Finans ve sigorta sektörü birlikte finansal devrim yapmalı

JLT Sigorta ve Reasürans Brokerliği İş Geliştirme ve Strateji Müdürü Kerim Gürkan, Türk sigorta sektörünün kârlılık odaklı branşlara yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

Dünyanın önde gelen sigorta ve reasürans brokerlerinden JLT, kendi adıyla 1 yıl önce açtığı Türkiye ofisi sektörde ender rastlanan bir başarıya imza atarak kâr elde etme başarısını gösterdi. 

JLT Sigorta ve Reasürans Brokerliği İş Geliştirme ve Strateji Müdürü Kerim Gürkan, “1 yıl içinde 30 milyon TL üzerinde prim üretimi sağladık. Hedeflerimizi tutturup ilk yıl kârlılığı yakaladık. Genellikle böyle start up ofisler için çok mümkün olmayan bir durum” dedi. Kerim Gürkan, Türk sigorta sektörünün kârlılık odaklı branşlara yönelmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bunu başarmanın yolu da sektörel sinerjilerin yaratılmasından geçiyor. Bu nedenle finans ve sigorta sektörü birlikte finansal bir devrim yapmalı” diye konuştu. JLT Sigorta ve Reasürans Brokerliği İş Geliştirme ve Strateji Müdürü Kerim Gürkan, Türk sigorta sektörüne yönelik beklentileri ve JLT Türkiye’nin hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. 

Ofis açtıklarından bugüne 1 yıl geçtiğini belirten Gürkan, “JLT, daha öncede Türkiye’de büyük yatırım ve proje finansmanları arkasında yer alıyordu. Çünkü dünyanın en büyük inşaat brokeri durumunda. Uzun süredir Türkiye’ye kendi isimleriyle yatırım yapma planları vardı ve doğru partner bulamamışlardı. 1 yıl önce Servet Gürkan’ı ikna ederek burada ofis açtılar. Yüzde 20 civarında büyüyen bir sektör var burada bunu fırsat görerek girdi. 1 yıl içinde 30 milyon TL üzerinde prim üretimi sağladık. Hedeflerimizi tutturup ilk yıl kârlılığı yakaladık. Genellikle böyle start up ofisler için çok mümkün olmayan bir durum. Bu yıl için ise 80 milyon TL gibi bir prim üretim hedefimiz var” diye konuştu. 

JLT yatırımının karşılığını ilk yıl gördü 

İlk yılda kârlılığı yakalamanın iki noktada kendilerini gururlandırdığının altını çizen Kerim Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisi dünyanın en büyük şirketlerinden biri buraya yatırım yaptı ve bunun karşılığını göstermiş olmak bize gurur verdi. İkincisi de teknik olarak sektörün büyümesine katkı verdik. Çünkü yurtdışından kapasite sağladık, buradan işler aldık. Böyle olunca da hem Türk sigorta sektörüne, hem de Avrupa’daki yatırımcılarımıza güven aşıladık.” 

Türkiye’nin en büyük havacılık brokeriyiz 

Türkiye’deki stratejilerini sorduğumuz Kerim Gürkan, diğer büyük brokerler gibi çok genel bir broker olma amacını taşımadıklarına dikkat çekerek, “Stratejimiz belli alanlarda uzmanlaşıp özel işler yapmak ve bu alanlarda pazar lideri olmak istiyoruz. Bunlar enerji, inşaat ve havacılık. Şu anda Türkiye’nin en büyük havacılık brokeri olduk. Tüm havacılık şirketlerine hizmet veriyoruz. İnşaat konusunda ve enerjide de Türkiye’nin en büyük projelerine destek veriyoruz. Böyle olunca bu uzmanlık alanları bizi öne geçiren ayakları oldu. Bunları kullanarak kârlılığı yakaladık. Bu ilk adımımızdı” diye konuştu. 

Türkiye’de olmayan ürünleri getiriyoruz 

Nasıl bir avantaj elde ettiklerini sorduğumuz Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yeni ürünlerle dikkat çekiyoruz. Türkiye’de olmayan ürünleri getirerek ciddi anlamda bir pazar yarattık. Bu ürünler içinde en önemlisi fatura güvencesi sigortası. Kredi kartı haricinde taksitlendirme yapan bir ürün. Ve bunu teknoloji ürünleri satan Bimeks ile yaptık. Biimza kampanyası olarak kullanıldı. Bu kampanya ile Bimeks satışlarını ilk 3 ayda yüzde 17 oranında artırdığını açıkladı.” 

“Bizim başında hedeflediğimiz şey sigorta pazarının enerji yada büyük projelerin fiyatları üzerine rekabetten öte yeni iş alanları yaratmak” diyen Kerim Gürkan, finans ve sigorta sektörünün bir araya gelip bir finansal devrim yapması gerektiğinin altını çizdi. Gürkan, “Bizim getirdiğimiz fatura güvencesi sigortası gibi ürünle yaptığımız bunun bir adımı oldu. Bunun ikinci adımı da garanti teminat mektubu piyasasına sigortayı tanıtmak, büyük holdinglerin bankalardan alacakları teminat mektuplarına sigorta çözümleri bulmak” diye konuştu. 

Bölge ülkelerde sembolik işlerle güçleniyoruz 

Sigorta sektörüne yönelik beklentilerini paylaşan Kerim Gürkan, dünyada var olan trendin yakın izlenmesi gerektiğinin altını çizdi. “Artık çok küçük bir poliçeyi rahatlıkla satma yönünde trend gözlüyoruz” diyen Gürkan şöyle konuştu: “Kira sigortası, bireysel kredi sigortası, daha basit şekliyle ferdi kaza ve sağlık sigortaları gibi inovatif ürünler sektörde rakamları büyütecektir.” 

