42 bin ithal araç çürümekten kurtarılabilir
MASFED Başkanı Erkoç, "Galericiler tarafından ithal edilen ancak gümrük mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle el konulan yaklaşık 42 bin araca yönelik sorun, bugün yürürlüğe giren yönetmelikle çözülüyor" dedi.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, galericiler tarafından ithal edilen ancak gümrük mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle el konulan yaklaşık 42 bin araca yönelik sorunun, bugün yürürlüğe giren yönetmelikle çözüme kavuşturulacağını belirterek, "Gümrükte bekleyen araçlar çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece araçların ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oluyor." dedi.
Erkoç, gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle el konulan ancak müsadere kararı verilmemiş araçların iadesine ilişkin sürecin, "Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle Elkonulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle başladığını anımsattı.
Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, başvurularını 31 Temmuz Pazartesi günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine yapması gerektiğini belirten Erkoç, "Galericiler tarafından ithal edilen ancak gümrük mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle el konulan yaklaşık 42 bin araca yönelik sorun, bugün yürürlüğe giren yönetmelikle çözülüyor." diye konuştu.
Yurt dışından sıfır araç olarak ithal edilen ancak AB mevzuatına göre 2. el kabul edilen söz konusu araçları satın alan iyi niyetli üçüncü kişilerin, gümrük mevzuatı nedeniyle sorun yaşadığını ve araçlarına el konulduğunu aktaran Erkoç, şunları kaydetti:
"El konulan araçların bir kısmı incelemeleri tamamlanarak gümrük otoparklarına çekilirken, bir kısmının da inceleme ve takibatı devam ediyordu. Araç sahiplerinin mağduriyeti, ocakta yürürlüğe giren torba yasa ile giderilmiş, bu kapsamda aracın ilk kullanıcısına, ÖTV matrahının yüzde 25'ini 6 ay içinde ödemesi koşuluyla iade edilmesi hükme bağlanmıştı. Ayrıca bu durumda olup halen incelemeye başlanmamış veya inceleme aşamasında olan araçların sahiplerinin de yine 6 ay içinde başvurmaları ve söz konusu matrahın yüzde 15'i kadar ceza ödemeleri durumunda takibatın kalkması ve araçlarının yediemine teslimden kurtulması düzenlenmişti. Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 'aldatıcı işlem' maddesi uyarınca açılan kamu davalarına konu olması nedeniyle el konulan taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen bu yönetmelik, 27 Ocak 2017'den önce el konulan, müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış kara taşıtlarını kapsıyor."
MASFED olarak bu konuda uzun süre çalıştıklarını belirten Erkoç, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden dolayı camiası adına duyduğu mutluluğu dile getirdi. Mağdur araç sahiplerine MASFED olarak danışmanlık ve avukatlık hizmeti desteği vereceklerini ifade eden Erkoç, araç sahiplerinin kendilerine başvurabileceklerini, www.masfed.com adresi üzerinden de kendileriyle iletişime geçebileceklerini bildirdi.
Erkoç, "Söz konusu araçların 21 Ocak 2017'de çıkan 6770 Sayılı Kanun'un 12'nci, 13'üncü ve 31'inci maddelerinde getirilen kolaylıktan yararlanması için yayımlanan yönetmelik, üçüncü şahısların mağduriyetini gideriyor. Mağdur olan iyi niyetli 42 bin dolayındaki üçüncü kişi bu yönetmelikten faydalanabilecek. Söz konusu araç sahipleri Maliye Bakanlığının gösterdiği yüzde 15 ve yüzde 25'lik dilimlerden hangi kategoriye giriyorsa o tutarı ödedikten sonra araçlar, devlet çıkışlı olacak. Düzenlemeyle gümrükte bekleyen araçlar çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oluyor." diye konuştu.