Not artışı otomotivcileri heyecanlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çekmesinin ardından gözler sanayinin lokomotifi kabul edilen otomotiv sektörüne çevrildi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezel, not artışı sonrası ekonominin tümünde yaşanan pozitif gelişmelerden otomotiv sektörünün de yararlanacağını, sektöre yabancı sermaye girişinin sadece not artışına değil farklı birçok unsura bağlı olduğunu söyledi. Tezel, "Yabancı sermaye girişi sadece not artırımına bağlı değil birçok faktöre bağlı. Not artışının sağlayacağı fayda, ekonominin gelişmesine sağlayacağı fayda, otomotiv sanayisinin de olumlu gelişmesine fayda sağlayacak" diye konuştu.

[PAGE]

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce de bir ülkenin uluslararası standartlara göre en az iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir seviyeyle notlanması gerektiğini anımsatarak, "İlkini daha önce Fitch vermişti, şimdi Moody's de not artırımına gitti, şimdi Standard&Poor's (S&P) kaldı. O da sanırım bir süre sonra notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaracak" dedi.

Not artışlarının ekonomilerde güven ortamını göstermesinin yanında dalgalanmaların daha az seviyede olacağını gösterdiğini anlatan Erce, "Otomotiv sektörü yatırımların daha uzun bir sürede gerçekleştiği bir sektör. O yüzden not artırımının sektöre etkisini orta vadede göreceğimize inanıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

Not artışının, faizlerdeki yukarı yönlü baskıyı azalttığına işaret eden Erce, "Düşük faiz ortamı daha uzun süreli olacaktır. Tüketici faizleri azaldığı için otomotiv sektörü de olumlu etkilenecektir" ifadesini kullandı.

Türkiye otomotiv pazarının Avrupa ekonomisiyle girift bir ilişkisi olduğunu belirten Erce, "Şu anda Avrupa'da kapasite kullanım oranları çok düşük seviyede. Avrupa'daki olası bir toparlanma yeni kapasiteleri gerektirecektir. O zaman yatırımlar hızlanacaktır. Hızlandığı noktada da Türkiye gerek yan sanayisiyle gerek Avrupa'ya yakınlığıyla destek verecektir" diye konuştu.

[PAGE]

"Not artışı bizleri umutlandırıyor"

OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu da Türk otomotiv sanayisinin 2023 hedefleri kapsamında 4 milyon adet araç üretimi, 3 milyon adet ihracat, 75 milyar dolar ihracat geliri hedeflediğini anımsatarak, "Halihazırda sektörümüzde faaliyet gösteren üreticiler ve mevcut kapasiteleri dikkate alındığında cumhuriyetimizin 100. yılında bu hedefe ulaşmamız mümkün gözükmüyor. Hedefe ulaşmak içinTürkiye'ye yeni markaların, yatırımların gelmesi şart" değerlendirmesini yaptı.

Son 10 yılda sektörün üretim ve ihracatını istikrarlı bir şekilde artırarak önemli başarılara imza attığını belirten Tunalıoğlu, "Uzun yıllardır ülkemizde faaliyet gösteren markalar yatırımlarını zaten sürdürüyorlar ve sürdürecekler. Yeni teşvik kanunu da bizim gibi mevcut üreticilere ve yeni yatırımcılara, markalara yol gösterecek, kurulu kapasitenin hızla artıp katlanmasına yol açacak diye düşündüğümüz bir ortamda, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, kimi zaman geç de olsa, ülkemizin hak ettiği notları vermeleri, yeni yatırımların gelmesini ivmelendirecektir" dedi.
Sektörün 2023 hedeflerine ulaşması için gereken yeni yatırımlarla oluşacak rekabet ortamının sektörün sürdürülebilir gelişimi için vesile olacağını aktaran Tunalıoğlu, "Not artışı bizleri umutlandırıyor" ifadesini kullandı.

[PAGE]

"Suriye krizinin büyümesi yapısal engel görülmemektedir"

Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan ise Türkiye'nin IMF borcunu ödemesi ve rating kuruluşlarının not artışı beraber değerlendirildiğinde, ekonomik göstergelerde kamu borçlarının azalmasının yapıcı etkilerinin görüldüğünü dile getirdi.
Faizlerin düşüşüyle birlikte kurlarda düşük boylu bir artış beklenebileceğini aktaran Karaarslan, "Sıcak para girişlerinin devamı, ihracat ve turizm gelirlerinin artışıyla birlikte cari açık finansmanında kolaylık sağlatacaktır. Standart & Poor's da yatırım yapılabilir ülke notu verdiğinde doğrudan yabancı sermaye yatırımları da artacaktır. Otomotive de olumlu yansıması beklenmektedir. Suriye krizinin büyümesi önemli tehdit olmakla birlikte yapısal engel görülmemektedir. Türkiye sağlam adımlar atarak yoluna devam edecektir" diye konuştu.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de Türkiye’nin kredi notunun yükselmesinin, endüstrinin lokomotif sektörü olarak değerlendirilen otomotiv sektörünü de direkt olarak etkileyeceğini söyledi.
Türkiye’nin 11 yıldır aralıksız pazar lideri ve sektörünün ihracat şampiyonu konumunda bulunduklarını aktaran Yenigün, şöyle devam etti:

"Küresel Ford’un Avrupa’daki en önemli ticari araç üreticisi ve en büyük 3 Ar-Ge merkezinden biriyiz. Aynı zamanda ülkemizde özel sektörde Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan şirket unvanına sahibiz. Başarılarımızı sürdürmek adına üretime dönük yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda 2011-2014 yıllarını kapsayan 1 milyar doların üzerindeki yatırım planlarımızın bir bölümünü yeni projelerimiz çerçevesinde hayata geçirdik ve toplam yatırıma planlarımız doğrultusunda devam ediyoruz."