Çeyrek asırdır daha fazla yakıyormuş
Mitsubishi Motors, araçların yakıt tüketimini 25 yıldır Japonya'daki düzenlemelere uygun olmayan yöntemlerle ölçtüğünü açıkladı.
İlk defa geçen hafta ürettiği araçların yakıt tüketim değerlerinde usulsüzlük yaptığını açıklayan Japon otomobil üreticisi Mitsubishi Motors, bugün de araçların yakıt tüketimini 25 yıldır Japonya'daki düzenlemelere uygun olmayan yöntemlerle ölçtüğünü açıkladı.
Japon pazarında sattığı dört mini aracın yakıt tüketim değerlerini gerçek seviyelerin altında gösterdiğini geçen hafta açıklayan şirketin piyasa değeri bugüne kadar 3.9 milyar dolar düşerek yarı yarıya azalırken, hisselerde bugünkü kayıp yüzde 10'u buldu.
Üretilen diğer araçların da yakıt tüketiminin yanlış raporlanmış olabileceği açıklaması şirketin yüksek tutarda tazminat ve para cezası ödemek zorunda kalacağı kaygılarını da beraberinde getirdi.
Japonya'nın ardından ABD'li düzenleyici kurum da şirketten yakıt ekonomisi ölçümleri hakkında bilgi isterken, Japon yetkililer şirkete ait bir araştırma geliştirme tesisine baskın düzenledi.
Mitsubishi bugünkü açıklamasında Japonya Ulaştırma Bakanlığı'na 1991'den bu yana ilettiği yakıt tüketim verilerinin düzenlemelere uygun olmayan şekilde tespit edildiğini belirtti. Şirket daha önce bu sürenin 2002'ye kadar gittiğini belirtmişti.
Açıklamaya göre Mitsubishi araçların yakıt tüketimini otoyol kullanımının esas alındığı ABD düzenlemelerine göre ölçüyor. Japon yakıt tüketimi ölçüm yöntemine göre ise tüketiminin daha yüksek olduğu şehir içi dur-kalklı kullanıma daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor.
Mitsubishi usulsüzlüğü incelemesi için şirket bünyesi dışında bir kurul oluşturma kararı da aldı.
Mitsubishi'nin yakıt tüketim rakamlarında yaptığı usulsüzlük, şirketin müşteri şikayetlerini sistematik olarak örtbas ettiği bundan yaklaşık 15 sene önceki başka bir skandalı akıllara getirdi.
Bu skandal nedeniyle iflasın eşiğine gelen Mitsubishi 15 yıl önce Mitsubishi Grubu'nun diğer şirketlerinin yardımlarıyla ayakta kalabilmişti. Grup şirketlerinin üst düzey yöneticileri ise zaten mali zorluk yaşayan şirketlerin bu sefer otomobil üreticisine yardım etmesinin zor olduğunu belirtiyorlar.