacak. Türk tersaneleri ile görüşmelere başlayacağız. Tersanelerden işçilik konusunda yararlanacağız. Tüm satın almaları kendimiz yapacağız. Bu da maliyetleri yüzde 40 azaltacak. Teknelerin yapımı için çeşitli destek fonlarına başvurduk. Ancak planımızı buna göre yapmıyoruz. Ama bir destek ya da teşvik alırsak bu da bonus olur" şeklinde konuştu. Savaş, ayrıca teknelerin 7 yılda kendini amorti ettiğini söyledi.