İkinci el araca 'ramazan' zammı
Yaz aylarında artan ikinci el araç fiyatları, yaklaşan Ramazan Bayramı'nın da etkisiyle 2 ile 8 bin lira arasında yükseldi
ANKARA - Özellikle yaz aylarında ve tatil dönemlerinde artan ikinci el araç talebi, araç fiyatlarının da yükselmesine yol açtı.
Sıfır kilometre araçlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ve kurdaki hareketlilik nedeniyle vatandaşlar ikinci ele daha çok ilgi göstermeye başlarken, bu nedenle ikinci el araç fiyatlarında 3 ile 8 bin lira arasında yükselme görüldü.
İkinci el piyasasında, ramazan ayından önce 20 ile 40 bin lira arasında satılan ekonomik sınıf araçların fiyatı 2-3 bin lira artarken, orta-üst sınıf araçlardaki artışın 8 bin liraya kadar ulaştığı görüldü.
En çok talep "kazasız, boyasız"lara
İkinci el araç piyasasında, özellikle düşük kilometreli ve kazasız araçlar vatandaşlardan daha çok talep görürken, öte yandan bazı vatandaşlar ise daha uygun fiyatlara satılan kazalı araçları da tercih edebiliyor.
Piyasadaki bir çok kazalı araç, kötü niyetli kişilerce "kazasız" olarak satışa sunulurken, vatandaşların alacakları araçları yetkili servis veya kişilerce mutlaka kontrol ettirmesi gerekiyor.
İkinci el araç alırken ne yapmalı?
İkinci el araç satın alacak vatandaşların, öncelikle aracın piyasası hakkında yeterince bilgi toplaması gerekiyor. Bu çerçevede satın alınacak aracın muadillerinin araştırılması ve fiyat tespitinin doğru olarak yapılması önem taşıyor.
Aracın ilk sahibinden alınması, daha sonra karşılaşılabilecek "Kazadan bilgim yoktu" gibi sürprizlerin de önüne geçiyor. Birden fazla el değiştirmiş araçların bakım raporları istenerek, özellikle aracın kilometresinin doğruluğundan da emin olunabilinir.
Satın alınacak araç, mutlaka teste tabi tutulmalı. Aracın pahalı aksamlarından kaporta, şase, motor, şanzıman ve varsa kliması kontrol edilmeli. Ayrıca, kısa mesafeli de olsa test sürüşü yapılmalı. Çeşitli kanallardan aracın hasar ve kaza geçmişine bakılabilirken, aracın "pert" yani ağır hasır kaydı olup olmadığının da sorgulanması gerekiyor.
Öte yandan, internet aracılığı ile satılan bir araca kapora yatırmak isteyenlerin, kötü niyetli kişilere karşı dikkatli davranması gerekiyor.