TAYSAD'tan yerli otomotive "hazırız" mesajı
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dudaroğlu, "Taşıt araçları yan sanayici firmalar olarak, yerli aracın üretilmesine her zaman hazır olduğumuzu söylüyoruz" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KOCAELİ - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu, yerli aracın üretilmesine her zaman hazır olduklarını belirterek, "Burada bir sorun yok ancak marka yaratılması lazım. Bir marka yaratılması süreci, markanın yurt içi ve yurt dışı piyasalarda tutunabilmesi çok önemli" dedi.
Dudaroğlu, 2013 yılında otomotiv sektörünün geçen yıla oranla biraz daha iyi olacağını düşündüklerini söyledi.
Geçen yıl 19 milyar 63 milyon dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Dudaroğlu, bu yıl söz konusu rakamın 20 milyar dolar civarında olacağını öngördüklerini anlattı.
Dudaroğlu, otomotiv sektöründe 1 milyon 100 adet üretim beklediklerini belirterek, iç pazarda da 800-810 bin adet arasında satış öngördüklerini ifade etti.
Otomotiv sektöründe iç piyasanın canlanmasının adil vergi sistemi ile olabileceğine inandıklarını vurgulayan Dudaroğlu, "ÖTV'de uygulanan vergiler var. Bu vergiler ile Türkiye'de otomotiv iç pazarının çok fazla canlanabileceğini düşünmüyorum. Adil vergi sisteminin getirilmesini her zaman öneriyoruz" şeklinde konuştu.
"Yatırım teşvik sistemi"
Dudaroğlu, yatırım teşvik belgeleriyle ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yaptığı açıklamalara da değinerek, otomotiv sektöründe yeni düzenlemeler getirildiğini anımsattı.
Otomotiv sektöründeki 5 milyar dolarlık cari açığın giderilmesi için motor aktarma organlarıyla ilgili düzenleme yapıldığını dile getiren Dudaroğlu, Türkiye'de yapılacak motor yatırımlarında 75 milyon liralık alt sınır oluşturulduğunu söyledi.
Dudaroğlu, aktarma organları, aksam, parça ve elektronik yatırımlarında 20 milyon liralık alt sınırın yan sanayici firmalar tarafından beklendiğini anlatarak, "Ümit ediyoruz ki bu rakamlarla yurt dışından da ciddi yatırımcıları çekebileceğiz, mevcut yerli yan sanayi firmalarımız da yatırım yapabilecek. Bunun ciddi bir katkısının olacağını düşünüyorum ve önümüzdeki yıllarda bu da otomotiv ve yan sanayi ihracatını çok iyi etkileyecektir" diye konuştu.
Geçen yıl, otomotiv yan sanayi firmalarının sektördeki ihracatın yüzde 43'ünü gerçekleştirdiğini hatırlatan Dudaroğlu, taşıt araçları yan sanayici firmaları olarak bu oranı yüzde 50'lerin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
"TAYSAD olarak hazırız"
Otomotiv sektöründeki en önemli konulardan birinin "elektrikli araç" ve "yerli otomobil yapılabilir mi?' konusu olduğuna işaret eden Dudaroğlu, şöyle devam etti:
"Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu konuyla ilgili açıklamasını yaptığı gün 8 sektör temsilcisiyle yerli araç yapılıp yapılamayacağı konusunda görüştü. Sayın Bakan 'çok umutlu' olduğunu söylemişti. Biz taşıt araçları yan sanayici firmalar olarak, yerli aracın üretilmesine her zaman hazır olduğumuzu söylüyoruz. Keşke böyle birileri çıksa 'biz yerli araç üretiyoruz' deseler, biz hazırız. Burada bir sorun yok ancak marka yaratılması lazım. Bir marka yaratılması süreci, markanın yurt içi ve yurt dışı piyasalarda tutunabilmesi çok önemli. Devlet teşvikleri de önemli. Ümit ediyorum ki yatırım teşvikleri ile bu sorun da aşılacaktır."
Dudaroğlu, genel anlamda Türkiye'de yüzde 56'lık yerli otomotiv oranı bulunduğunu belirterek, otomobil motorlarının da yurt içinde üretildiği takdirde bu oranın yüzde 80'lerin üzerine çıkacağını vurguladı.
Elektrikli araç üretimi
Dudaroğlu, elektrikli araçlarla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmaları olduğunu ve elektrikli araç üretiminde Ar-Ge desteği verildiğini söyledi.
İlerleyen günlerde elektrikli araçlarla ilgili yarıştan kopmamak için çaba sarf ettiklerini anlatan Dudaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ama bugün elektrikli araçlarla ilgili elle tutulabilir bir çalışma yapılamadı. Ancak bize gelen bilgilerden biliyoruz ki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuda proaktif davranıyor. Özellikle TÜBİTAK kanalıyla elektrikli araçlar konusunda önümüzdeki günlerde yapılan veya çizilmiş olan yol haritasını bizlere zaten açıklıyorlar.
Açıklanan bu yol haritasıyla taşıt araçları yan sanayi firmalarının da pozisyon almaları sağlanmış olacaktır. Çünkü orada yeni ürünler, yeni teknolojiler gerekiyor. Biz de orada yerimizi almaya çalışacağız."