Sağlıkta yenileme 'bilmecesi'
Sigorta şirketlerine sağlık sigortalarında yenileme şartlarının nasıl olduğunu sorduk. Durumun ikiye ayrıldığı çok açık, yenileme garantisi alındıktan sonra başınıza ne gelirse gelsin poliçenin yenilenmesinde büyük sıkıntı yaşanmıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Yakup SAYAR
İSTANBUL - Sağlığımız en önemli hazinemiz olduğu gibi, onu korumamızı sağlayan özel sağlık sigortalarının diğer sigorta branşları içindeki yeri çok farklı. Bazı sağlık riskleri/hastalıklar/kaza sonucu oluşan yaralanmalar çok uzun süre tedavi gerektirebilir ya da kronik hastalıklar gibi bütün hayatımız boyunca takip ve tedavisi gerekebilir. Bu gerekçeyle, genç yaşlarda hatta doğar doğmaz, hastalıklar/riskler oluşmadan özel sağlık sigortası yaptırmanın gereğini vurguluyor sigorta şirketleri...
Ancak başımıza bir kaza gelirse veya önemli bir hastalığa yakalanırsak sağlık poliçemiz yenilenecek mi, sigorta nasıl devam edecek? Bu sorular sigorta şirketi seçiminde büyük önem taşıyor, çünkü böyle bir durumda, diğer sigorta branşlarından farklı olarak, sigorta şirketi değişikliği şansınız olmayabilir... Sigorta şirketlerine sağlık sigortalarında yenileme şartlarının nasıl olduğunu sorduk... Sorduklarımızın arasında yanıt veren şirketlerin yenileme şartlarını bir tablo halinde özetlemeye de çalıştık. Durumun ikiye ayrıldığı çok açık, yenileme garantisi alındıktan sonra başınıza ne gelirse gelsin poliçenin yenilenmesinde büyük sıkıntı yaşanmıyor. Sigorta şirketlerinin bir kısmı kullanıma bağlı ek prim uygulayabiliyor ama bu da yüzde 50 prim farkını geçmiyor. Kullanım ek primi ise genellikle doktor muayene /ilaç/tanı işlemleri gibi ayakta tedavi teminatı kullanımına bağlı belirleniyor. İncelediğimiz şirketlerden birinin ise, diğerleri gibi yenileme garantisi alındıktan sonra hastalıklara kısıt/limit koymamasının
yanı sıra hiçbir ek prim yapmaması da dikkat çekmekte. Peki yenileme garantisi hangi poliçelere nasıl veriliyor, biliyor musunuz? Şirketler arasında farklılık olmakla beraber, genellikle sigortaya girişten 3-4 yıl sonra, önemli bir sağlık riskinin bulunmaması ve/veya o dönemdeki kullanım oranının (hasar/prim oranının) belli bir değerin altında olması kaydıyla yenileme garantisi veriliyor. Bunun anlamı ise sigorta şirketinin tek taraflı olarak poliçeyi yenilememe kararını veremeyecek olması.
Poliçenin yenilemesinde nelerle karşılaşabiliriz? Peki yenileme garantisi almadan önce de hastalanma veya kaza geçirme ihtimalimiz yok mu? Basit bir ameliyat nedeniyle yenileme garantisini belirtilen süreler içinde alamazsak poliçemizin yenilemesinde nelerle karşılaşabiliriz? Hastalığın/tedavinin ne olduğuna bağlı olarak poliçe priminin iki üç katına çıkması/söz konusu hastalıkla ilgili karşılanacak giderlere bir limit konması/giderlere belli oranda katılmanız/söz konusu hastalıkla ilgili harcamaların teminat dışı tutulması veya poliçenin yenilenmemesi gibi durumlar sigorta şirketinize bağlı olarak sizi bekleyen kötü sürprizler olabilir. Fakat bunların uygulanmadığı sigorta şirketlerinin de olması ve bu şirketlerin her koşulda sigortalının yanında olup güven vermesi bizce çok önemli.
Tablodan görüleceği üzere yanıt veren şirketlerden biri, sigortalılık döneminde oluşan hastalıklar/kazalar nedeniyle ek prim/kısıt/ limit/yenilememe kararı uygulamıyor, yenileme garantisi alınmamış olsa bile...
Bir diğeri ise sadece ilk iki sene ek prim uyguluyor ama hiç değilse kısıt/limit veya yenilememe kararıyla karşılaşmıyorsunuz... Bu iki şirket kanser gibi uzun süreli tedavilerde sigortalının yenileme garantisi olmamasına rağmen, 300-500 bin TL sağlık gideri ödemişse bile poliçeyi yeniliyor, harcamamaları aynı şekilde karşılamaya devam ediyor.
Sonuçta tüm bu yenileme koşulları poliçeyle verilen özel şartlarda yer alıyor. Ama ya dikkatimizi çekmiyor, ya anlaşılmıyor ya da bana böyle bir şey olmaz demeye devam ediyoruz. Bu kriterlere bakarak seçim yapmamızın önemini,
en azından bazı şirketlerin bu konudaki olumsuz yargıları hak etmediğini, sigortalarının hastalıklarında hep yanında olduklarını belirtmek istedik.
Sözleşme esnasında bilgilendirme yapılıyor
Hazine Müsteşarlığı'nın, "Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik" ve "Sağlık Sigortası Sözleşmelerine İlişkin Genelge"leri doğrultusunda, sigorta şirketleri tarafından, poliçe priminin, ek prim ve indirimlerin nasıl hesaplandığının Bilgilendirme Formu ve Özel Şartlar'da açıklanması vesigorta şirketinin web sayfasında bilgilendirme yapılması gerektiğine işaret eden Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz: "Sigorta sözleşmesinin kurulması esnasında bu bilgilendirmenin yapılıyor olmasının, gerek sigorta şirketleri gerek sigortalı açısından sözleşme dönemi içerisinde yaşanabilecek anlaşmazlıkları azaltacağı düşüncesindeyiz. Sigortalı, sigorta şirketlerinin benzer ve farklı uygulamalarını bu kaynaklardan inceleyebilecek; nasıl bir ürün satın aldığını, poliçe önemi içindeki sağlık giderlerinin, bir sonraki poliçenin primine nasılyansıyacağını net olarak bilecek ve bilinçli kullanıcı olacaktır. Sigortalı sigorta şirketi arasındaki güven bağı daha da güçlenecektir" diye konuştu.