Türkiye ofisinin sorumluluğunda olan Gürcistan, Azerbeycan,- Balkanlar ve Kıbrıs’ta sembolik işlere imza attıklarını söyleyen Kerim Gürkan, “Azerbaycan’da opera binasının sigortasını biz yaptık. Böyle sembolik işlere imza atarak güçlenme hedefimiz var. Öte yandan JLT’nin kendi içinde bir İran takımı var. Son dönemde açılımla birlikte, bizim İran’a yakın olmamız nedeniyle bize görev düşecektir diye düşünüyoruz” dedi. 

Bankalar sigorta poliçesini neden kullanmaz 

Yönetimlerin artık paradigma değişikliğine, kârlılık odaklı branşlara yönelmesi ve belli sektörel sinerjilerin yaratılmasına gerek olduğunu söyleyen Kerim Gürkan, “Buna en iyi örnek finans sektörü. Artık onlarda karşılık ayırmak istemiyorlar. BDDK’nın sigorta poliçesinin de karşılık olarak ayrılabildiği yönlü düzenlemesi çok önemli. Bunu kullanmayıp kenara para ayırmak bankacılığı tıkadı. Devlet buna destek veriyor, bina tamamlama sigortası buna çok iyi bir örnek. Sinerjilerin yaratılıp kârlı branşların ortaya konulması, dünyadaki teknolojik uygulamalarında bu gider musluğunun kontrolü anlamında fayda sağlamsı gerektiğini de inanıyorum.”

Taksicilere özel bir sigorta havuzu kurulsun

Sektörde çok düzenleme olmasının yabancı yatırımcılarda rahatsızlık yarattığını söyleyen Kerim Gürkan, “Yurtdışından duyduğumuz tek şey, Türkiye’de motor branşının regülasyonlar nedeniyle yönetilmesinin zor olduğu ve ne kadar sıklıkla değişiklik yapılması nedeniyle konulan hedef ve stratejilerin hiçbir şekilde sürdürülebilir olmadığı yönünde. Son konulan tavan fiyat uygulaması buna bir örnek. Taksiciler sigorta almak istiyorlar, sigorta şirketleri ise burada sigorta yapmakta zarar ettikleri için sigortalamakta çekingen yaklaşıyorlar. Bakın dünya buna çözüm bulmuş. Bu tip branşlar için havuzlar kuruyor. Taksici havuzları kurmuşlar, toplu taşıma havuzları kurmuş ve risklerin çoğunu buraya koyarak, belli bir limit üzerindekileri de reasürans piyasasında değerlendiriyorlar ama taksiciler kendi içlerinde kalıyor. Sigorta sektörü insanların paralarını emanet ettiği ve karşılığında o paraları alması üzerine dönen bir sektör ve devletin bunu teminat etmesi kontrol etmesi normal bir durum ama, ancak ne yazık ki burada devletin sektörü biraz liberalleştirmesi lazım. Biraz da şirketlerin lehine düzenlemeler yapması lazım ” şeklinde konuştu.

Gürkan'dan kısa kısa...

- Teknik olarak reasürans piyasasında dünyada terör fiyatları düşme yönünde ancak Türkiye’nin bu coğrafyanın dışında kalıyor. Bu nedenle en büyük ihtiyaç sigortada terör kapasitesi. 
- Rusya konusunda çok soru aldık. Rusya teminatları ve ambargoları belli kişi ve grup üzerine yoğunlaşıyor. Burada çok korkmaya gerek yok. 
- Ticaretin politikanın önünde olacağını düşünüyoruz ve bu nedenle burada ticari çıkarların daha önemli olacağını düşünüyor ve Rusya’ya verilen teminatlarda bir sorun çıkacağını öngörmüyoruz. 
- DEAŞ, Suriye, terör gibi konular nedeniyle tavsiyelerin inanılmaz derecede değiştiğini gözlüyorum. Yurtdışında en temel kaygı terör ve politik stabilite. 
- Sektör büyüyorsa, musluğun kontrolü yönetimdedir. Büyük yatırımcılar hala yönetimlere kredi veriyorlar diye düşünüyorum. 
- Brokerlerin işlerini doğru yollarla yaptıklarında acente kanalından mutlaka pay alacaklarını düşünüyorum. 
- Türkiye’de yüzde 20’lere varan prim büyümesi çok iyi ama aşağıda kârlılığa bakıldığında çok büyük sıkıntı var. Gelir güzel ama kâr rezalet. 
- JLT dünyada ayda 3 deal takip ediyor. Bizi bu yönde de destekliyorlar ve ilerleyen dönemde Türkiye’de mutlaka satın almalar yapacağız.

Kerim Gürkan kimdir?

Kerim Gürkan, sigorta sektörünün yakından tanıdığı Servet Gürkan’ın oğlu. Servet Gürkan, Aon’dan ayrıldıktan sonra dünyanın en büyük brokerlik şirketlerinden JLT’yi Türkiye’ye getirirken, bu iş için oğlunu da İtalya’dan Türkiye’ye dönüş yaptırdı. Alman Lisesi’nin ardından Sabancı Üniversitesi’nden mezun olan Kerim Gürkan, İtalya’nın Milano kentindeki Bocconi Üniversitesi’nde MBA programını tamamlayıp kısa bir süre Ferrari’nin küresel pazarlama departmanında çalışmış. Ardından 5 yıl boyunca stratejik yönetim danışmanlığı şirketi Bain & Company’de sigorta şirketleri ve girişim sermayesi alanlarında kıdemli danışman olarak görev yapmış. Geçen yıl da JLT’nin kuruluşu için İstanbul’a dönmüş.