Hafif araç pazarı Ekim'de yüzde 29 arttı

Otomobil ve hafif ticari araç pazarında büyüme Ekim ayında hızlanırken, satışlar geçen yıl aynı döneme göre yüzde 29.2 artarak 83,000 adede yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin yayımladığı bültene göre otomobil ve hafif ticari araç pazarının bu yıl 950 bin ile 1 milyon adet arasında gerçekleşmesi, pazarın aynı aralığı 2017'de de tutturması bekleniyor. Yılın ilk 10 ayında ise otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar yüzde 1.1 azalarak 719 bin 499 adet olarak gerçekleşti. ODD verilerine göre Ekim ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.9 artarak 63,746 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 18.1 büyüyerek 19 bin 254 adet oldu.

Otomobil satışları, 10 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.8 artarak 553 bin111 adete ulaşırken, hafif ticari araç satışları geçen yıla göre yüzde 6.7 oranında azalarak 166 bin 388 adete geriledi.

Açıklamada ayrıca ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikasındaki normalleşme süreci ve ekonomideki iyileşmeye paralel olarak politika faiz artırma beklentisi, Brexit kararının AB ve diğer ülkelere olan etkisi, AB ekonomisindeki gelişim ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) uygulayacağı para politikası, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve gelişmekte olan ülkelere etkisi, jeopolitik gelişmeler, TCMB'nin para politikaları ve enflasyonla mücadele kararlığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar, ekonomik aktivitenin gelişimi ve büyüme hızının etkili olacağı belirtildi.