BES'te fon büyüklüğü 50 milyar lirayı geçti

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi Kurdaş, BES'te katılımcı sayısının bugün itibarıyla 6 milyon 100 bin kişi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) fon büyüklüğünün 50 milyar lirayı geçtiğini belirterek, 2023 beklentilerinin 400 milyar lira olduğunu söyledi.

Kurdaş, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, BES'in, vatandaşları tasarrufa teşvik etmek amacıyla kurulduğunu ve sistemin iyi işlediğini belirtti.

Bireysel emeklilik sektörünün son 12 yılda hızla büyüdüğünü ifade eden Kurdaş, hem büyüme oranları hem de artan katılımcı sayısı ve yükselen tasarruf oranlarıyla bireysel emeklilik sisteminin ekonomiye doğrudan katkı sağladığını vurguladı. 

Geçen yılın bireysel emeklilik açısından iyi bir yıl olduğunu aktaran Kurdaş, "Aslında son 4-5 yıl hep olumlu ve pozitif büyümeyle geçen bir dönem oldu. Sektör fon büyüklüğünde 50 milyar lirayı geçti. Katılımcı sayısı olarak da bugün itibarıyla 6 milyon 100 bin kişi oldu." dedi.

"BES, alternatifsiz yatırım aracı"

Uzun vadeli fon birikiminin yatırımcılara yerli finansman kaynağı oluşturduğunu ve ekonomiye pozitif bir ivme kazandırdığına değinen Kurdaş, "BES'e talep sürekli artıyor. Getiriler açısından mevcut alternatif ürünlerle karşılaştırıldığında BES, en yüksek getiri diyebiliriz. Merkez Bankasının her 6 ayda bir yayımladığı hane halkı getirileriyle karşılaştırıyoruz. Sistemin başlangıcından beri yüzde 240 getiri sağlamışız. Hane halkı getirisi yüzde 190'larda kalmış. Enflasyon da yüzde 150'lerde. Bunun üzerine bir de 2013'ten beri gelen yüzde 25'lik devlet katkısını koyduğunuzda bireysel emeklilik için alternatifsiz bir yatırım aracı deniliyor." diye konuştu.

BES'te her yıl ortalama yüzde 30 ile 35 büyümenin gerçekleştiğini dile getiren Kurdaş, şunları kaydetti:

"Birçok sektörle karşılaştırıldığında oldukça pozitif bir büyüme. Bu yıl da benzeri bir büyümenin olacağını planlıyoruz. Bu sektörün 'kar topu efekti' diye tabir edilen büyüme metodu var. Fon büyüklüğünün bu yıl sonunda minimum 60-65 milyar lira olacağını düşünüyoruz. Net beklentimiz 2023 yılı için. 2023 yılında sektörün 400 milyar liralık bir fon büyüklüğüne ulaşacağını umuyoruz. 2015'te, 2014'e göre yaklaşık yüzde 35 büyüme oldu. Katılımcı sayısında son üç yılda yaklaşık her yıl birer milyon kişi katılıyor. Bu yıl da benzeri bir büyümeyi bekliyoruz. Yıl sonu itibarıyla 7 milyonu geçeriz. 2023 yılında sigortalı çalışanlar havuzu 20 milyona yakın olacak. Bu havuzun yüzde 60-65’inin BES'e katılımcı olmasını planlıyoruz. Minimum 12-13 milyon katılımcının bireysel emeklilik sisteminde olmasını bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir