Otomotiv sektörü ihracatta rekora koşuyor

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, kasım ve aralık ayında gösterilecek eforla iç satışlarda yılı geçen seneye yakın rakamlarla tamamlayacaklarını belirterek, bu sene ilk defa 1 milyon 100 bin gibi ihracat adetlerine ulaşılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, iç pazar satışlarının yaşanan olumsuzluklara rağmen geçen yılı yakalayacağını belirterek, "Sevindirici olan, AB'deki toparlanmaya paralel olarak otomotiv ihracatı da artıyor. Geçen seneyi 992 bin adetle kapatmıştık, bu sene 1 milyonu geçeceğiz ilk defa ve 1 milyon 100 bin gibi ihracat adetlerine ulaşılması söz konusu." dedi.

Erce, 2016'nın çok kolay bir yıl olmayacağını öngördüklerini, yılın ilk çeyreğinin 2015'e göre daha zayıf geçtiğini, ama sektörün nisan ayından itibaren toparlandığını söyledi.

Sektörün, haziran ayında ise satış temposu olarak en üst seviyeye ulaştığına dikkati çeken Erce, "Maalesef temmuzda yaşananlar, kalkışma ve sonrasında 'üçüncü çeyreği çok iyi geçirdik.' diyemeyeceğim. Şimdi eylülden itibaren yine bir toparlanma sürecine girilmiş gözüküyor. Satışlarımızda artış söz konusu. Şu an itibarıyla geçen seneye göre iç pazar satışlarında bir miktar gerilememiz var, ama kasım ve aralık ayında göstereceğimiz eforla iç satışlarda yılı, geçen seneye yakın rakamlarda tamamlayacağımızı düşünüyoruz." diye konuştu.

"2017'de iç pazar satışları 2016'dan çok farklı olmayacak"

Erce, 2017'nin de hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklı belirsizlikleri barındıran bir süreç olacağının görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artışı ve normalleşmeyle ilgili alacağı kararlar çok büyük önem taşıyor. Avrupa'da Brexit sonrası gelişmeler nasıl olacak? İngiltere ile AB'nin ilişkileri, Avrupa Merkez Bankasının para politikaları önemli. Bölgemizde de tabi oldukça sıcak bir süreç devam ediyor. Konjonktürel gelişmeler nasıl olacak? Yurt içinde yine Merkez Bankasının para politikaları, büyümeye yönelik atılacak adımlar ve reformlar etkili olacak gibi gözüküyor. 2017 içine girdikçe, bunları gördükçe, daha sağlıklı değerlendirmeler yapabilme imkanı olacak, ama iç pazar satışları açısından bizim tahminimiz 2016'dan çok farklı olmayacağı şeklinde."

Üretim, ihracat ve iç pazar satış beklentisi

"Bu seneyi 950 bin-1 milyon adet arası kapatırsak, önümüzdeki sene için bugünden yaptığımız tahminler 2016 seviyesinde, ama bunun dışında sevindirici olan, AB'deki toparlanmaya paralel olarak otomotiv ihracatı artıyor." diyen Erce, "Geçen seneyi 992 bin adetle kapatmıştık, bu sene 1 milyonu geçeceğiz ilk defa ve 1 milyon 100 bin gibi ihracat adetlerine ulaşılması söz konusu sektörümüzde. Tabi bunun da üretime ister istemez, olumlu yansıması olacak. Yine geçen sene 1 milyon 350 bin olan üretim adedi, sanırım bu sene sonu itibarıyla 1,5 milyonlara yaklaşmış olacak. Tabi bunlar sektör adına son derece sevindirici gelişmeler." ifadesini kullandı.

Faizlerdeki düşüş satışlara olumlu yansıdı

Kredi faizlerindeki düşüşün araç satışlarına olumlu yansıdığını da dile getiren Erce, yıllar itibarıyla değişkenlik göstermekle birlikte, araç satışlarının üçte ikisinin ya da yüzde 60'ının kredili satışlardan oluştuğunu belirtti.

Erce, kredi faizlerine karşı çok büyük hassasiyet bulunduğuna işaret ederek, "Faizler düştükçe satışlar tabi ivme kazanıyor ve daha iyi seviyeler oluşuyor. Faizlerin arttığı dönemlerde de negatif bir ilişki var ve satışlar düşüyor. Son dönemdeki bir miktar, küçük miktarlarda da olsa geri çekilmeler, sektörümüzü olumlu etkiliyor. Ekim ayında zaten bunun sonuçlarını gördük, kasım ve aralıkta da faiz oranlarındaki bu geri çekilmelerin satışlara olumlu etkilerini hep beraber yaşayacağız." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir