'Motorlu taşıtlar sektöründeki rekabet araç fiyatlarını düşürdü'

Rekabet Kurumu'nun Motorlu Taşıtlar Sektör Araştırmasına göre satış pazarındaki rekabetçi yapı araç fiyatlarını düşürdü, sektördeki satış kar marjları ise azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurumunca yapılan araştırmada, motorlu taşıtlar sektöründe oldukça rekabetçi bir yapının olduğu, bu rekabetin araç fiyatlarını düşürdüğü tespit edildi. 

Sektör araştırması sonuçları yarın Bursa'da açıklanacak 

Edinilen bilgiye göre, Rekabet Kurumu'nun "Motorlu Taşıtlar Sektör Araştırması"nın sonuçları yarın Bursa'da açıklanacak. Araştırmanın sonuçları, sektör temsilcileri bakımından olduğu kadar Rekabet Kurumu açısından da iki önemli konuya işaret ediyor. 

Satış kar marjları azaldı, yoğunlaşma oranları düştü

Araştırmanın sonuçları, satış pazarında oldukça rekabetçi bir yapının bulunduğunu ortaya koydu. Bu çerçevede araç fiyatlarında düşüş olduğu, sektördeki satış kar marjlarının azaldığı ve yoğunlaşma oranlarının düştüğü belirlendi. Sonuçlar, ayrıca sektördeki bakım onarım hizmetleri ve yedek parça pazarlarının rekabet açısından daha fazla üzerinde durulması gereken alanlar olduğunu gösterdi. Özellikle bakım onarım pazarındaki kar marjlarının yüksek seyretmesi, alternatif oyuncuların oyuna dahil olmakta karşılaştıkları güçlükler ve eşdeğer yedek parça kullanımının sınırlı kalması gibi birtakım sonuçlar rekabetçi kaygıların satış pazarından ziyade bu alanlara yöneltilmesi sonucunu doğuruyor. 


Sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasının ardından gelecek katkı ve görüşler çerçevesinde hazırlanacak rapora nihai şekli verilecek. Raporun nihai bulgularından hareketle, ilgili tebliğlerin yenilmesi hususunda gereklilik olup olmadığı tartışılacak. Tebliğlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda, hazırlanacak taslak tebliğ ve buna bağlı kılavuzlar kamuoyu bilgisine sunulacak. 

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı da katılacak

Araştırmanın sonuçlarının açıklanacağı 12. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu'na, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı da katılacak. Kaldırımcı, daha sonra "Serbest Piyasa Ekonomilerinde Rekabet Hukukunun ve Rekabet Kurumunun Rolü ve Önemi" konulu toplantıya iştirak edecek, iş adamlarıyla bir araya gelecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir