Motosikletçinin derdi bakanın masasında

Motosiklet üreticileri Ticaret Bakanlığı’nı ziyaret ederek, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini aktardı. Bakanlık kaldırılması istenen iki konudan gözetime yeşil ışık yaktı, ek vergiyi ise değerlendirmeye aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) yetkilileri, geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı’nı ziyaret ederek, başta ek vergi konusu olmak üzere sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir sunum yaptı.

Toplantıya aynı zamanda MOTED Başkanı olan Honda Türkiye Otomobil ve Motosikletten Sorumlu Satış, Pazarlama ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, Yamaha Türkiye Genel Müdürü Bora Cansever, Hero Yönetim Kurulu Başkanı M. Yusuf Soysal ve MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk katıldı.

“Firmalar üretim için pazarı bekliyor”

MOTED yetkilileri yapılan toplantıda Türkiye’nin motosiklet satışı ve üretiminde büyük bir potansiyel taşıdığını, ancak konulan ek vergiler ve çeşitli uygulamalar nedeniyle pazarın özellikle son bir yıldır hızlı bir daralma sürecine girdiğini vurguladı. Bu yıl yüzde 35 düşüş bekleyen sektör, 2019’da ise pazardaki daralmanın yüzde 40’a çıkmasından endişe ediyor. Sektör temsilcileri Ticaret Bakanlığı’ndan özellikle gözetim ve ek vergiler konusunda destek bekliyor. Yetkililer, Honda, Yamaha ve Hero gibi motosiklet devlerinin Türkiye’de üretim yapmak istediğini ancak bunun için iç pazarın stabil hale gelmesini beklediklerini vurguladı.

“Sektör çıkmaza girdi acilen önlem alınmalı”

MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, gözetim ve ek vergiler için yapılan toplantıda sektörün artık iyice çıkmaza girdiğinin ve bir önlem alınmazsa istihdam açısından daha istenmeyen sonuçların doğacağının anlatıldığını aktardı. Öztürk, toplantıdan çıkan sonuçları şu şekilde özetledi: “Bakanlık yerli üretimi korumak zorunda olduklarını ancak motosiklet sektörünün dünyada yıllık 100 milyon üstünde motosiklet üretilmesini önemsediklerini ifade etti. Pazarın 400 binli rakamlara ulaşmasıyla gelişecek yan sanayi ile birlikte burada üretimin düşünüleceği ifade edildi. Bu üretimin ihracat getirisinin de olabileceği konusunda hemfikir olundu. 50 bine yakın yerli motosiklet üretiminin yüzde 100'e yakın bir ithal girdi ile yapılmasının ülke menfaatine bir katkıda bulunmadığı ve pazarın büyümesi ile gelecekte büyük bir istihdam ve Avrupa ülkelerine ihracat fırsatlarının olduğu tüm verilerle değerlendirildi. Gözetim vergisinde yeni bir düzenleme olabileceği ancak ek vergiler için yeni bir inceleme ve değerlendirme yapılması gerektiği ifade edildi. Umarız olumlu bir sonuç gelir.”

Öncelikli 7 talep sıralandı

Bakanlığa yapılan sunumda beklentiler şu şekilde özetlendi:

-Alınan gözetim vergisi ve 2017’de uygulamaya alınan yüzde 20 ek gümrük vergisi kaldırılmalı.

-Mevcutta 0-250 cc yüzde 8 / 251 üstü yüzde 37 olan ÖTV oranları; 500 cc’ye kadar yüzde 8, 500-900cc aralığı için yüzde 22, 900cc üstü yüzde 37 olmalı.

-Güvenlik donanımlarındaki vergilerin düşürülmeli.

-Ehliyet eğitimleri TMF nin yeni talimatına göre verilmeye başlanmalı ve TMF tarafından yetkilendirilen sürüş okullarına vergi muafiyeti getirilmesi ( A grubu olanlar).

-Belediye otoparkları ve İsparklarda motosikletlere ücretsiz park imkanı sağlanmalı.

-Tüm trafik ışıklarında ilk bekleme alanı motosiklet ve bisikletlere ayrılarak bu alan çizgi ve resimler ile belirtilmeli.

-Karayollarında araç korumalarında alınan önlemlerde motosikletçilerin ihtiyaçları göz ardı edilmemeli.

Sırada Maliye Bakanlığı var

Öztürk, Maliye Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini belirterek, “Otomobilde olduğu gibi KDV – ÖTV indirimi için bu hafta acil olarak müracaat edeceğiz. Ayrıca randevu alarak konuyu daha etkili olarak kendilerine sunacağız. Bu sunumda diğer uzun vadeli ÖTV de cc düzenlemesi ve güvenlik donanımlarında indirim gibi diğer konuları da aktaracağız” dedi.