Otomotivde yükselen pazarlar Uzakdoğu ve Asya oldu

Otomotiv endüstrisi şubat ayında da en fazla ihracatı AB ülkelerine yaptı. Yılın ilk iki ayında ihracatını yüzde 23 artırarak 4.2 milyar dolarlık ihracata ulaşan sektör, ayrıca Uzakdoğu ve Asya pazarlarında da yükseliş kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra Özarfat

Bursa- İhracatın lokomotifi otomotiv endüstrisi şubat ayında da hız kesmedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şubat ayı ihracat verilerine göre geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,46 artış kaydeden sektör, 2.2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Otomotivin yılın ilk iki ayındaki ihracatı ise yüzde 23 artışla 4.2 milyar dolar oldu.

Yılın ilk iki ayında ülke grupları bazında en fazla ihracata yapılan ülkeler yine Avrupa Birliği (AB) ülkeleri oldu. Birlik ülkelerine yapılan ihracat yüzde 21 artış kaydederek 3.4 milyar dolara ulaştı. AB ülkeleri içinde ise en büyük pay yine Almanya’nın oldu. Sektörün bu yılın ilk iki ayında Almanya’ya yaptığı ihracat yüzde 6,13 artışla 658 milyon dolar oldu. Almanya’yı yüzde 33 artış ve 482 milyon dolarlık ihracatla Fransa, yüzde 11,93 artış ve 481.4 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık, yüzde 38,22 artış ve 481 milyon dolarlık ihracatla İtalya, yüzde 17,66 artış ve 241.6 milyon dolarlık ihracatla İspanya takip etti.

Doğu Avrupa otomotiv altyapısını kurmaya hazırlanıyor

Ülke grupları bazında bakıldığında otomotiv endüstrisi AB ülkelerinden sonra en yüksek ihracatı 246 milyon dolarla Ortadoğu ülkelerine yaptı. Onu 174 milyon dolarla Afrika ülkeleri ve 150.8 milyon dolarla Kuzey Amerika ülkeleri izledi. Yüzdesel olarak en fazla ihracat artışı ise yüzde 93 ile Uzakdoğu ülkelerine oldu. Asya ülkelerine yapılan ihracat yüzde 75 artış kaydederken, AB dışındaki diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta da yüzde 51 artış yaşandı. Yüzdesel olarak yükselen pazarlar Uzakdoğu, Asya ve AB dışındaki Avrupa ülkeleri olurken, özellikle Doğu Avrupa ülkelerine yapılan otomotiv endüstrisi ihracatlarında da belirgin artışlar kaydedildi. Özellikle son zamanlarda otomotiv endüstrisi altyapısını geliştirmeyi hedefleyen Polonya’ya yapılan ihracat yılın ilk iki ayında yüzde 60’a yakın artış yakaladı. Türk otomotiv endüstrisi sadece Polonya’ya bu yıl 150 milyon dolara yakın bir ihracat yaptı.

Otomotivin Amerika kıtası yükselişi

Yılın ilk iki ayında uzak pazarlardan olan Amerika kıtasına da ihracatta artış kaydedildi. Kanada’ya yapılan otomotiv endüstrisi ihracatında yüzde 650’lik bir artış yaşanırken, Meksika’ya yüzde 145, Brezilya’ya yüzde 6,4, Birleşik Devletler’e ise yüzde 13,47 ihracat artışı yaşandı.

İran ve Rusya’ya ihracat artıyor

İki ülke arasında yeniden başlayan olumlu ilişkilerin sonucunda otomotiv endüstrisinin Rusya Federasyonu’na olan ihracatında da artışlar gözleniyor. Sektör, bu yılın ilk iki ayında Rusya’ya yaptığı ihracatta yüzde 19,49 artış kaydederek ihracat rakamını 37,4 milyon dolara yükseltti. Şubat ayında Rusya Federasyonuna otomotivcilerin yaptığı ihracat yüzde 3,5 artarak 20.4 milyon dolar oldu. İhracatta artış kaydedilen bir diğer önemli pazar da İran İslam Cumhuriyeti oldu. İran’la ambargonun kalkmasının ardından hızlanan ticaret aylık ihracat rakamlarına da yansıdı. Bu yılın ilk iki ayında otomotiv endüstrisinin İran’a yaptığı ihracat yüzde 134 artış kaydederek 77.6 milyon dolar oldu. Sadece bu yılın şubat ayındaki artış geçen yılın aynı ayına göre yüzde 87 oldu.