'Sektör çok temkinli bir şekilde hareket ediyor'
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, geride kalan yılda sektörün daha oturmuş, daha iyi hizmet vermesi ve itibar kazanması anlamında güzel şeyler yapıldığını bu yıl da bunların devam ettiğini söyledi
Türkiye sigorta pazarının en önemli oyuncularından Anadolu Sigorta’da Genel Müdür Musa Ülken, 2015 yılında sektörün temkinli seyrini sürdüreceği öngörüsünde bulundu. Ülken, “Sektörümüz nerelerde, nereye kadar rekabet edileceğini, fiyat ve sonuçları konusuna daha eğilmeye başladı” dedi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, sektöre yönelik beklentilerini ve Anadolu Sigorta’nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.
2012 yılında yaşanan zorluklar sonrasında 2013 ve 2014 yıllarının toparlanma yılları olarak geçtiğini söyleyen Ülken, “2014, 2013’ün devamı gibiydi. Sektörümüz 2014 yılını genel olarak kârlı bitirdi. Malum trafik sigortasındaki büyük zarar yine devam etti ama küçülmeye başladı. Bunda etken alınan tedbirler ve sigortacıların objektif yaklaşımları oldu. Trafikte daha iyi noktaya gelinebilir. Bunun içinde yasal mevzuatta değişiklikler bekliyoruz bunlarda olursa daha iyi noktalara gelineceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Kâr iştahlısı bir şirket değiliz
“Çok kâr iştahlısı bir şirket değiliz” diyen Musa Ülken sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat her zaman ve her branşta rekabete açığız. Adil primle sigorta yapmak bizim amacımız. 2014 yılında en yakın rakiplerimize göre daha fazla büyüdük. Sektörde yüzde 9’luk bir büyüme söz konusuydu. Biz bunun hafif üstünde yüzde 9.28 oranında büyüdük. Toplam 3 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik. Nette 71.4 milyon TL ise kâr elde ettik. Branş bazında baktığımızda özelikle rekabetin yoğun olduğu kaskoda birinciliğimiz devam ettiriyoruz. Yangın sigortacılığı ve nakliyat gibi alanlarda sektör birincisiyiz. Sigortacılığın geleceği denilen sorumluluk sigortalarında birinciyiz. Tabi birinciliği pozisyonumuzu anlatmak için ifade ediyoruz. Burada bir farklılık yaratmak gibi bir amacımız yok.”
Güzel şeyler yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor
Allianz Sigorta Grubu ile Yapı Kredi Sigorta Grubu’nun Ekim 2014 itibariyle resmen birleşmesinin sektörde dengeleri etkileyecek önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Musa Ülken, ”Sektörde bu birleşme yanında birçok şeyler de yapıldı. Tüketici kanunu içerisine sigortacılık ifade olarak girdi. Sigorta acenteliği yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapıldı. Acenteliğin niteliğinde olması gereken koşullar konuldu ki orada çalışmalar hale devam ediliyor. Bu yıla sarkan şubeleşme ile ilgili çok desteklediğimiz bir çalışma yapılıyor. Şubeleşme bir esaslara bağlandı. Sermaye koşulu konuldu. Yapılanmaları mali tarafta ve idare tarafta olması gereken koşullar belirlendi. Sigorta sektörünün daha oturmuş ve daha iyi hizmet vermesi anlamında itibar kazanması anlamında güzel şeyler yapıldı bu yıl da devam ediyor” dedi.
Fiyatlandırma ve operasyonel yaklaşımlar değişebilir
2015 yılının 2014 yılını takip ederek temkinli seyrini sürdüreceği öngörüsünde bulunan Musa Ülken, “Bu yıl zayıf yatırım getirileri ve düşük faiz oranları sigorta sektörünü fiyatlandırma ve operasyonel yaklaşımlara yönelik farklı kararlar almaya zorlayacaktır. Büyümeyi desteklemeye ve risk yönetimini geliştirmeye yönelik teknolojik yatırımlar, sigorta sektörü için stratejik bir gereklilik halini alacaktır. Teknik kârlılık noktasında ise riske uygun fiyatlama ve dengeli portföy sağlanmasına yönelik çalışmalar da hız kazanacaktır. Öte yandan yeni çıkarılacak ürünler sektördeki büyüme trendine olumlu yönde etki yaratacaktır. Aynı zamanda seçim yılı olması dolayısıyla da ekonomideki genel olası dalgalanmaların sektör üzerinde dolaylı etkilerinin görülebileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu. Ülken, 2015 yılına yönelik büyüme hedeflerinin şirket olarak yüzde 15 olduğunun altını çizerek, sektörde de paralel bir büyümenin gözlenebileceğini söyledi.
