Peugeot, 2015'te Türkiye'de atağa geçecek

2015 yılında 800 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen toplam pazarda Peugeot 32 bin araç satışı gerçekleştirerek yüzde 4 pazar payı elde etmeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Peugeot Otomotiv Pazarlama AŞ (POPAŞ) Genel Müdürü Marc Bergeretti, bu yıl 800 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen toplam pazarda 32 bin araç satışı gerçekleştirerek yüzde 4 pazar payı elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Marc Bergeretti, deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalan Avrupa'da büyüme oranlarının çok düşük olduğuna işaret ederek, Avrupa'da ekonominin mutlaka canlandırılması gerektiğini belirtti. 

Bu noktada Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl başındaki politika değişikliğinin olumlu sonuçlar doğuracağını belirten Bergeretti, bunun Türkiye ekonomisine de olumlu yansıyacağını dile getirdi. 

Bergeretti, Türkiye'de haziran ayında genel seçimler yapılacağına değinerek, "Bu yıl genel seçimlerden önce ciddi bir çalkantı beklenmiyor. Seçimlerin ekonomiye daha nötr bir etkisi olacaktır" ifadelerini kullandı.  

Türkiye'de faiz oranlarında düşüş olduğunu aktaran Bergeretti, düşük faiz oranlarının otomobil satışlarını artıran ana unsurlardan biri olduğuna dikkati çekti. 

Avronun değer kaybetmesinin otomobil fiyatlarına yansıyıp yansımayacağına ilişkin soruya Bergeretti, "2013 yılında TL avroya karşı yüzde 15-20'lik değer kaybetmişti ama otomobil fiyatları yüzde 15-20 artmamıştı. Aynı şekilde bunun tersi de geçerli. Avronun değer kaybetmesi, otomobil fiyatlarını bir ölçüde etkileyecektir ama bunun bire bir, pazara çok kısa sürede yansımasını beklememek lazım. Avrodaki düşüşün otomobil fiyatlarına ne zaman ve hangi oranda yansıyacağını biraz da pazardaki rekabet koşulları belirleyecek" cevabını verdi.  

"Tofaş ile iş birliğimizin sürdürülmesi için müzakereler devam ediyor" 

Marc Bergeretti, hafif ticari araç pazarında geçen yılın ikinci yarısında bir toparlanma olduğuna işaret ederek, "Geçen yıl satılan araçların yüzde 78-79'u binek, yüzde 20-21'i ticari iken, bu oranın bu yıl biraz daha değişeceğini ve ticari araç satışının toplam pazardaki oranının yüzde 25'e çıkacağını düşünüyoruz. Tofaş ile iş birliğimiz normal koşullarda 2015 yılı sonunda bitiyor. Bunun sürdürülmesi için müzakereler devam ediyor. Bu iş birliğinin sürdürüleceğine dair makul bir iyimserlik içindeyim. Türkiye pazarında ticari araç satışlarımızı canlandırmak için yılın ortalarına doğru Partner modelinde yeni bir dizayn ortaya koyacağız. Bunu da İstanbul Autoshow'da sergileyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

"POPAŞ  satılık değil" 

PSA Grubu'nun lüks modellerini temsil eden DS serisinin artık bir marka haline geldiğini dile getiren Bergeretti, DS'yi grubun premium bir markası olarak en tepeye yerleştirdiklerini söyledi.  

Bergeretti, dünya genelinde Peugeot ve Citroen markalarının aynı şirketler tarafından temsil edildiğini belirterek, "İki markanın farklı şirketlerde olduğu ülkelerde DS'yi kim satmak istiyorsa o alacak. Türkiye'de DS'yi Citroen tarafı satıyor. Bizim almak gibi bir planımız yok. Peugeot markasını ise Türkiye'de POPAŞ temsil etmeye devam edecektir ve POPAŞ da satılık değildir" değerlendirmesinde bulundu. 

PSA Grubu'nun 2014'te tarihi bir şans yakaladığını anlatan Bergeretti, şunları kaydetti:  

"İki yeni istikrarlı ortak geldi. Her ikisinin de yüzde 14 payı var. Biri Fransız hükümeti, diğeri Çinli ortağımız Dongfeng Motor Corporation. PSA Grubu için bu çok önemli; ikinci bahar ve tekrar böyle bir şans önümüze gelmeyecektir. Peugeot merkezinden 2014 yılında mutlak olarak karlılığın artırılması talimatı geldi. Türkiye'ye de bu şekilde yansıdı. 

Ana eksen karlılığın artırılması, karlı kanallardan satışın öne çıkmasıydı. Bunun da toplam satış rakamları üzerine olumsuz bir etkisi oldu. 2013'teki o korkunç mali sonuçlardan sonra sabit maliyetlerini mutlaka düşürmesi ve karlılığın tekrar öne çıkması gerekiyordu. 2014 yılında sadece sermaye artışı değil, bu anlamda çok acil ve güçlü önlemler alınmalıydı. Türkiye de bu önlemlere katkıda bulundu." 

Marc Bergeretti, geçen yıl Türkiye'de Peugeot'nun 17 bin 26'sı binek, 7 bin 96'sı hafif ticari olmak üzere toplam 24 bin 122 satışla yüzde 3,14 pazar payı elde ettiğini ifade etti. 

Geçen yıl başında "2014 Yılının Otomobili" seçilen yeni Peugeot 308'in Türkiye lansmanının gerçekleştirildiğini anımsatan Bergeretti, "PureTech ve EAT6-Efficient Automatic Transmission (6 kademeli tam otomatik) gibi yeni teknolojilerin yaygınlaştırılması sayesinde yakıt tüketimi ve karbondioksit konularında avantajlar sağlandı. PureTech motorun yakıt tüketim avantajını Türkiye'de de ispatlamak üzere Edirne'den Ardahan'a bir test düzenlendi ve bir depo benzinle 1.718 kilometre yol kat edildi. Peugeot 308'in yeni motor seçeneklerini tüm Türkiye'de tanıtmak üzere 'Yılın Otomobili Yılın Sürücüsünü Arıyor' etkinliği düzenlendi. Bu etkinlik sonucunda Peugeot Yetkili Satıcıları'nda 12 binden fazla test sürüşü gerçekleştirildi" diye konuştu. 

Bergeretti, Peugeot 301'in de başarılı satış grafiğini sürdürdüğünü aktararak, 2014 yılında markanın satış ve satış sonrası hizmetleri kalitesinde artış sergilendiğini ve 2013 yılında hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi "Peugeot ile Engelsiz Yaşam"ın geçen yıl da devam ettiğini söyledi. 

Peugeot'nun tarihinin en genç ürün gamıyla 2015 yılında atağa geçeceğini belirten Bergeretti, "800 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen toplam pazarda Peugeot, 32 bin araç satışı gerçekleştirerek yüzde 4 oranında pazar payı elde etmeyi hedefliyor. Yılın ikinci çeyreğinde Peugeot 308'den başlayarak yepyeni teknolojiye sahip Euro6 normlarına uygun Blue HDi dizel motor seçeneği sunulacak. Ayrıca EAT6-Efficient Automatic Transmission (6 kademeli tam otomatik) vites kutusu Peugeot ürün gamında yaygınlaştırılacak" ifadelerini kullandı. 

"Peugeot, dünya çapında başarılı bir yılı geride bıraktı" 

PSA Grubu'nun 2014'te dünya genelinde 2 milyon 939 bin araç satışı gerçekleştirerek 2013 yılına göre yüzde 4,3 artış elde ettiğini aktaran Bergeretti, Çin'in 734 bin araç satışıyla yüzde 31,9 artış göstererek grubun en büyük pazarı haline geldiğini dile getirdi.  

Bergeretti, grubun Avrupa'da yüzde 8,1 artışla 1 milyon 761 bin satış gerçekleştirilerek güçlü bir büyüme sağladığını ifade etti. 

Marc Bergeretti, Peugeot'nun ise dünya satışlarında 1 milyon 635 bine ulaşarak 2013 yılına göre yüzde 5,4 artış gerçekleştirdiğini belirtti.  

Avrupa'da Peugeot'nun satışlarının yüzde 9,8 artışla 965 bine yükseldiğine işaret eden Bergeretti, "Markanın hizmet kalitesiyle birleşen ürün gamının modernliği ve doğru yapılandırılmış olması, sağlam ve karlı bir büyümeye olanak vererek markanın çekiciliğini güçlendirdi" dedi.  

Peugeot'nun Çin'deki satışlarının yüzde 43,1 artarak 386 bine ulaştığını belirten Bergeretti, şunları kaydetti: 

"Bu artışla pazarın ilk 20 markası arasında satışlarını en yüksek oranda artıran marka olarak yeni bir yıllık satış rekoruna imza attı. Peugeot 3008 ve 2008 modelleri, SUV segmentinin büyümesinden tam anlamıyla yararlanarak, Dongfeng Peugeot'nun toplam satışlarının üçte birini oluşturdu. 

Çin binek araç pazarının yüzde 52'sini oluşturan C segmentinde yeni Peugeot 408 dört ay içinde 31 bin satışla hızlı bir başlangıç yaptı. Ayrıca, marka 2014'te faaliyete geçen 100 yeni yetkili satıcıyla şebekesini güçlendirdi." 

Bu konularda ilginizi çekebilir