Küçük primli sigortalara ilgi artıyor

Düşük primleriyle dikkat çeken sigorta ürünlerine ilgi artıyor. Özellikle banka ve internet kanalıyla satılan ve birçok çeşidi olan bu ürünler, sigortanın ne kadar önemli olduğunu herhangi bir olumsuz durumda vatandaşlara kanıtlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bir günde bazen ne kadar çok lüzumsuz şeylere küçük rakamlar da olsa para verebiliyoruz.  Hem de bu harcanan paranın geri dönüşünün olmadığını bildiğimiz halde.  Hayatımızın binlerce riskle çevrili olduğu bir gerçek. İşte bu gerçekten yola çıkarsak aylık 10-20 lira gibi çok düşük tutardaki ödemelerle olası bu risklerin önüne bir nebze de olsa geçebiliyoruz.  "Damlaya damlaya göl olur" atasözünden yola çıkarak günümüzde birçok sigorta şirketi aylık küçük primler ödenerek sahip olunan ürünlerle bugüne kadar sigorta ile hiç tanışmamış vatandaşları dahi sisteme dahil etmek için büyük çaba sarf ediyor.   Bu çaba ise son yıllarda meyvesini vermeye başladı.

 Evde, işte, yemek arasında ya da yolda yürürken çalan telefonda kaza sigortasının önemini anlatan sese ikna olup, belki de hiç planlamadan bir poliçe satın alanların sayısı hiç de azımsanacak düzeyde değil.  Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre geçen yıl 12 milyon kişi farklı süreler için ferdi kaza sigortası yaptırdı. Aynı dönemde yaklaşık 14 bin kişi de uzun süreli ferdi kaza sigortası satın aldı. Yine 2012 yılında 100 bin kişi hastalık sigortası yaptırırken 1.5 milyon kişi de seyahat sağlık sigortası poliçesi satın aldı.

Genel olarak kaza ve sağlık sigortaları adı altında toplanabilecek bu küçük poliçelerle başta kaza olmak üzere hastalık, seyahat, gelir kaybı, kredi kartı ya da cep telefonu çalınmasına karşı teminat almak mümkün. Ayda 10 liraya kredi kartınızın çalınmasına, 15-20 liraya da işsizliğe ya da kansere karşı koruma alabilirsiniz. Üstelik tüm bu korumalar ücretsiz diş bakımı, asistans gibi birtakım yan hizmetlerle birlikte sunuluyor.  İşte aylık küçük ödemelerle sahip olunabilecek bazı sigorta ürünlerini sizlere hatırlatalım ve tanıtalım istedik.

Gelir koruma sigortaları

Son yıllarda ekonomik kriz ve dalgalanmaların etkisiyle işsiz kalma korkusu yaşayan ücretlilerin talepleri ve verdikleri kredilerin geri dönüşünü garanti altına almak isteyen bankaların yönlendirmeleriyle eğitim, işsizlik gibi gelir koruma sigortalarına yönelik ilgi hızla artıyor. Bu alanda geliştirilen yeni ürünler de talebi olumlu etkiliyor. Ferdi kaza ya da hayat sigortası branşında sunulan gelir koruma poliçelerinden sadece ücretliler değil serbest meslek sahipleri ve emekliler de faydalanabiliyor. Gelir koruma sigortaları; gelir kaybının telafisi, kredi kartı/fatura ödeme ve kredi geri ödeme gibi farklı teminatlar sunuyor. Hayat branşında ise özellikle çocukların eğitiminin devamlılığı için geliştirilen sigortalar bulunuyor.

Kredi kartı işsizlik sigortaları

Halen birçok banka tarafından sunulan kredi kartı işsizlik sigortasıyla kredi kartı ödemelerinizi düşük primlerle güvence altına almanız mümkün. Bugün birçok banka kredi kartlarını sigorta şirketleri ve emeklilik şirketleri aracılığıyla çıkardıkları ürünlerle güvence altına alabiliyor.  Kredi Kartı İşsizlik Sigortası adı altındaki ürünlerle, ekstre tutarının yüzde1'i kadar aylık primle kart ödemelerini güvenceye alıyor. Bu ürünlerle vefat, kaza veya hastalık sonucu daimi ve geçici maluliyet, bordrolu çalışansanız işsizlik, serbest meslek sahibiyseniz de kaza veya hastalık sonucu hastanede yatma durumlarında son ekstredeki toplam harcamanız güvence altına alınıyor. Kaza sonucu tedavi görmeniz halinde oluşan tedavi masrafları da poliçede belirtilen limitle sınırlı olmak üzere fatura karşılığında ödeniyor.

Klasik ferdi kaza sigortaları

 'Ferdi kaza', poliçe süresince sigortalıların karşılaşacağı kazalar sonucu uğrayabileceği zararlara karşı maddi teminat güvencesi sunan sigortalara verilen genel bir isim. Klasik ferdi kaza sigortalarının ana teminatları vefat ve sürekli sakatlık sonucu ortaya çıkacak kayıpları karşılıyor. Kaza sonucu sigortalının vefatı halinde yasal mirasçılarına veya poliçede belirtilen kişilere tazminat ödeniyor. Sürekli sakatlık durumunda da sigortalıya poliçe yazımı sırasında belirlenen tazminat ödeniyor.  Ferdi kaza poliçelerinde primler yaşa ve seçilen teminatlara göre değişiyor. Belirlenen tazminat limitleri de primler için önemli bir kriter. Bazı ferdi kaza sigortaları aynı zamanda kaza sonucu oluşabilecek ufak çaplı hastane masraflarını karşılıyor.

