'Her şubemiz bir broker gibi'

Anadolubank Bireysel Bankacılık ve Sigortadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taner Ayhan bankasüransın bankalarca özen gösterilen bir alan olmaya başladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yakup SAYAR
 
İSTANBUL - Anadolubank, bankasüransa yoğun bir mesai harcıyor. Anadolubank Bireysel Bankacılık ve Sigortadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taner Ayhan, bankanın her şubesinin  bir broker gibi çalıştığını söyledi. Ayhan, bankasüransın son birkaç yıldır özen gösterilen bir alan olmaya başladığını belirterek , "Faizlerdeki spreadlerin düşmesi ile bu yönde hacmi artıramayacağınıza göre ücret ve komisyonlar daha önemli hale geliyor ama burada da yeni hizmet ve servisler sunmanız gerekiyor. Bankasüransta bu boşluğu iyi dolduruyor" dedi.
 
Anadolubank Bireysel Bankacılık ve Sigortadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taner Ayhan, bankasüranstaki gelişmeleri ve beklentilerini DÜNYA ile paylaştı. Anadolubank olarak banka sigortacılığının vizyonları içinde yer aldığını belirten Ayhan, "Bankasürans son birkaç yıldır özen gösterilen bir alan olmaya başladı. Faizlerdeki spredler düşmesi ile birlikte hacmi artıramayacağınıza göre, ücret ve komisyonlar daha önemli hale geliyor ama burada da yeni hizmet ve servisler sunmanız gerekiyor işte burada da bankasürans bu boşluğu iyi dolduruyor. Burada banka, sigorta şirketi ve müşteri üçlüsü de mutlu. Banka mutlu çünkü, risk almıyor ama komisyon kazancı yaratıyor. Sigorta şirketleri mutlu çünkü acentelerle uğraşmak zorunda kalmıyor, tahsilat sorunu yaşamıyor. Müşterilere baktığımızda ise sigorta başta maliyet geliyor ama sonrasında olabilecek olumsuzluklarda finansal mağduriyetini engellenebilindiğini görünce önemin farkına varıyor" dedi.
 
Sigortanın son derece önemli olduğunu bunu müşteriye iyi anlatabilmenin  çok önemli olduğuna vurgu yapan Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu masraf olarak değil de en azından kayıp anında geride  kalanların mağduriyetlerinin giderildiğinin görülmesi önemli. Burada bankaların bu bilinci yaratmakta daha başarılı olduğunu düşünüyorum."
 
Bankasürans bilincini içimizde barındırıyoruz
 
Anadolubank'ın elementer tarafta Groupama Sigorta, HDİ Sigorta, Işık Sigorta, Generali Sigorta ve Aviva Sigorta ile hayat ve emeklilik tarafında ise Anadolu Hayat, Groupama Emeklilik ile çalıştığı bilgisini veren Ayhan, "2012 yılında toplamda 25 milyon lira civarında bir prim üretimi yaptık. Bankasürans elementer ve hayat toplamı olarak sektör genelinden daha hızlı büyüyor. Bizim banka olarak şansımız ise şimdiki genel müdürümüzün genel müdür yardımcılığı sırasında bu departmanı kurması ve öngörülü davranması çok önemli bir avantajımız oldu. Bankasürans bilincini içinde barındıran bir bankayız" diye konuştu.
 
Ayhan, sigorta şirketleri ile birlikte çalışarak ürünler çıkardıklarını ve bankasüransın iki sektörün de yaratıcılığının bir araya gelmesi olduğunun da altını çizdi. 2013 yılı hedefi yüzde 35-40 arası büyüme Kanal sayılarını artırmak hedefleri olduğunu söyleyen Taner Ayhan, "Bu yıl büyüme hedefimizi yüzde  35 ile 40 arasında belirledik. Üretimimizin büyük kısmı elementer kaynaklı ama BES bu yıl yıldız olacak. BES'te yeni segmentasyonlar yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda sağlık ve seyahat gibi alanlarda da yeni ürün hazırlıklarımız var. Buralarda  gidecek çok yolumuz var. Şu an 105 şubemiz var ve online yapılanmamız ile birlikte şubelerimize gelen bir müşteri profili her ne olursa olsun 5 dakika içinde poliçesini kesip tahsilatını istediği kredi kartı yada hesaptan yapabiliyor. Diğer bankalarda bu sistem bu kadar hızlı işlemez. Bunu çok net söylüyorum. Biz online bir broker gibi çalışıyoruz. Yaptığımız uygulama sayesinde burada süper bir sigortacı olmanız da gerekmiyor çünkü sistem onu yönlendiriyor. Dolayısıyla bizim her şubemiz bir broker gibi çalışıyor" diye konuştu.
 
Dağıtım kanallarının bankalarda daha fazla oluğunu ve bunun avantaj  sağladığını belirten Ayhan sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle bankasüransın gelişimi devam edecektir. Avantajımız müşteriyle çok daha sık temas etmemiz. Öte yandan biz bu alanda kar eden bir bankayız özellikle hayat tarafında. Elementer de ise risk paylaşmıyoruz gelir paylaşıyoruz. Bu nedenle bizim zararımız çok olmuyor."
 
Tek bir şirketle çalışmaya karşıyım
 
[PAGE]
 
Tek bir şirketle çalışmaya karşıyım
 
Yönetici olarak tek bir şirket yerine çoklu acente gibi çalışma tarafında olan biri olduğunu belirten Taner Ayhan, "Bizim avantajımız şu. Sektörde kendi sigorta şirketleri olan bankalar var ve doğal olarak onlarla çalıştıkları için fazla  alternatif sunamıyorlar. Bizim böyle bir niyetimiz yok. Biz hangi sektörde hangi sigorta şirketi iyi hizmet veriyorsa,müşterimize avantaj sağlıyorsa onu seçiyoruz. Çoklu çalıştığımız için müşteriye alternatifler sunabiliyoruz. Bu sene de bazı şirketlerle çalışmayı bırakıp yeni şirketlerle çalışmaya başlayacağız yanı bu yönde elimiz çok serbest" diye konuştu.
 
5 saniye içinde teklif hazırlayabiliyoruz
 
Banka olarak güçlü bir bankasürans altyapısı kurduklarını anlatan Taner Ayhan, "Öyle bir altyapı kuralım dedik ki, online olsun, anında teklif alalım, müşteriye basit anlatalım istedik. Poliçeleri daha sadeleştirdik. Ekranda konut sigortası almak için ne yapmak lazım gerekiyorsa bunları yaptığınız anda 4 şirketten 5 saniye içinde teklif alabiliyoruz. Muhafiyetlerin daha iyi görülebilmesi için bir tablo oluşturduk ve bunları görebiliyor ve karşılaştırma yapabiliyorsunuz. Hemen mail ve teklifleri pdf olarak atabiliyoruz" dedi.
 
Hayat ve ferdi kazada gidilecek çok yol var
 
Hayat branşında büyüme rakamlarına ulaşılacağını öngören Ayhan, "Bu branşın önü çok açık. Yeni ürünlerle müşterilere farkında olmadığı risklerini hatırlatmak gerekir. Riski müşteride uyandırıp ürünle buluşturuyoruz. Öte yandan kamuoyunda kredide sigorta zorunluluğunun ortadan kalkacağı konusu var. Fakat buna yönelik biz sigortayı kendimiz için yapmıyoruz.
Müşteri için yapılan bir şey, kredi alan kişi vefat ederse, borç kime kalacak ailesine biz bunun önüne geçmiş oluyoruz bu sigortayı yaparak bunun iyi anlatılması lazım. Ferdi kaza ise ilginç bir ürün sayı artıkça prim düşüyor ama vatandaşın gözünde önemi anlaşılmaya başladı" şeklinde konuştu.