Dijital tarafa çok önem veriyoruz
Dijital tarafa ciddi yatırımlar yaptıklarını söyleyen Musa Ülken, “Anadolu Sigorta olarak en fazla yatırım yaptığımız alanların başında teknoloji geliyor. Teknolojik dönüşüme çok önem veriyoruz. Çünkü burası müşteriye dokunulan en önemli alanlardan biri durumunda” diye konuştu.
İhtiyaçları iyi tespit edip ürün çıkarmalıyız
Sektörde ürünlerin mutlaka geliştirilmesi gerektiğine değinen Musa Ülken şunları söyledi: “Ürün geliştirirken de tabiki, sigortacılar şunu da yapayım değil, anketler yapıp ihtiyacı iyi tespit edip, pazarın ihtiyacını görerek yapmalı. İhtiyaçları iyi tespit edip buna göre ürünler ortaya koymamız gerekiyor. Özellikle KOBİ’lere yönelik her meslek grubuna özel çıkarmak önemli. Yani hedefe yönelik poliçeler yapmalıyız. Ar-Ge bölümüz çalışıyor, ayrıca Acente Danışma Kurulları’mızda gelen istekler doğrultusunda aldığımız geri dönüşlerle poliçelerimize şekil verip veya yeni bir poliçe de üretebiliyoruz.”
Ekonomiyi sigortacılık ayakta tutacak
Türkiye’de ekonominin güçlenmesinin finans sektörüne çok bağlı olduğunun altını çizen Musa Ülken, “Şunu çok net biliyoruz ki şirketler, kamu ve vatandaşlar olarak hep beraber sigortacılığa çok şeyler yapmamız gerekiyor. Bakın yılda 10 milyar dolar prim yazıyoruz. GSMH’de payı çok küçük, ama üst üste verdiğimiz teminatların büyüklüğü ise GSYH’nın 35 misli üstünde. Bu ne demek bir felakette sigortacılık ekonomiyi ayakta tutacak. Buna inanmamız gerekiyor. Sigortacılığın güvenilirliğine çok ciddi bir iş olduğuna, zor durumda ülke ekonomisini kurtaracağına inanmamız gerekiyor” dedi.
Sektör bilanço okumayı öğrendi
Sektörün artık bilanço okumayı öğrendiğini söyleyen Musa Ülken, “Şirketlerin yapmış oldukları operasyonlar nedeniyle sermaye yeterliliklerini kontrol etmeleri, nerelerde nereye kadar rekabet edebilecekleri gibi konulara sektör daha eğilmeye başladı. Bilanço sonuçlarını etkileyecek sıkıntılı kararları alma konusunda sektörün daha temkinli olduğunu görüyorum. Kâr iştahı şirketten şirkete değişir. Biz ise uygulamalarımızda en adil fiyatlarla makul bir kâr politikası izliyoruz” diye konuştu.
Ülken'den kısa kısa
● Gerek acente, broker ve banka kanalımız olarak yaklaşık 5 bin noktada sigortalılarımıza hizmet veriyoruz. Hasar hizmetlerimizin A kalitede olduğunu söyleyebiliriz.
●Tüm kanallarımıza eşit mesafedeyiz. Hizmet uygulamalarında bir farklılığımız yok. Ancak satış anlamında bankaların bireysel satış imkanı daha fazla.
●Pazarın büyük bölümü yabancı sigorta şirketleri tarafından teşkil oldu. Bir tane daha gelmesi bir sonuçları çok değiştirmeyecektir.
● Bir Usta Bin Usta, Anadolu Sigorta ile özdeşleşti ve bunlarla gurur duyuyoruz. Bu proje uzun yıllar sürecektir. Anadolumuz öyle bir hazine ki işlendiği kadar daha çok zanaat çıkıyor.
●Varlığı takip eden bir mesleğiz. Varlık arttıkça sigortada büyüyecektir. Tabiki tanıtımı, ihtiyacı hissettirmek gibi birçok konuda şirketlere, kamuya çok büyük görevler düşüyor.