Fillo, kargodan lojistiğe geçti hedef; sektörde ilk 5’e girmek

Aras ailesi yeni büyüme alanı olarak lojistiği seçti. Kargo sektöründen çıkan Fillo, artık yurtiçi dağıtım, depolama ve elleçleme hizmeti verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Aras Holding şirketlerinden Fillo, rotayı dağıtım lojistiğine çevirdi. Yeni bir yapılanma sürecine giren şirket, artık kargo şirketi olarak değil, yurtiçi dağıtım, depolama ve elleçleme hizmeti veren bir lojistik firmasına dönüştü. ‘Fillo Kargo’ markası ve logosunu değiştiren şirket, bundan böyle Fillo Logistics olarak hizmet verecek. TNT, CEVA gibi büyük lojistik firmalarında uzun yıllar yöneticilik yapan Sinan Türel de yaklaşık sekiz ay önce Fillo Logistics’in Genel Müdürü olarak göreve başladı. Yeni yapılanmayla birlikte kesenin ağzını da açan şirket, büyük yatırımlar için kolları sıvadı. Yurtiçi lojistikte ilk 5 oyuncudan biri olmayı hedefleyen Fillo, yeni depolar ile tranfer merkezleri açacak, filosunu büyütecek ve IT alanında önemli yatırımlara imza atacak.  Sinan Türel, “2013 Fillo için dönüşüm yılı oldu, 2014 ise yatırım ve büyüme yılı olacak” dedi. 

Aras Holding’in yaklaşık 10 yıl önce Horoz Lojistik’ten satın aldığı Fillo’yu bir lojistik şirketine dönüştürme ve bu alanda güçlü bir yurtiçi dağıtım şirketi konumuna getirmek istediğini ifade eden Sinan Türel, “Fillo uzun yıllar, sektörde bir kargo şirketi olarak faaliyet gösterdi. Ancak holdingin amiral şirketi konumundaki Aras Kargo zaten bu hizmeti veriyor.  Aras ailesi yeni büyüme alanı olarak lojistiği seçti ve bunu da Fillo markası altında yapmaya karar verdi” dedi. Fillo’nun Genel Müdürü olarak görevine başlamasıyla bu dönüşüm sürecinin hızlandığına dikkat çeken Türel,  şu açıklamayı yaptı: “Yaklaşık sekiz aydır yoğun bir şekilde bu dönüşüm sürecini yürütüyoruz. Daha önce bir kargo şirketi olarak müşterilerimizin ufak paketlerini ve evraklarını da taşıyorduk. Bu hizmetten çıktık. Artık, depolama, dağıtım, elleçleme ve  katma değerli alanlara ağırlık verdik.  Hem operasyonel yapımızı hem de personel yapımızı buna göre organize ettik. Şirketi dağıtım lojistiği yapan bir şirket haline çevirdik.”

2014 yatırım ve büyüme yılı olacak

Müşteri portföylerinin artık daha kurumsal ve tedarik zinciri çözümü talep eden firmalar olduğunu vurgulayan Türel, özellikle perakende ve AVM lojistiğinde uzmanlaştıklarını söyledi. Müşterilerinin yüzde 70’inin tekstil sektöründeki büyük firmalar  olduğunu ifade eden Türel, gıda sektörüne de yoğun olarak hizmet verdiklerini kaydetti. Teknoloji alanında da büyümek istediklerini belirten Türel, bu sektörden yeni müşteriler kazanmaya başladıklarını aktardı.  Fillo olarak 100 milyon TL’ye yakın ciroları olduğunu açıklayan Türel,  “Ancak hedeflerimiz çok daha büyük. Şu anada işin başında olarak görüyoruz ve bu sektörün en önemli yerli oyuncularından biri olmayı planlıyoruz” dedi.  Bu yıl içerisinde dönüşüm organizasyonlarını tamamladıklarını, 2014’te ise büyüme ve yatırıma odaklanacaklarını ifade eden Sinan Türel, yeni yıla yönelik yatırımları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Müşterilerimize daha hızlı çözüm sunmak, operasyonu hızlandırmak ve kaliteyi artırmak için 2014’te 2 milyon TL’lik IT yatırımı yapacağız. Depolama alanında daha fazla büyümek için yeni depo yatırımları gündemimizde.  20 bin m2’lk ilk depomuzu Gebze’de açtık. Burayı hem depolama alanı hem de transfer merkezi olarak kullanıyoruz. Çok yakında yine Hadımköy’de de ilk etapta 20 bin m2’lik bir depo açmayı planlıyoruz. Bunun haricinde önümüzdeki yıl 50-100 bin m2 arası yeni depo yatırımı yapmayı hedefliyoruz.” 

Uzun vadeli planda yurtdışı taşıma var

Şirket olarak önceliği yurtiçi dağıtıma verdiklerinin altını çizen Türel, “Yurtiçi depolama ve dağıtımda ilk beş firmadan biri olmayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise uluslararası alanda faaliyet göstermek planlarımız arasında. Bunun için uzaman kadromuz ve know how’ımız var” dedi. Mevcut 17 operasyon merkezleri ile  Türkiye’nin 81 iline hizmet verebildiklerini vurgulayan Türel, özellikle  Orta ve Doğu Anadolu’da potansiyele bağlı olarak yeni operasyon merkezleri açmayı planladıklarını ve bunun için ilk duraklardan birinin de Sivas olacağını söyledi. Türel, 2014 büyüme hedeflerinin ise minimum yüzde 35 olduğunu belirtti. 

AVM yatırımları Güneydoğu taşımalarını artırıyor

Özellikle artan AVM ve zincir mağaza  yatırımlarıyla Güneydoğu yönlü taşımaların artışa geçtiğini belirten Fillo Logistics’in Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Orhon, Fillo’nun da toplam dağıtımının yüzde 30’unu bu bölgedeki illere yaptığını aktardı. Orhon, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Hakkari gibi illere özellikle gıda ve tekstil taşımalarımız artıyor.  Bölgede potansiyel her geçen gün artıyor. Yeni açılan AVM’ler var. Zincir mağazaların sayıları artıyor. Türkiye genelindeki 330 AVM’den 13’ü Güneydoğu’da. 2014’te bu rakamın 18 olması bekleniyor. Bizim de şu anda İstanbul’dan çıkışlı taşımalarımız artışta. AVM sayısının artmasıyla bu taşımalar da artacak.” 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir