Sigortacılar 2023 hedefinde buluştu

Türk sigorta sektörü 2023 yılına yönelik büyük hedefler koydu. Elementer sigorta sektörünün şimdiki büyüklüğünün 4 katına çıkarak 2023 yılında 63 milyar liraya, hayat ve emeklilik sektörünün ise 408 milyar liraya ulaşması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Türk sigorta sektörü yorucu bir o kadar da mutlu bir hafta yaşıyor. Geçtiğimiz yıl uygulamaya konan fakat ilk yılı olması nedeniyle istenen düzeye ulaşamayan "Sigorta Haftası" bu yıl 27 Mayıs- 3 Haziran 2012 tarihleri arasında daha etkili bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Gerek sigorta şirketleri ve gerekse "Sigortacılık Bilinçlendirme ve Tanıtım Stratejisi Komisyonu" çalışmaları kapsamında ülke çapında geniş halk kitlelerine, meslek gruplarına, öğrencilere yönelik toplantı ve seminerler, çeşitli konser ve yarışma organizasyonları, yürüyüş ve şenlikler şeklinde yoğun bir programın olduğu haftada sigorta bilinci ön planda tutuldu.

Sektörün son yıllarda yaşadığı sorunları geride bırakarak geleceğe daha umutlu bakmasına neden olan bu haftaya yönelik sektör temsilcileri DÜNYA'ya yaptığı açıklamalarda 2023 yılı hedefi doğrultusunda yürüyen Türkiye'de sigortacılığın da bu yolda önemli kazanımlar elde edeceğini öngörüyorlar.

Bu amaçla Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) sigorta sektörünün genişlemesi ve sigortalı oranını arttırmak adına yaptıkları çalışmalar sektör temsilcilerinden büyük destek görürken, bu tür çalışmaların sadece bir haftayla sınırlı kalmaması tüm yıla yayılması yönünde istekleri oldu. TSRŞB ise bilinç artırmaya yönelik olarak ülke genelinde belirlenen illerde değişik organizasyonlarla çalışmalarını yıla yayma konusunda program yaptığını açıkladı.

Öte yandan TSRŞB verilerine göre Türk sigorta 2011 yılında hayat dışında 14 milyar 479 milyon TL, hayat branşında da 2 milyar 686 milyon TL olmak üzere toplam 17 milyar 165 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. Sektör 2011 yılında toplam 9 milyar 908 milyon TL tutarında ise hasar ödedi.

Verilere göre Türkiye'nin kişi başı yıllık prim üretimi 2011 yılında 137 dolar oldu. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 3 bin 500 dolar civarında. Prim üretiminin Türkiye'de GSYİH'ye oranı ise 2010 yılı verilerine göre yüzde 1.3 civarında bulunurken, bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 8.7, gelişmekte olan ülkelerde ise ortalama yüzde 2.8 seviyelerinde. Bu nedenle sektörün gideceği çok olduğu düşünülüyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) ise 2011 yılı sonu itibariyle toplam fon büyüklüğü 14 milyar 329 milyon TL'yi aştı.

2023 hedefi 63 milyar TL prim üretimi

Türkiye'de sigorta piyasasındaki potansiyelin henüz tam anlamıyla değerlendirilemediği, yapısal makroekonomik etkenlerin Türkiye'de sigorta sektörünün büyümesi için uygun olduğu bildirildi.

"Sigorta Sektörünün 2023 Hedef ve Beklentileri Raporu"ndan çıkan sonuçlara göre, sigorta sektörünün GSYİH'de şu an yüzde 1.3 olan payının 2023 yılında artacağı belirtildi. Rapora göre, Elementer sigorta sektörünün şimdiki büyüklüğünün 4 katına çıkarak 2023 yılında 63 milyar liraya ulaşabileceği, hayat ve emeklilik sektörünün 408 milyar liraya ulaşabileceği ve hayat sigortası sektörünün büyüyen kredi pazarına paralel büyüyerek, 2023'te 10-16 milyar liraya ulaşabileceği kaydedildi.

Sigorta sektörünün amaçlarına ulaşması için sunumda; "müfredata temel sigorta eğitiminin eklenmesi", "kanaat liderleri yoluyla pazarlama", "tahkim kurullarının daha fazla kullanılması", "eğitici tanıtımsal içeriklerden yararlanma", "sigorta şirketlerinin müşteri hizmet performansının daha şeffaf hale getirilmesi", "standart hasar ödemeleri tablosunun hazırlanması ve kullanılması" ve "ürün kontratlarında minimum standartların belirlenmesi" önerileri getirildi.

2023 vizyonu ve yol haritası

Rapora göre sektörün uzun vadeli vizyonunu ve Türk ekonomisini 2023 itibariyle nasıl destekleyeceğini üç kategoride açıklandı. Bunlar, bölgede en büyük ve dünyada en büyük sigorta sektörlerinden biri haline gelmek; Türk ekonomisinin büyümesine ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesine katkıda bulunmak ve kaza, doğal afet, hastalık ve uzun vadeli bakım gerektiren hallerde toplum için bir güvenlik ağı oluşturulmak olarak sıralandı.

2023 yol haritası olarak ise şu başlıklar öne çıktı: Müşterilerin farkındalığını ve güvenini artırmak, finansal sorunların önüne geçmek için tasarruf oranlarının ve risk yönetiminin arttırılması, daha geniş kapsamlı ve daha yüksek kaliteli satış hizmeti verilmesi ve güçlü bir sektör yapısı yaratılması.

Sektör atılım yapmaya hazır bir noktada

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin 2023 yılında potansiyeline daha da yaklaşmış bir konuma geleceğini belirtti.

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, Türk sigorta sektörünün artık atılım yapmaya hazır bir noktaya geldiğini söyledi. The Marmara Otel'de dün düzenlenen "Sigorta Sektörünün 2023 Hedef ve Beklentileri Raporu" sunumu toplantısında konuşan Çanakcı, son 10 yılda sigortacılık sektöründe güveni tesis etme ve hukuki, teknik ve kurumsal altyapıyı geliştirme yönünde önemli ilerleme sağlandığını belirtti.

Çanakcı, son birkaç aylık dönemde sigortacılık sektörü ve bireysel emeklilik sistemini ilgilendiren çok önemli iki gelişme yaşandığını dile getirerek bu gelişmelerin Afet Sigortaları Kanununun yasalaşması, DASK'ın kapsamının gerektiğinde Bakanlar Kurulu kararıyla, sel, yer kayması, fırtına ve benzeri diğer riskleri de içerecek biçimde genişletilebilmesine imkan sağlaması ve bireysel emeklilik sisteminde yeni bir teşvik modeline geçiş için hazırlanan kanun tasarısının TBMM ye sevk edilmiş olması olduğunu ifade etti.

Şirketleri daha güvenilir hale getirmeyi planlıyoruz

İstanbul Finans Merkezi çalışmaları çerçevesinde finans sektörüne yatırımcı ilgisinin gelecek 10 yıllık dönemde artarak devam edeceğini bildiren Çanakcı, sigortacılık sektörünün de bu yatırımlardan artan oranda payını alacağını dile getirdi. Sigorta sektörünün gerekli risk incelemelerini de yaparak, olabildiğince çok sayıda sektöre teminat sağlar konuma gelmesinin büyük önem arz ettiğine de işaret eden Çanakcı, gelecek dönemde kamu-özel sektör işbirliği şeklindeki oluşumlar ve havuz uygulamalarının artacağını anlattı.

Çanakcı, özellikle katastrofik risklerle ilgili hasarlara yönelik global havuzların ortaya çıkacağını bildirerek, sigortacılık sektörünün bu global havuzların oluşumuna öncülük etmeye ve bunlarla işbirliği yapmaya hazır hale gelmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Çanakcı, sigorta sektöründeki 2023 hedeflerine işaret ederek, şu şekilde devam etti: "2023 yılına doğru ilerlerken, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin, mevzuat altyapısına tam uyumlu, tüketiciyi gözeten, sosyal sorumlulukları göz ardı etmeyen ve daha güvenilir kurumlar olarak faaliyet göstermeleri temel hedefimiz olacaktır." Çanakcı, tüm tarafların aynı hedefe odaklanması ve gerekli adımları atması halinde, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin gelecek 10 yıllık dönemde büyük bir atılımı gerçekleştirerek, 2023 yılında potansiyeline daha da yaklaşmış bir konuma geleceğini sözlerine ekledi.

Su: Hedefimiz ekonomiyi büyütmek

Toplantıda, Türkiye'de ilk kez bir sektör tarafından somut veriler ışığında hazırlanan 2023 Hedef ve Beklentiler Raporu'nun önemine değinen TSRŞB Başkanı Mustafa Su, Sigorta ve Bireysel Emeklilik sektörünün 2023 vizyonunun bölgede en büyük ve dünyada en büyük sigorta sektörlerinden biri haline gelmek olduğunu vurguladı. Su, "Önceliklerimiz arasında Türk ekonomisinin büyümesine ve İstanbul Finans Merkezi projesine katkıda bulunarak, kaza, doğal afet, hastalık ve uzun vadeli bakım gerektiren hallerde toplum için bir güvenlik ağı oluşturmak da bulunuyor" dedi.

'SİGORTA' özel dosyasının ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde...

Bu konularda ilginizi çekebilir