Yıldırım, 700 milyon $’a iki liman daha alıyor
Yıl içinde Gemport ve Rotaport’u bünyesine katan Yıldırım Holding, Batı Afrika ve Latin Amerika’da birer limanı da bünyesine katmak için el sıkıştı.
Esra Özarfat
BURSA - Türkiye’nin 2023 hedefleri için belirli büyüklükteki limanlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Yüksel Yıldırım, "Bugün 4 limanımız var. Malta’da yüzde 50’sini aldığımız bir liman var. Derince Limanı’na ciddi bir ilgimiz var, ama hesabımızı iyi yapıyoruz. İhalede belirli rakamın üzerine çıkarsa agresif olmayız. Ben önce bir vizyon yaratıp, sonra doğru adamı işin başına geçirip bu stratejiyi uyguladım. Şimdi dünyada ilk 20 liman işletmecisinden biri olmayı hedefliyoruz" dedi. Biri Batı Afrika’da diğeri de Latin Amerika’da olmak üzere iki limanla el sıkıştıklarını belirten Yüksel Yıldırım, "Onları da bünyemize katıyoruz. Biri 300, biri 400 milyon dolarlık yatırım. Bu ay gidip sözleşmeyi imzalayacağız" diye konuştu. Yıldırım, satın aldıkları limanları birbirine entegre ederek dünya ticaretinde avantaj sağlamayı planladıklaırnı söyledi.
Gemlik Gübre ile Gemport limanı birleşecek
Türkiye İş Bankası tarafından Türkiye’nin ilk özel limanı olarak kurulan Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.’nin hissesinin yüzde 54’ünü geçen yıl ekim ayında aldıklarını hatırlatan Yüksel Yıldırım, buradaki çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. 420 metrelik bir rıhtıma sahip Gemlik Gübre limanında yatırıma yöneldiklerini ve yatırımına başlanan tesiste rıhtım uzunluğunu 1.000 metreye yükselteceklerini aktaran Yıldırım, Gemport’un rıhtımını da dahil ederek toplamda 2.300 metrelik bir rıhtım uzunluğuna ulaşacakları bilgisini verdi. Böylece 200 bin dwt’a kadar taşıma kapasitesi olan ve genelde tahıl, kömür, demir gibi taşımalarda kullanılan capesize gemilerin de yanaşabileceği bir liman haline geleceklerini dile getiren Yüksel Yıldırım, Gemport’un Güney Marmara’nın en büyük limanı haline geleceğini ifade etti.
Capesize gemilere hazırlık yapıyor
Gemport içerisinde hem rıhtım yatırımını desteklemek hem de limana gelen capesize gemilerin boşaltma operasyonlarını yönetecek 80 milyon dolarlık vinç yatırımına da başladıklarını vurgulayan ayrıca 30 milyon dolara yakın RTG yatırımı yaptıklarını da belirtti. İskele yatırımıyla birlikte toplam yatırımlarının 200 milyon doları bulacağına dikkat çeken Yüksel Yıldırım, karada da stoklamayla ilgili yatırıma hazırlandıklarının altını çizdi. Bursa ve çevresinde çıkan krom madeni, çinko, kurşun gibi yer altı kaynaklarının ihracatına yönelik 10 bin metrekarelik bir kapalı alan inşa ettiklerini bildiren Yıldırım, bölgeden senede 300 bin tona yakın bir ihracat gerçekleştirildiğini vurguladı. Yüksel Yıldırım, geçen yıl Gemport’ta 400 bin TEU konteyner, 250 bin araç elleçlemesi yapıldığının, hedeflerinin 2 yılda 700 bin TEU konteyner elleçleme rakamına çıkmak olduğunun, iskele yatırımları da tamamlandığında 2,5 milyon TEU kapasiteye ulaşacaklarının altını çizdi.