İzmir ile Libya seferlerini yeniden başlatmalıyız

Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, "Libya ile İzmir arasında feribot seferlerini yeniden başlatmalıyız. Seferler için gerekirse feribotların yakıtını biz karşılayacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Libya arasında feribot seferlerinin yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.

İZTO mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, 6 Mayıs'ta yapılan oda seçimlerinin demokratik bir ortamda geçtiğini, odanınyeni dönemde de İzmir'e her türlü katkıyı koymaya devam edeceğini belirtti.

Demirtaş, Libya ile İzmir arasında feribot seferlerinin yeniden başlatılması gerektiğini, konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüklerini kaydetti.

Bu yılın ilk 4 ayında Türkiye'nin ihracatının en fazla arttığı ülkelerin başında yüzde 49 ile Libya'nın geldiğini dile getiren Demirtaş, "Daha önce yapılan seferlerde Libyalılar, İzmir'den binlerce derin dondurucudan mobilyaya, giyimden oyuncağa, sebze meyveye kadar herşeyi feribotlara yükleyip götürüyorlardı. Gerekirse o feribotların yakıtını biz karşıyayacağız. Libya'ya ihracatın yüzde 49 artması bizi buna zorluyor" dedi.

EXPO'da Afrika ülkelerinin oyları önem kazanmaya başladı

EXPO 2020 için dünyada safların belirginleşmeye başladığını kaydeden Demirtaş, 45 Afrika ülkesinin desteğinin önem kazandığına dikkati çekerek, "EXPO oylamasında artık sona yaklaşıyoruz. İngiltere resmi olarak Dubai'yi destekleyeceğini açıkladı. Tayland da Dubai lehine çekildi. Bu durumda Afrika'daki 45 BIE üyesinin oyu daha da önem kazandı" diye konuştu.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi Afrika ülkelerinin oylarını mutlaka İzmir'in alması gerektiğini kaydeden Demirtaş, Bezilya'nın latin ülkelerinin, Dubai'nin Ortadoğu ülkelerinin blok oylarını aldığırı, Afrika'nın oylarını İzmir'in alması için hükümetler ve delegeler bazında çalışmak gerektiğini söyledi. Bu yönde çalışmalar yürüttüklerini belirten Demirtaş, 12 Haziran'da Paris'te yapılacak sunumda, 10 delege ile bir araya geleceklerini, 4 ülke büyükelçisini misafir edeceklerini, bazı BIE üyelerine de İzmir'de tatil yaptıracaklarını dile getirdi.

Cumhuriyetin 100. yılına ilişkin Türkiye'nin büyük hedeflerinin bulunduğuna işaret eden Demirtaş, "500 milyar dolarlık ihracatın 100 milyar dolarlık kısmının İzmir'den yapılması en önemli hedeflerimizden biridir. Bunu için İzmir'in 2023 Strateji Planı'nı hazırlayacağız Sektör sektör ihracatımızı nasıl artırırız, sektörlerin önünü nasıl açarız araştıracağız" dedi.

Meclis üyelerinden Tibet Foçalı ise yaptığı konuşmada, Yeni Petrol Kanunu Taslağı'nda istasyonlar arasında kilometre şartının kaldırılmasını eleştirdi.