UND, Ro Ro şirketi kurup beş yılda yüzde 50'sini halka açacak

Uluslararası taşıma yapan nakliyeciler kendi Ro Ro şirketini kurmak için kolları sıvadı. UND Başkanı Nuhoğlu, “Ya UN Ro Ro’yu satın alacağız ya da kendi şirketimizi kuracağız. Sahibinin sektör olacağı Ro Ro şirketimizi 5 yıl içinde halka açacağız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

 

İSTANBUL - Uluslararası taşımacılık yapan Türk nakliye firmaları özellikle Batı yönlü taşımalarda giderek payı artan yabancı taşımacılaralara Ro Ro alternatifi ile savaş açmaya hazırlanıyor. Karayolu taşımacılığında karşılaştıkları kota ve geçiş belgesi engelini denizyoluyla aşmayı hedefleyen sektör temsilcileri, kendi Ro Ro şirketini kuracak.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, katılımcı UND üyeleri ve Ekol Lojistik Ortak Girişimi’nin satışı gündemde olan UN Ro Ro’ya talip olduğunu ancak bu ihaleyi alamazlarsa mutlaka kendi Ro Ro şirketlerini kuracaklarını açıkladı. Sahibinin sektör olacağı, herkese eşit fırsatlar sunan bir Ro Ro şirketi kurma kararı aldıklarını açıklayan Nuhoğlu, “1994 yılında UND yine yan yana gelmiş ve o gün önemli bir kararın altına imza atmıştı. 20 yıl sonra yeni bir başarı hikayesi için yan yana geliyoruz. Bu sene hayata geçirilen bir modeli tekrar hayata geçirme kararı aldık. Türkiye’nin lojistik potansiyeline güveniyoruz ve coğrafi avantajına inanıyoruz. Hem sektör firmalarına hem de ülke performansına katkı sağlayacak yapının oluşturulması için çalışma başlattık” diye konuştu.

Yabancılar büyüyor

Türk nakliyecilerin Batı’ya yapılan taşımalarda ciddi bir pazar kaybı yaşadığını ifade eden Nuhoğlu, “Türk taşımacılarının Batı’ya taşıma sayısı 335 binden 310 bine düştü, yabancıların 65 bin olan taşıma sayısı ise üçe katlandı” dedi. Bu rakamların yeniden bir şey yapılması ve Türk nakliyecisinin önündeki engelleri aşması konusunda ciddi sorumluluklar yüklediğine dikkat çeken Nuhoğlu, “Bu sorumluluğu yerine getirmek için bir Ro Ro şirketi kurma kararı aldık” dedi.

Herkese eşit mesafede olacak

Ro Ro şirketi kurma konusunun yönetim kurulu ve üyelerle değerlendirildiğini belirten Nuhoğlu, “Bütün büyük firmalara sorduk. Onların da görüşünü aldık” dedi. Nuhoğlu, Ro Ro şirketinin yapısını ise şu şekilde özetledi:

“Özellikle Avrupa’ya çıkışlarda karayolunda yaşanan darboğazlar, kotalar geçiş kısıtlamaları ve yüksek ücretlere karşı sürdürülebilir bir alternatif yaratılarak ihracatımızın karayoluna mahkum edilmemesinin önüne geçilecek. Herkese eşit uzaklıkta olan bir iş modeliyle hem üyelere hizmet edecek hem de üyelerin sahip olduğu, sektörün en üst meslek örgütü tarafından yönetilen bir yapı oluşturulacak. Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşacak, bunlardan sadece 3’ü uluslararası nakliyeci olacak, sektör dışından deneyimli, profesyonel ve saygı duyulan bir Yönetim Kurulu oluşturulacak. Hesap verilebilirlik ilkesi altında UND üyeleri ve Ro-Ro kullanan firmaların istişari görevi olacak. Türkiye’nin batıya yapılan taşımalarında yabancı taşımacılara karşı alternatif, tüm taşıma modlarına karşı denizyolu, demiryolu gibi farklı modlarında bir araya getirilerek intermodal taşıma sistemleriyle; rekabetçi bir sistem oluşturulacak. Yüksek kullanım oranı ile katma değer yaratılacak.”

Hissedarlığa yüzde 4.5 sınırı

Girişimin temel hedeflerinden birinin 5 yıl içinde şirketin yüzde 50’sinin halka açılması olduğunu söyleyen Nuhoğlu, yeni yapıda 5 yıl içinde halka açılacak olan şirkette hissedarlık oranının en fazla yüzde 4.5 ile sınırlandırılacağını açıkladı.

Kurulması planlanan Ro Ro şirketinin en az 150 ortaklı bir şirket olacağını belirten UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Gönlümüzden geçen Batı’ya taşıma yapan 700 nakliyecimizin de bu şirkete ortak olması” dedi.

Halen kendi Ro-Ro hattını işleten Ekol Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul bu yeni yapıda kendisini nasıl konumlandıracağına dair soruyu, ”Şu anda Alternatif Ro-Ro şirketine vermekte olduğumuz desteği, artık yeni yapıya vereceğiz” şeklinde yanıtladı.

Irak taşımaları yüzde 40 azaldı

Irak’ta IŞİD tarafından rehin alınan 31 şoför ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, şoförlerin bağlı bulunduğu firmanın yetkililerinin Erbil’de temsilcilerle görüştüğünü ancak şoförlerle iletişime geçemediklerini belirtti. Şoförlerin IŞİD’in hakim olduğu bölgede olduğunu ifade eden Nuhoğlu, şoförler için hiçbir şekilde fidye talebinin söz konusu olmadığını söyledi. Nuhoğlu, şoförlerin bölgedeki aşiret gruplarının elinde olabileceğine dikkat çekti. Pazartesiden bu yana artık Sülaymaniye üzerinden de Irak’ın güney kısımlarına taşıma yapılamadığını dile getiren Nuhoğlu, “Türk TIR’ları zaten Süleymaniye’ye ya da Irak içlerine gitmiyordu. Sınırda Irak plakalı araçlara aktarma yapılıyordu. Ancak şimdi şimdi onlar da gidemiyor. Ne Arap ne de Irak araçları aşağıya mal taşıyamıyor” diye konuştu. İŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinden bu yana Irak taşımalarının yaklaşık yüzde 40 azaldığını ifade eden Nuhoğlu, İran üzerinden Basra’ya geçebilir mi diye 7 aracın deneme amaçlı yola çıktığını belirtti.