'Sektör eskiye göre daha disiplinli bir hale geldi'

AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu “Sektör olarak artık çift haneli büyüme rakamlarına yeniden geçeriz diye umuyoruz. Ama sonuçta bu yıl seçim yılı. İlk altı ay daha iyi olur ama son altı ayı bilemiyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-003.png

AIG Sigorta, Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, “AIG, Türkiye’yi çok önemsiyor. Yoğunluğumuzu belli pazarlara verdik. Türkiye’de bu pazarlardan biri” dedi. Türk sigorta sektörüne eskiye göre disiplin geldiğini söyleyen Sağıroğlu, “ Primler daha mantıklı seviyelere geldi. Kârlılıkta eskiye göre daha iyiyiz. Trafik branşında ise Doğrudan Tanzim ile daha iyi hale gelinir ama disiplini elden bırakmazsak” diye konuştu. 

AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, sigorta sektörüne yönelik beklentileri ve AIG Sigorta’nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. 

2014 yatırım yılımızdı 

Sektörün uzun yıllardan sonra ilk kez geçen yıl reel anlamda büyüyemediğine dikkat çeken Sağıroğlu, “Büyüme tabii daha çok ekonomiyle alakalı. Oto satışları bir önceki yıla göre ciddi bir düşüş yaşadı. Aynı şekilde kredilerde de yeni ev satışlarında belli bir gerileme olunca sigorta da bundan payını aldı. Normal bir şey ama en azından sektörümüz bu arada verimliliğe odaklandı. Doğru risk analizine yönelme oldu ve bunlar ilerisi için iyi şeyler. Biz nasıl geçirdik dersek, bizim sektöre göre büyümemiz iyi. Acente kanalında yüzde 12 büyüdük. Bankacılık kanalında yüzde13-14 büyüdük. Genel büyümemiz yüzde 10 civarında görünüyor ama belli segmentlerde kendimiz küçülmek istedik. Onları göz önüne almazsak kendi istediğimiz yerlerde yüzde 15’in üzerinde büyüdük diyebiliriz” diye konuştu. 2014’ün AIG Sigorta için yatırım yılı olduğunu söyleyen Sağıroğlu şunları söyledi: “Yeni kurulan veri merkezimizi şirketimizin uzun dönem bilgi işlem gereksinimlerini karşılayacak şekilde günümüze uygun olarak kurduk. Genel müdürlüğümüzü yeni ve modern bir binaya taşıdık. Kuzey Kıbrıs’ta yeni şubemizi açtık. Bu yatırımlara devam edeceğiz. Türkiye’yi uzun ve orta vadede çok pozitif görüyoruz ve büyümek istediğimiz bir pazar ki yatırımlarımızla da bunu gösteriyoruz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki hedefimiz her kanalda büyümek.” 

Hasar tarafında daha kaliteli bir yapıya ulaşmak yolunda ISO 9001 ve ISO 10002 belgelerini aldıklarını da söyleyen Sağıroğlu, “Bunlar müşteri memnuniyetiyle ilgili belgeler. Biz zaten kendimize güveniyorduk ama biraz daha kendimizi belgelendirmek hem de çalışma esnasında biz de kendimizi geliştirdik” diye konuştu. 

Bu yıl iyi geçecek 

2015 yılına yönelik beklentilerini paylaşan Süleyman Sağıroğlu, sektör olarak artık çift haneli büyüme rakamlarına yeniden geçileceği yönünde umutları olduğunu belirterek, “Ama sonuçta bu yıl seçim yılı. İlk altı daha iyi olur ama son altı ayı bilemiyoruz. İkinci 6 ay biraz daha zor bir dönem olabilir diye düşünüyoruz. 2015’te sektör bazı değişik şeyler olacak. Bunlardan en önemlisi Doğrudan Tazmin Sistemi. Bu önemli bir durum gelecek için, sektöre belli rahatlıklar getirecek. İkinci olarak yedek parça ve özel servis sertifikasyonu gelecek. Bu da sigortalılar tarafından memnuniyetsizlikleri giderecek. Bunun dışında sigortacılar birliğinin üzerinde çalıştığı suiistimal bürosu kurma fikri var biz buna destek oluyoruz. Öte yandan destekten yoksun kalma tazminatlarında değişik bir model istiyoruz. Bunların hepsi yapılırsa gerçekten sektöre çok faydalı olacak. Sektörde eskiye göre disiplin var. Primler daha mantıklı seviyelere geldi. Kârlılıkta eskiye göre daha iyiyiz. Trafik ise doğrudan tazmin sistemi ile daha iyi hale gelebilir tabii disiplini elden bırakmazsak” dedi. 

AİG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu şirket olarak ise büyümelerinin yüzde 20 dolaylarında olacağını ifade ederek şunları söyledi: “Banka kanalında ise bu yıl ki büyüme hedefimiz yüzde 25, normalin üzerinde bu rakam. Bireysel sigortalarda da yüzde 20’nün üzerinde bekliyoruz. Biz müşteri odaklı bakıyoruz. Hem müşterilerle hem iş ortaklarımızla daha uzun vadeli ilişkiler kurmak istiyoruz. Tüm dağıtım kanallarında büyümek istiyoruz.”

'Kaskosuz yapamayacağımızı anladık' 

AIG olarak önemli bir değişikliğe gittiklerini söyleyen Süleyman Sağıroğlu, uzun yıllardır üstüne düşmedikleri kasko branşına 2015 yılı itibariyle ciddi bir şekilde yöneldiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Kaskoya ciddi bir şekilde yöneldik. Acentelerimiz bile şaşırdı kasko deyince. Bu zamana kadar üstüne düşmediğimiz bir şeydi. Ürünümüzü sistem alt yapısı ve kontrolünü yaptıktan sonra ürünlerimizi bayağı rekabetçi yaptık. Son üç aya baktığımda geçen yıla göre aşağı yukarı 5 katı kasko satışı yaptık. Biz bireysel sigortalarda büyümek istediğimiz için kaskosuz da yapamayacağımızı anladık.”

Sağıroğlu'ndan kısa kısa...

Bizim 50 tane aktif çalıştığımız acentemiz var. Acente sayımızı aşağı yukarı yüzde 10-12 büyür ama asıl hedefimiz çalıştığımız acentelerle daha verimli çalışmak ve portföylerinden daha çok pay alma. 

AIG dünyadaki piyasaya daha stratejik olarak bakmak istiyor. Yoğunluğunu belli pazarlara verdi. Türkiye’de bu pazarlardan biri. Brezilya, Türkiye, Çin, Hindistan ilk dörtte. 2014 yılında bu alanda inanılmaz yatırımlar yaptı. 

HSBC ile 10 yıllık bir anlaşma yaptık. İyi gidiyor anlaşmamız. 2014’te tam yılımızı doldurduk. İlk yıl itibarıyla 10’a aşkın ürünü HSBC kanalıyla sattık. Yeni ürünler sunmayı düşünüyoruz, genel olarak çok memnunuz.

Eskiden hükümet sektörde sigortaya iyi bakmıyordu. Ama artık devlet birebir ilgileniyor. En basiti BES’teki devlet katkısı buna örnek. Yönlendirme, destekleme, bilinçlenme önemli.