Otomobilde fiyat artışları yolda

Otomobil fiyatlarında kura bağlı fiyat artışları yılın son çeyreğinde net bir şekilde hissedilecek. Kur ve faiz kaynaklı maliyet artışları nedeniyle yılın kalan bölümü otomotiv şirketleri için de zor geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TL'nın euro karşısında değer kaybetmesi yüzde 70'e yakın kısmı ithal araçtan oluşan otomotiv iç pazarındaki şirketlerin maliyetlerini artırarak marjlarını baskılarken, son çeyrekte hem euroya bağlı ürün fiyatlarına zam yapılması hem de finansman maliyetlerinin artmasıyla pazarın yavaşlaması ve şirketlerin maliyetlerinin yüksek seyretmesi bekleniyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2015 yılı Ocak–Ağustos döneminde 598,963 adete ulaşarak, 2014 yılı aynı döneme göre yüzde 47.18 arttı. TL, euro karşında yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 18 değer kaybetti. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, otomotiv pazarında ilk 8 ayda yüzde 47 artan iç satışlara rağmen, son dönemde kurdaki aşırı dalgalanmanın şirketlerin satış maliyetlerini olumsuz etkilediğini belirterek, özellikle son çeyrekte hem satışlarda yavaşlama hem de şirketlerin maliyetlerinde baskının artmasını beklediğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Erce, "Pazar büyüyor ama şirketlerin kârı artmıyor hatta geriliyor. Volatilite çok fazla, fiyatlara yansıması bir zaman dilimi arkadan geldiği için kâr erozyonu oluyor. Bundan sonraki dönem senenin ilk sekiz ayı gibi güçlü olmayacak ister istemez bir tempo düşüklüğü görülmeye başlanacak. Biraz eski maliyetli araçlar elden çıkarılmaya başlanacak ama ne zaman ki maliyetli yeni fiyatlı ürünler pazara girecek o zaman satışlarda daha da düşüşler göreceğiz" dedi.

Fiyat artışları olacak

"Senenin geri kalan kısmı zor geçecek" diyen Erce, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pazarda fiyat artışları olacak. Fiyatlar kurdaki artışa bağlı artınca pazarda da tempo kaybı olacak. Şirketlerin maliyetlerinde artış oldu. Şu anda sektör euroya çok bağlı. Biraz buradan dönüş olursa nefes alınır ama bu volatilite devam ederse kârlar daha da zorlanır. Hem kur hem faiz artıyor, finansmanı yapılan malın fiyatı artıyor. Sonuçta otomotiv ürünü hem ürünün fiyatından hem de finansman paketinden oluşuyor. İster istemez finansmanı yapılmış ürünün paketi artıyor bu senenin son çeyreğinde hissedilecek. Bu hem pazar hem de şirketlerin maliyetleri açısından zor olacak".

Pazarı değerlendirirken kümülatif bakmak yerine bundan sonra ay ay bakmak gerektiğini söyleyen Erce, "Aydan aya tempo kaybı göreceğiz" dedi ve şu anda adetsel olarak pazar beklentilerini değiştirmediklerini söyledi.