Ayda 5 TL'ye çantanız güvende!

Yine ferdi kaza kapsamında geliştirilen kapkaç, gasp gibi ana teminatlı küçük sigortalar da sundukları güvencelerle dikkat çekiyor. Cep telefonunuzu bile sigortalayan bu poliçelere oldukça cüzi primlerle sahip olmanız mümkün. Bugün birçok şirket çıkardıkları ürünlerle çantanızdaki anahtarları, kimlikleri, giysilere gelebilecek zararları da belli bir tutara kadar sigorta kapsamına alabiliyor.  Bu teminatlara ayda 5 TL gibi çok küçük prim ödemeleri ile sahip olmak mümkün. Poliçe sahipleri, klasik asistans hizmetlerinden de faydalanabiliyor.

Acil tedavilere hazırlıklı olun

Ferdi kaza sigortalarının önemli bir işlevi de beklenmeyen kazalar sonrasında oluşabilecek tedavi masraflarını karşılaması. Genelde acil sağlık için 300-500 liralık ufak tedavi teminatları veren poliçeler var. Ancak son dönemde geliştirilen acil tedavi sigortaları, bir sağlık kurumunda tedavinin gerekli olduğu durumlar için daha kapsamlı güvenceler sunuyor.
Poliçe sahipleri, özel sigorta kartıyla acil tedavilerin haricinde herhangi bir kontrol için anlaşmalı sağlık kuruluşlarına gittiğinde belirli indirimlerden yararlanabiliyor. Telefonla danışmanlık, acil kara ambulansı gibi asistans hizmetlerinden de yararlanılabiliyor.

Seyahat sağlık sigortaları

Primleri teminat altına aldığı risklere göre oldukça düşük olan seyahat sağlık sigortaları ağırlıklı olarak kısa süreler için yaptırılıyor. Örneğin, Avrupa'da bir haftalık tatil ya da iş seyahati için 30 bin euro hasar limitli genel teminatları kapsayan bir seyahat sağlık poliçesini 15 TL'ye (6-7 euro) satın almak mümkün. Aynı teminat Avrupa dışındaki ülkeler için 50 bin TL'ye, ödenecek prim de 20 TL'ye (8-9 euro) çıkıyor. Süre uzadıkça prim de artıyor. Örneğin 3 aylık sigortanın primi, iki farklı bölge için 60 ve 70 TL'ye yükseliyor. 1 yıllık poliçelerse 100 ve 130 TL'ye alınabiliyor.

 

Kritik hastalığa toplu tazminat

[PAGE]

 

Kritik hastalığa toplu tazminat

Kritik ya da tehlikeli hastalıklara karşı tazminat sunan sağlık sigortaları, tazminat unsuruyla klasik sağlık sigortalarından ayrılıyor. Sigortalı poliçeyi satın aldıktan bir süre sonra tanımlanan tehlikeli hastalıklardan birine yakalanırsa önceden belirlenen tazminatı almaya hak kazanıyor. Bu sigorta, poliçe dönemi içerisinde kanser hastalığına yakalanan sigortalıya toplu maddi destek sağlayarak zorlu, uzun ve maliyetli bir tedavi sürecinde karşılaşacağı iş ve gelir kayıplarını telafi etmeyi, sağlık harcamalarına destek olmayı amaçlıyor.

Evden çıkarken gözünüz arkada kalmasın

Sigorta şirketlerinin son yıllarda yeni ürünler sunduğu bir başka kategori de ev ve konut sigortaları. Kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir poliçe bulabileceğiniz bu sigortayla evinizdeki eşyaları, evde oluşabilecek kazaları ya da çevreye verebileceğiniz zararları sigortalatmanız mümkün.

Eğitime güvence sigortası

Yine ferdi kaza sigortaları kapsamında değerlendirilebilecek eğitim güvencesi sigortaları, sigortalının ani ve beklenmedik bir kaza sonucu yaşamını yitirmesi veya sürekli sakat kalması durumunda çocuğun eğitim masraflarını, poliçede belirtilen teminatla sınırlı olmak kaydıyla, eğitim süresi boyunca karşılıyor.

Zorunlu deprem sigortasına talep artıyor

Depremin, yangın, infilak ve yer kayması dahil, sigortalı binalarda ve temellerinde, doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar DASK tarafından teminat altına alınıyor. Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti ve benzeri ileri sürülebilecek bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal ve eşya, ölüm de dahil olmak üzere bütün bedeni zararlar, manevi tazminat talepleri bu poliçenin kapsamı dışında.
Poliçelerin satışı Doğal Afet Sigorta Kurumu (DASK) adına sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. Zorunlu Deprem Sigortası primini binanın bulunduğu deprem risk bölgesi, binanın yapı tarzı ve meskenin brüt yüzölçümü belirliyor. Örneğin, İstanbul'da birinci derece bir deprem bölgesinde yer alan 80 metrekarelik bir konut için belirlenen prim 150 lira civarında.