Kamunun kontrolünde olsaydı en hızlı büyüyen şirket olamayacaktı

Bakanı Yıldırım, "THY, eğer kamunun kontrolünde şirket olsaydı, bugün kan kaybetmeye devam edecekti, dünyanın en hızlı büyüyen şirketi olamayacaktı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, THY'nin yüzde 49'unun kamuya ait olduğunu belirterek, "THY, eğer kamunun kontrolünde şirket olsaydı, bugün kan kaybetmeye devam edecekti, dünyanın en hızlı büyüyen şirketi olamayacaktı" dedi.

Yıldırım, TBMM Genel Kurulu'nda Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Geçici işçiler ve taşeron işçilerin, hem kamuda hem özel sektörde, çalışma hayatının önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Yıldırım, kamuda hizmet alımıyla çalıştırılanların sayısının 600 binin üzerinde olduğunu belirtti.

Yıldırım, bu konuya çözüm için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na görev verildiğine işaret ederek, bakanlığın, çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Yıldırım, işletmelerin, belirli süreler için hizmet alımı yaptığını vurgulayarak, "Sözleşme süresi bitince, başka firma kazandığında maalesef bazen aynı çalışanlarla devam etmiyorlar. Mümkün mertebe devreye girerek, 'tecrübe kazanmış elemanlar, devam edin' diye telkinde bulunuyoruz. Buna rağmen bazen yıkıcı rekabetten dolayı işlerini kaybediyorlar" diye konuştu.

PTT'nin, az personelle çok iş yapmaya çalıştığını dile getiren Yıldırım, 7 kalemden 200 kaleme kadar iş yapıldığını söyledi. Yıldırım, bir ayda 2 bin 400 işlem yapılırken, bu sayının 26 milyona çıktığını vurguladı.

Yıldırım, verimliliğin arttığını, personelin fedakarlık yaptığını dile getirerek, geçmiş dönemde personel sayısı fazla, hizmet miktarı ve kalitenin daha düşük olduğunu belirtti.

"Yüzde 6,5'i halka arz"

Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışla Oger Telekom'da olduğuna işaret eden Yıldırım, "Yüzde 31,6'sı kamuda, yüzde 13 küsuru borsada işlem görüyor. Yüzde 6,5'i, bu yıl içinde tekrar borsaya, halka arz edilmesi yönünde bir kararımız var. Piyasanın şartlarına göre hareket edeceğiz. Yakın vadede geri kalan yüzde 25'inin özelleştirilmesi gündemimizde değil" dedi.

Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"THY'nin yüzde 49'u kamuya ait. Bu bilinerek yapıldı. THY, eğer kamunun kontrolünde şirket olsaydı, bugün kan kaybetmeye devam edecekti, dünyanın en hızlı büyüyen şirketi olamayacaktı. Şu anda dünyada 204 noktaya uçan başka uçak şirketi yok, sadece THY var. Avrupa'nın 3. dünyanın 7. büyük şirketi. 235 tane yeni uçak alındı. THY'yi 55 uçakla devraldık, şu anda sayı 337. Önümüzdeki 5 yıl içinde 500'e yaklaşacak. 160 ülkeye uçuyor, Afrika'da 36 noktaya uçuyor. THY'nin direkt uçuşlarından sonra Afrika ile aramızdaki ticaret 7 ile 23 kat arttı. Dünyanın bir çok ülkesine doğrudan uçuş yapan, hizmet kalitesiyle günden güne gelişmesini sürdüren THY, kendisine verilen bu serbestlikle bunu başarmıştır."

Yıldırım,  ülkenin huzura, kalkınmaya, birliğe, beraberliğe ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin terörden bir şey kazanmadığını söyledi. Yıldırım, terörün bir daha ülkeye gelmeyecek şekilde gündemden kalkması gerektiğini kaydetti.