‘Devlet de katılım sigortası şirketi kurmalı’

Katılım sigortacılığıyla ilgili hazırlanan “yönetmelik” gün sayıyor. Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, bu düzenlemenin hayat dışı branşlarda katılım sigortacılığına ivme katacağını söyledi. Koç ayrıca, BES’te olduğu devletin bu alana da yatırım yapmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERHAT ALİGÎL

Faizsiz sigortacılık esaslarına göre çalışan katılım sigortacılığı (tekafül) sektörü, son yıllarda Türkiye‘de de gelişim içinde. Bu gelişme, özellikle son dönem bireysel emeklilik sistemine (BES) ‘otomatik katılım’ın devreye girmesiyle dikkat çekti. Hareketlilik ‘hayat dışı’ ve ‘hayat’ branşlarında da görülüyor. Geçen yıl katılım sigortacılığı kapsamında bu branşlarda 1,2 milyar liralık prim üretildi. Bu rakamın 2021 yılında 2,5 milyar liraya çıkarılması hedefleniyor. Böylece bugün toplam prim üretiminde yüzde 3 olan payın yüzde 6,2’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Bu hedeflere ulaşılması için de yasal hazırlıklar son sürat devam ediyor.

Artık ‘katkı primi’ denecek

Konuyla ilgili DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, yapılan hazırlıkların İstanbul Finans Merkezi’ni de destekleyecek faizsiz finans sistemini geliştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında ele alındığını söyledi.

Aynı zamanda Katılım Sigortacılığı Derneği Başkanı da olan Koç, dernek olarak kendilerinin de içinde bulunduğu Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu’nun “Faizsiz Finans Kanunu” olarak adlandırılan bir çalışma yaptığını, bunun yakın zamanda torba kanun şeklinde TBMM’ye gönderileceğini, bu düzenlemenin içinde katılım sigortacılığının da olacağını açıkladı. Ayrıca mevcut sigortacılık mevzuatına uygun olarak bir yönetmelik çalışmasının sonuna gelindiğini de ifade eden Koç, “Hazine son şeklini verdiği yönetmeliği görüş için bize gönderdi. 30 Haziran’a kadar yanıt vereceğiz. Kısa süre içinde bu yönetmeliğin çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Bu yönetmelikle katılım sigortacılığının bir tanıma kavuşacağını ve üretilen prime “katkı primi” deneceğini belirten Koç, bu işi yapan şirketlerin adlarında “katılım” ibaresinin olmasını istediklerini de vurguladı.

Koç şöyle devam etti: “Bu düzenlemeler katılım sigortacılığını anlatmak için önümüzü açacak. Bir alternatif olarak sunulduğunda, olumlu sonuçlarını BES’e otomatik katılımdaki fon tercihlerinde gördük. Elbette emeklilik ile hayat dışı sigortalara yönelimin nedenleri temelde farklı ama faizsiz fon tercihinin yüzde 62 olması yine de potansiyeli gösteriyor. Yasal düzenleme bu tür sigortayla ilgili algının doğru yönetilmesine destek verecek. Devletin bu sigortayı tanımış olduğu netleşecek. Yerli ve uluslararası sermayenin, yatırımcının ilgisinin artmasını sağlayacak. Ayrıca devlet BES’te olduğu gibi katılım sigortacılığı alanında da şirket kurmalı. Türkiye'de katılım sigortacılığıyla ilgili bir ekosistemi oluşturmamız gerekiyor.”

Şirket sayısını artırmalıyız

Faiz hassasiyeti olan tüketicilere ulaşmak için katılım sigortacılığı alanında faaliyet gösteren şirket sayısının mutlaka artması gerektiğini ifade eden Koç, yeni dönemin sigorta pazarına etkisiyle ilgili de şunları söyledi: “Dini nedenlerle hiç sigorta yaptırmayan kesimleri kazanmak kolay değil. Çünkü onlar katılım bankalarıyla bile çalışmıyorlar. Katılım sigortacılığı yapan şirketlerin en büyük avantajı ise şu olacak. Bize gelecek müşteriler bugün örneğin zorunlu olduğu için sadece trafik sigorta yaptırıyor. Algının değişmesiyle bu kesimlere katılım sigortacılığı prensiplerine uygun bütün branşlarda poliçe kesebileceğiz. KOBİ’ler de de büyük potansiyel görüyoruz.” Ayrıca sigorta pazarının gelişmesi için teşvik edici ya da zorlayıcı uygulamalara işaret eden Genel Müdür Koç, örneğin özellikle özel okul kayıtları sırasında öğrenci sorumluluk sigortası gibi bir sigortanın zorunlu olabileceğini söyledi.

'Zorunlu trafikte buluşalım'

Zorunlu trafik sigortasında 12 Nisan’da başlayan tavan fiyatla ilgili olarak “Sonuçları ağır olacak. Özellikle 2018’de zarar kaçınılmaz” diyen Genel Müdür Koç, şu noktalara dikkat çekti: “Bu sürecin doğru yönetilmesi gerekiyor. Unutmayın ki, fiyatlar pahalıyken bile 10 şirket zorunlu trafik sigortası poliçesi kesiyordu. Bugünkü durumda bu daha da azalır. Konuyla ilgili olarak bir yumuşatma paketi hazırlandığını biliyoruz. Sonucu bekleyeceğiz. Bu konuda orta bir noktada buluşmamamız gerekiyor.”

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç

‘Bu yıl büyümemiz yüzde 10’da kalır’

Neova Sigorta geçen yıl, 2015 yılına göre yüzde 95,6 artışla 1 milyar lira prim üretti. Bu yılın ilk 4 ayında ise prim üretimi yüzde 48 artışla 424,4 milyon lira oldu. 2017 yılına ilişkin tahminlerini açıklayan Genel Müdür Özgür Koç, “Tavan uygulaması öncesi prim üretimi için yüzde 30 büyüme hedefi koymuştuk. Şimdi yüzde 10 büyürüz diye tahmin ediyoruz” dedi. Koç ayrıca, 75 milyon lira olarak öngördükleri kâr hedeflerini de aşağı yönlü revize edeceklerini açıkladı. 1700 acenteyle hizmet verdiklerini de belirten Koç, bu kanalla büyümeye büyük önem verdiklerini vurguladı. Kendi uyguladıkları katılım sigortacılığı modeliyle ilgili de bilgi veren Koç “Hibrid bir model uyguluyoruz. Kurduğumuz havuzun katılımcıları sadece kâra ortak. Havuzda toplanan primlerle hasar ve diğer giderler ödendikten sonra katılımcılara 2015 yılı için 260 bin lira kâr dağıttık. 2016 yılı için 5 milyon lira dağıtlamayı hedefliyoruz” dedi.