Gençlere göre BES tasarruf aracı

AvivaSA'nın gençlerin bireysel emekliliğe nasıl baktığına yönelik araştırmasında, 15-35 yaş arasındaki kesimin yüzde 56'sı BES'in tasarrufa uygun bir birikim olduğunu düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AvivaSA gençlerin bireysel emeklilik sistemine yaklaşımını ve tasarruf alışkanlıklarını öğrenmek amacıyla, Yöntem Araştırma Danışmanlık işbirliği ile "Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı" araştırmasını gerçekleştirdi.

Türkiye'nin 15-35 yaş arası kentsel nüfusunu temsil eden grup üzerinde yapılan araştırmada, gençlerin yüzde 56'sının bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim olduğunu düşündükleri ve her dört gençten birinin, emekliliğini şimdiden düşünerek, gelecek 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı planladığı sonucu çıktı.

Gençlerin BES'i en önemli tasarruf aracı olarak görmesinin umut verici olduğunu belirten AvivaSA CEO'su Fırat Kuruca, "Genç yaşlarda başlanacak tasarrufun emeklilik dönemine yansıması çok daha etkili olacak. Türkiye dahil Avrupa'nın 9 ülkesinde geçen sene gerçekleştirdiğimiz 'Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması'nda, yıllık ortalama kişi başı tasarruf açığımız 3 bin 200 euro çıkmıştı. Ama 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, yıllık bin Euro ya da ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor" dedi. 

Gençler BES'in tasarrufa uygun olduğunu düşünüyor

Araştırmaya göre gençlerin yüzde 56'sının BES'e tasarrufa uygun bir birikim şekli olarak bakıyor. Eğer BES olmasaydı tasarruf aracı olarak öncelikle vadeli banka hesabını (yüzde 41) seçeceklerini belirtiyorlar. Alternatif tasarruf aracı olarak, vadeli banka hesabını, gayrimenkul (yüzde 38) ve yastık altı yöntem (yüzde 21) izliyor.

Devlet katkısı daha fazla olsa, BES tercihi artar

BES'in tasarrufa uygun bir yatırım aracı olarak görmeyen gençlerden yüzde 35'i, devlet katkısının daha fazla olmasının bireysel emeklilik sistemini tasarruf aracı olarak tercih etmelerini olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. Bu özelliği sırasıyla herhangi bir faiz kaybı ya da kesinti olmadan birikimi çekebilmek (yüzde 25), geri ödemelerin başlama süresinin daha erken olması (yüzde 21) ve prim ödemelerinin uygun olması (yüzde 13) izliyor. 

Yüzde 27'sinin BES yaptırma planı var

15-35 yaş arası gençlerin yüzde 27'si, gelecek 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı düşünüyor, yüzde 19'u ise kararsız. Ayrıca emekliliklerini öncelikle güvence altına alınması gereken bir dönem olarak gören gençler, şimdiden o döneme yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor.

Bu görüş özellikle 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı düşünenlerin yüzde 66'sı ve bireysel emekliliği tasarrufa uygun bir birikim aracı olarak görenlerin yüzde 59'u arasında oldukça yaygın. Gençlerin bir diğer emeklilik tanımı ise, emekliliğin hayalleri gerçekleştirme dönemi olduğu yönünde. 

Birikim çocukların eğitimine gidecek

Araştırma yüzde 37'lik kesimin bireysel emeklilik ile yapacağı birikimi çocuğunun eğitimine harcayacağını, yüzde 25'inin maaş olarak almayı tercih edeceğini, yüzde 20'sinin ev alacağını, yüzde 12'sinin tatile çıkacağını, dünyayı gezeceğini ve yüzde 5'inin araba alacağını söylüyor. 

Ayrıca gençlerin yüzde 40'ı sigorta konusunda eş, dost, arkadaştan bilgi alıyor, yüzde 39'u ise kurumların internet sitesinden. Bu seçenekleri acenteler ve bloglar, forumlar takip ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir