Kanca, BMW'nin kalbine girdi

Kanca AŞ, otomotiv devi BMW için krank mili üretiyor. Testleri başarıyla tamamlanan krank milleri 320i, X1, X3 gibi modellerde kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Özgür GÜNDÜZ

GEBZE - Dövme sektörünün önde gelen firmalarından Kanca AŞ, Alman otomotiv devi BMW için motor imalatındaki en önemli parçalardan biri olan krank milini üretmeye başladı. Laboratuvar ve motor ömür testleri başarıyla tamamlanan ve 2 litrelik benzinli motorlarda kullanılacak krank milleri önümüzdeki günlerden itibaren BMW araçlarda kullanılmaya başlanacak. Üretiminin yarıdan fazlasını Almanya, Fransa, İspanya, İsveç gibi ülkelere ihraç eden Kanca, BMW için krank mili üretimine başladı. BMW'nin Uzakdoğu ve ABD satışları ile Avrupa'daki lokal problemlerden en az etkilenen araç üreticileri arasında yer aldığını belirten Kanca Dövme Çelik Genel Müdürü Alper Kanca, BMW'nin Alman kalite anlayışının en iyi uygulandığı araçları üretirken, küresel anlamda en iyi tedarikçileri araması, onlarla çalışmayı önemsemesi ile rakiplerinden bir adım önde
olduğunu söyledi. BMW'nin bu yaklaşımını iş birliğine çevirdiklerini ve BMW'nin yıl içinde başlayacak olan yeni projeleri ile birlikte BMW için krank mili üretmeye başlayacaklarını
aktaran Kanca, işbirliği kapsamında 2 litrelik benzinli motorlarda kullanılan krank millerinin önemli bir bölümü Türkiye'de üretileceğini dile getirdi.
Krank milinin eskiye oranla daha düşük ağırlıkta ve daha dayanımlı krank milleri kullanıldığını dile getiren Kanca, bu üretim becerisine sahip sınırlı sayıdaki firmalardan biri olduklarını aktardı.

2013'ün ikinci yarısında kullanılacak

Bugün BMW'nin en önemli motor cinslerinden biri olan ve yüksek performans ve uzun ömürleriyle dikkat çeken 2 litrelik benzinli motorlarının BMW'nin 320i, 520i, X1, X3 ve Z4 s/xDrive20i, 328i, 528i, X1, X3 ve Z4 s/xDrive28i gibi modellerinde kullanıldığını aktaran Kanca, yüksek performanslı bu tür motorlara en üstün seviyede parça tedariği sağlamak için yatırımlarını 2012 yılında tamamladıklarını söyledi. Yaklaşık 1200 derecede ısıtılan dövme parçaların Türkiye'de çok az sayıda bulunan devasa preslerde 2 bin 500 BMW aracın ağırlığına eşdeğer bir kuvvet ile şekillendirildiği bilgisini veren Kanca, "Bu kadar araç, aynı alana park etseydi, 5 futbol sahası kadar yer kaplardı. Bu kadar büyük güçlerle üretilmelerine rağmen, teknik açıdan da oldukça hassas olan krank milleri, özel olarak imal edilen çok farklı ve değişik işlevlerdeki ölçüm cihazlarında yüzde 100 kontrolü sağlandıktan sonra sevk ediliyor" diye konuştu. Üretilen prototiplerin laboratuvar testlerinden geçtiğini ve motor ömür testlerinin de başarıyla tamamlandığını dile getiren Kanca, parçaların seri olarak BMW'nin tesislerinde işlenerek 2013 yılının ikinci çeyreğinde araçlara monte edilmeye başlanacağını söyledi.

Alper Kanca: Her krizden fırsat çıkar

Değişen ekonomik konjonktüre uygun olarak uzun vadeli hedeflerini, 'Her krizden bir fırsat çıkar' prensibi ile revize ettiklerini belirten Alper Kanca, Avrupa otomotiv sanayinin zor günler geçirdiği bu dönemde, bu tür işbirliklerinin her düzeyde gelişmesi ve Avrupa araç üreticilerinin Türk yan sanayisi ile daha sıkı olarak çalışma yapmasının olası olduğunu dile getirdi. 2013 yılında BMW'nin yanında Avrupa'nın önemli lüks araç üreticileri ile de ilişkilerini geliştirmek istediklerini ifade eden Kanca, "BMW'nin özel olarak Türkiye'den sorumlu bir yetkili belirlemesi ile de olumlu ve işbirlikçi yaklaşımını gözler önüne sermesi diğer büyük araç üreticileri için de örnek alınacak bir yaklaşımdır" dedi.