'Sigorta, kamu yararını gözetir'

Gürel Durmuş, "Türkiye'de sigorta sektörünün önemi olması gerekenden çok daha aşağıda seyrediyor. Sektör 2008 yılında çıkan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu sonrasında bir ivme kazandı ancak son birkaç yıldır yine eski günlerine geri döndü" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek SEVAL 

İSTANBUL - Sektörde kasko-trafik, konut, iş yeri, sağlık, seyahat, all risk, sorumluluk ve bireysel emeklilik gibi branşlarında, dört uzman ve 15 yıla yakın tecrübeleriyle hizmet verdiklerini söyleyen Güreller Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Gürel Durmuş, sektörde kısa dönemlerde yeni yönetmeliklerin yürürlüğe girdiğini ve çok hareketli bir sektör olduğunu dile getirdi. Değişen ve gelişen şartlara göre bu hizmetleri verirken insanlara doğru poliçeyi doğru primlerle doğru şirketlerden alma konusunda yönlendirme yapmayı kendilerine şiar edindiklerini vurgulayan Durmuş, sigorta sektörünün kamu yararını gözeten bir sektör olduğunu işaret etti. Sektörün, Türkiye'de yaşanan ve kamuoyuna yansıyan büyük hasarların ardından kısa süreli gündeme geldiğini ancak olayların unutulması ile tekrar aynı yerine geri dönerek halen olması gereken öneme kavuşamadığını sözlerine ekleyen Durmuş, "Medyada da kamuyu yanlış yönlendirecek bilgilendirmeler çıkıyor. Sektörümüzle ilgili branş ne olursa olsun tüm konularda insanlarımızı doğru bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu konu ile ilgili kanun yapıcı, şirketler ve acenteler gerekli bildirimleri yapmalarına rağmen her sektörde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de art niyetli insanlar ve kurumlar bulunuyor. Kamunun da bu tip durumlara dikkat etmeli. Doğru riski doğru primlerle ve doğru şirkette teminat altına almak önemlidir, bunun için de en doğru adres sigorta acentesidir" görüşünde bulundu. 

Yeni yıl ile birlikte sigorta konusunda en çok dikkat çeken trafik poliçeleri ile ilgili tespitlerde bulunan Durmuş, trafik poliçelerindeki yeni maliyetlerle birlikte Türkiye'de kasko poliçesini yaptıran kesimin yüzde 3'ünün artık bu poliçeyi yaptırmadığını açıkladı. Durmuş, "Kazası hiç olmayan ile bir yılda üç kaza yapan aracın poliçe maaliyetlerinin aynı oranda artmasının adaletsizce olduğunu düşünüyorum. Hasarı olmayan sigortalının primlerinde kayda değer bir indirim yapılması için gerekli mercilere görüş verdik. Adalet her yerde gerektiği gibi sigortacılık sektöründe de en önemli noktadır" diye konuştu.

'Avrupa Birliği ve Amerika prim üretiminin çok altındayız'

Sadece İstanbul'da 6 bine yakın sigorta acentası bulunduğunu kaydeden Durmuş, Türkiye'nin sektör olarak Amerika ve Avrupa Birliği prim üretiminin yaklaşık onda bir oranında altında olduğunu aktardı. Prim üretimi arttıkça maliyetlerin azalacağının altını çizen Durmuş, "Deprem poliçesi sadece mecburi olduğu zaman yaptırılıyor ve bu poliçelerin çoğu bir sonraki yıl yenilenmiyor. Deprem ve konut poliçeleri günümüzde çok önemli. Çünkü Türkiye hem deprem kuşağında yer alan hem de inşaat sektörünün son yıllarda büyük ivme kazandığı bir ülke" dedi. Tasarrufu çok düşük olması sebebi ile bireysel emeklilik sözleşmelerinin de öneminden bahseden Durmuş, mal sigortaları gibi sağlık ve bireysel emeklilik sigortalarının çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir