Estaş, ihracat yaptığı ülke sayısını 46'ya çıkardı

Mevcut ülkelerdeki pazar payını arttıran Estaş Eksantrik, Hindistan ve Brezilya'yı da ekleyerek ihracat yaptıkları ülke sayısını 46'ya çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU BAĞCI

SİVAS - Ağır vasıtalar, lokomotif ve gemi jeneratör motorlarına eksantrik mili üreten Estaş, ihracat pazarlarına Hindistan ve Brezilya'yı da ekledi. Bu yılki yatırımlar kapsamında kapasiteyi artıracaklarını söyleyen Estaş Eksantrik Genel Müdürü Osman Mavuş, söz konusu kapasite artışını da ihracata yönlendireceklerini açıkladı. Toplam satışlarının yüzde 84'ünün ihracattan, yüzde 16'sının da iç pazardan oluştuğu bilgisini veren Mavuş, "Ürettiğimiz eksantrik millerini Fransa, Danimarka, ABD, İngiltere, İtalya, Almanya, Romanya ve Avusturya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Mevcut ülkelerdeki pazar payımızı artırdık. Pazarlarımıza Hindistan ve Brezilya'yı da ekleyerek ihracat yaptığımız ülke sayısını 46'ya çıkardık" dedi.

Sivas'ta otomotiv endüstrisine eksantrik mili ile kam mili ürettiklerini anlatan Osman Mavuş, protföylerinde 2 bin 350 ürünün bulunduğunu aktardı. Şu anda California/Estaş USA, İngiltere/Estaş UK ve Gefco/Fransa olmak üzere üç ülkede dağıtım depolarının ve 35 ülkede ise distribütörlüklerinin bulunduğu bilgisini veren Mavuş, OEM pazarında globalde ilk üç firma arasında yer alamayı hedeflediklerinin altını çizdi. Son iki yılda yoğun bir tazgah yatırımı yaptıklarını söyleyen Mavuş, bu yıl 100 milyon TL ciro hedeflediklerini açıkladı. Mavuş, ayrıca bu sene kapasite ve ürün çeşitliğinin yanı sıra ihracat yaptıkları ülke sayısını da artırmak istediklerini kaydetti. Bu yıl, döküm üretim adetlerinde yüzde 10 artış planladıklarını bildiren Mavuş, "İşlenmiş ürün adetlerinde ise yüzde 60 artış hedefliyoruz. 2016 yılında 2015'e göre yurtdışı satışlarımızda yüzde 45, yurtiçi satışlarda ise yüzde 15 büyüme yakaladık. Yeni pazarlar için otomotiv firmalarıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Global markalarla yeniprojeler geliştiriyor

Renault, Ford, Cummins gibi global markalara üretim yaptıklarına dikkat çeken Mavuş, söz konusu markalarla yeni projeler geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. En son Renault'un Hindistan Chennai’deki fabrikasında üretilen ‘Kwid’ modelinin tedarik zinciri içinde yer aldıkları bilgisini veren Mavuş, "Bu araç Fransız üreticiyi, A segmentinde temsil edecek olan bir otomobil. McLaren lüks segmentinin motor tedarikçisi olan Ricardo UK tarafından 2013'te en iyi tedarikçisi seçildik. Yine 2013'te Renault'un Corporate Social Responsibility (CSR), yani Kurumsal Sosyal Sorumluluk dalında dünya genelindeki 8 bin tedarikçi arasında ilk 12'ye girerek ödül aldık. Bununla birlikte 2015 yılında en çok gelişen tedarikçi ödülünü alarak, tercih edilen tedarikçi konumuna yükseldik" diye konuştu.

Estaş Eksantrik olarak 2011 yılında Ar-Ge Merkezi belgesi aldıklarını hatırlatan Osman Mavuş, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Tam donanımlı bir Ar-Ge merkezine sahip olduklarına dikkat çeken Mavuş, "Yurt genelinde 240 Ar-Ge merkezi içinde değerlendirilmeye alındık ve sektörel sıralamada dokuzuncu olduk. Ar-Ge merkezimizde eksantrik kam mili üretimi ile geliştirilmesine yönelik çalışmalarla birlikte medikal ve toz metalürjisine yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Ar-Ge merkezimizdeki kazanımlarımız, orta vadede yüzde 20 büyüme ve kârlılığımıza katkı sunacak. Ar-Ge biriminde 25 araştırmacı ve 40 teknisyen ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. Sivas OSB'de 112 bin metrekare açık, 70 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz ve toplamda 468 kişiyi istihdam ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir