Alternatif pazar İran ve Rusya’ya ihracat arttı

Rusya ve İran’ı yükselen alternatif pazarlar olarak gören Türk otomotiv endüstrisi, her iki ülkeye de ihracatını artırdı. Yılın ilk 5 ayında sektör İran’a yüzde 54,42, Rusya’ya yüzde 44,53 ihracat artışı kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA- Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik hükümetler arasında görüşmeler sürerken, özellikle otomotiv endüstrisi ihracatı tarafından olumlu sinyaller gelmeye başladı.

Türk otomotiv endüstrisi ihracatından yüzde 80 oranında pay alan Avrupa Birliği ülkeleri ihracatta hala belirleyici rol oynasa da Rusya pazarı da Türk otomotiv endüstrisi için hala önemini koruyor. Öyle ki, 2015'ten bu yana gerilemekte olan ihracat rakamları son aylarda artış göstererek kısa zamanda eski hacmine ulaşacağı sinyallerini veriyor. Geçen yılın ilk 5 ayında 79.4 milyon dolar olan Rusya’ya otomotiv endüstrisi ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 44.5 artışla 114.7 milyon dolara ulaştı. 2015'in ilk 5 ayında bu rakam 130.2 milyon dolar, 2014’te ise 371.1 milyon dolardı.

Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, “Rusya otomotiv endüstrimiz için çok önemli bir pazardır. Rusya’ya yönelik ihracatımızda temel belirleyici etken Rusya ekonomisinin ve buna bağlı olarak Rusya iç pazarının izleyeceği seyir olacaktır. Ticaret hacminin kısa süre içerisinde tekrar eski seviyelerine ulaşmasını bekleyemeyiz. Rusya orta ve uzun vadede otomotiv ihracatçılarımız açısından en önemli alternatif pazarlardan birisi olmayı sürdürecektir” dedi.

Yan sanayiler için alternatif pazar: İran

Türk otomotiv endüstrisi açısından bir diğer yükselen pazar da İran. İran’ın özellikle Türk yan sanayicilerinin ihracatı için önemli bir alternatif pazar olduğunu vurgulayan. Sabuncu; “Önümüzdeki yıllarda İran sadece yan sanayinde değil, ana sanayinde de önemli bir alternatif pazar haline gelebilir” diye konuştu. 2015 yılının ilk 5 ayında 72.5 milyon dolar olan İran’a otomotiv endüstrisi ihracatı ambargonun kalkmasıyla birlikte 2016'nın ilk 5 ayında yüzde 57.21 yükselerek 113.9 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yılın aynı döneminde ise artış yüzde 54.42, ihracat ise 176 milyon dolar oldu.

Rusya pazarında talep gören 10 marka var

Kamyon üreticisi KAMAZ, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.3 büyümeyle bin 130 araç ihraç etti. Nisanda Rusya’ya yeni araç ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 artış kaydetti. Bu yıl ocak ve mart aylarında toplam 451 bin 945 araç satıldı. Yılın ilk çeyreğinde Rusya pazarındaki lüks araç pazarı da yüzde 15.1 oranında büyüdü. İlk 3 ayda Rusya pazarında tercih edilen ilk 10 yabancı marka ise Ford Focus, Toyota Corolla, Toyota Camry, Hyundai Solaris, Chevrolet Niva, Renault Logan, Daewoo Nexia, Opel Astra, KIA Rio ile Volkswagen Passat oldu.

İran pazarında neler oluyor?

İran’da 21 Mart ile başlayan yılın ilk ayında otomotiv endüstrisi üretimi yüzde 20.1 artış kaydetti. Yılın ilk ayında İranlı firmalar binek araç, kamyon, otobüs ve ticari araç olmak üzere toplam 68 bin 74 araç üretti. Geçen yılın aynı ayına göre 11 bin 398 daha fazla araç üretildi. Yerel üreticiler tarafından üretilen araç sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.9 artışla 64 bin 574 adede ulaştı. Geçen yıl İran’da en fazla üretimi Tahran’da üretim yapan SAIPA, yüzde 11 büyümeyle 633 bin 919 araçla yaptı. IKCO, yüzde 3 büyüyerek 630 bin araç üretti. Kerman Motor yüzde 26.8 artışla 52 bin, Modiran Khodro yüzde 18.5 artışla 44 bin, Bahman Group 16 bin, Iran Khodro Diesel 6 bin, Saipa Diesel ise 4 bin 500 araç üretti. Uluslararası üreticilerin de İran’a olan ilgisi devam ediyor. Mayıs ayında İran Sanayi ve Maden Bakanlığı’na bağlı “İran Khodro Otomotiv” şirketi, yerli otomobil üretimi için İran Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanlığı, Şerif Teknik Üniversitesi, Emir Kebir Teknik Üniversitesi, İtalya’dan Pirinfarina, Belçika’dan Panç, Güney Kore’den Hyundai Powertech ve Almanya’dan Benteler ile Mahle şirketleri ile anlaşma imzaladı. Aynı zamanda IKCO da PSA Group ile yaptığı joint venture kapsamında Peugeot 2008’in seri üretimine başladı. Üretim 301 Sedan ve Peugeot 208 hatchback ile devam edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir