TOSB Otomotiv Test Merkezi açıldı

Türkiye’de bir ilki oluşturan Otomotiv Test Merkezi açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - TOSB Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Türkiye’de bir ilki oluşturan Otomotiv Test Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

“Sanayinin lokomotifi otomotiv sektörü”

Açılış töreninde konuşma yapan Bakan Faruk Özlü, Türkiye’nin otomotiv, havacılık, biyoteknoloji, enerji sektörlerde daha çok ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de ekonomik büyümenin itici gücünün sanayi olduğunu sanayi sektörünün lokomotifinin ise otomotiv olduğunun altını çizen Özlü, “Otomotiv sektörü birçok farklı gösterge açısından ülkemizin en önde gelen sektörüdür. Otomotivde hem ana sanayi hem de yan sanayide oldukça başarılı bir üretim yapısına sahibiz” dedi.

1000 Ar-Ge merkezi hedefi

Ana ve yan sanayide çok sayıda Ar-Ge firması bulunduğunu ifade eden Özlü, bu açıdan Ar-Ge’nin reform paketini çok önemsediklerini belirtti. Ar-Ge merkezi verilen firma sayısının 300’e ulaşmış durumda olduğunu kaydeden Özlü diğer sektörlerde de daha fazla sayıda Ar-Ge merkezinin açılmasını temenni ettiklerini ifade etti. Özlü, Ar-Ge merkezi sayısının ilk aşamada yakın gelecekte 500’egelecek yıl sonunda ise da 1000’e yaklaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Yurtdışında yaptırılan testler ekonomimize zarar veriyor

Otomotiv sektörü ile ilgili bakanlık olarak yaptıkları diğer çalışmalardan bahseden Özlü, “Bursa’da yapacağımız otomotiv test merkezinde fren test pistinin proje ihalesini yaptık. Önümüzdeki yıl ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl motor mükemmeliyet merkezi kurulması için ilgili kamu kurumları ile firmalarımız arasında mutabakat zaptı imzalanmıştır. Mükemmeliyet merkezi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yakıt sistemi, silindir, krank ve elektronik sistemler ve şanzıman gibi parçaların tasarlanması için gerekli test ihtiyaçlarını bu merkezde karşılayacağız. Motor mükemmeliyet merkezinde ise bir motorun tasarımından üretimine kadar yapılması gereken tüm testler yapılabilecek. Böylece kendi motorlarımızı ve aksamlarını geliştirebileceğiz. Test altyapısı geliştirmek sadece otomotiv için değil tüm sektörler için önem taşıyor ancak ülkemizde yapılabilen testlerin dahi zaman zaman yurtdışındaki laboratuvarlarda yapıldığını görüyoruz ki bundan ekonomimiz büyük zarar görüyor” diye konuştu.

Açılış töreninde konuşma yapan TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi “Biz otomotiv yan sanayi olarak bağımlı bir sektörüz. İçeride ve dışarıda tedarik zinciri içinde yer almaktayız. Bu zincir karşılıklı güven ile işliyor” dedi. Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkacak ürünlerin test, deneme ve geçerliliği için laboratuvar ihtiyaçları olduğunu kaydeden Çiftci, “Şimdiye kadar yurtdışında yaptırdığımız pek çok testi burada yapabileceğiz. Zaman ve maliyet olarak önemli tasarruflarımız olacak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir