Sigortacılığa ilgi artıyor

Sigortacılık gençler arasında kariyer açısından ilgi görmeye başladı. Sektörde son yıllardaki hızlı vizyon değişikliği beraberinde istihdam imkanlarını da artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Sigorta sektörü istihdam açısından da ilgi görmeye başladı. Sigorta şirketinden acentesine, brokerinden, eksperine, aktüerinden bireysel emeklilik danışmanına toplamda 100 bine yaklaşan çalışan sayısı ile Türk sigorta sektöründe büyüme istihdamda da dikkat çekiyor.

Sektör yabancı dil bilen lisans mezunu deneyimsiz gençlere cazip iş fırsatları yaratabiliyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 21'in üzerinde büyüme gösteren sigorta sektörünün bu yıl da aynı hızla büyümesi beklenirken, sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre sektörde en çok satış temsilcisi ve bireysel güvence danışmanı ihtiyacı dikkat çekiyor.

100 bine ulaşan çalışan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin 2011 yıl sonu istihdam verilerine göre, sektördeki 64 sigorta ve reasürans şirketi, toplam 17 bin 113 kişiye istihdam sağlıyor. Buna ilave olarak, sigorta acente, broker ve hasar eksperlerinin yarattığı istihdam imkanları da dikkate alındığında bu sayı daha da artıyor.

Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı'nın (TSEV) verilerine göre ise sigorta sektöründe minimum 93 bin 661 kişi olmak üzere yaklaşık 100 bin civarında kişi istihdam edilirken, sektör temsilcilerinin DÜNYA'ya yaptığı açıklamalara göre sigortacılık geleceğin parlayan meslekleri arasında yer alıyor ve söz konusu rakamın önümüzdeki yıllarda büyümeye paralel olarak artması bekleniyor.

Sektör temsilcileri gelişim ve büyüme içinde olan sektörde kariyer yapmak isteyen gençlerin ise sigortacılığı uzun soluklu bir kariyer fırsatı olarak görmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Yabancı dil bilen ve iyi satış yapana çok ihtiyaç var

Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) Müdürü Prof. Dr. Suna Özyüksel, TÜİK verilerine göre Türkiye'deki toplam istihdam içinde finans sektörünün payının (sigortacılık dahil) 280 bin kişi ile yüzde 1.16 olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Toplam genç nüfusun sadece %1.6'sının finans sektöründe çalışmasından hareketle, gençlerin sigorta sektörüne yoğun ilgisinden söz etmenin güç olacağından, belki de sadece lisans mezunu ve yabancı dil bilen gençlerin sektöre ilgisinin giderek nispi olarak arttığını söylemek daha doğru olacaktır (toplam istihdamın yaklaşık %75'i lisans mezunudur).

Bunun nedeni de gerek sigorta sektöründe nitelikli elemana ihtiyaç olması gerekse sektördeki sigorta şirketlerinin yaklaşık dörtte üçünün yabancı sermayeli şirketler olmasıdır. Yurtdışındaki şirketlerle yakın bir ilişki içerisinde çalışan bu şirketler yoğun bir şekilde yabancı dil bilen gençleri talep etmeye başlamışlardır. Bu itibarla artan nitelikli eleman talebi, sektörün gençlere daha iyi fırsatlar sunmasına da yol açmıştır. Ayrıca yurt dışı şirketlerle yapılan ortak çalışmalar ve seyahatler, gençlerin yetişmesine önemli bir alt yapı oluşturduğu için gençler için de son derece cazip hale gelmiştir."

Sektörde çalışmak isteyen gençlere tavsiyelerini sorduğumuz Özyüksel, sektörde çalışmayı düşünen yeni mezunların sahip olması gereken yetkinlikler arasında yabancı dil bilgisi önemli bir kriter olarak ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Sektörümüzde Alman, İspanyol, Fransız, Hollandalı, Japon, İtalyan, İngiliz vb. sermayedarlar olması itibarı ile bu ülkelerin dillerinden bir ya da birkaçını konuşabilen gençlerin sektörde iş bulması çok daha olacaktır. Bununla birlikte, gelişime ve değişime açık olmak, bu kadar hızlı büyüyen bir yapının gerektirdiği ölçüde yoğun bir çalışma temposuna uyum sağlayabilecek olmak da önemlidir.

Diğer taraftan, artan rekabet giderek satışın önemini üretim kadar önemli hale getirmiştir. İyi eğitim alarak mezun olan gençler, her ne kadar satış görevlerine, uzun vadede yükselme imkanları olmadığını düşünerek ilgi göstermeseler de, sektörün iyi satış yapan eğitimli gençlere de çok ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Kariyer günleri ile doğru kaynağa ulaşıyoruz

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Taner Senseven, Güneş Sigorta olarak, insan kaynakları sistemlerini destekleyen tüm süreçleri gözden geçirme kararı aldıkları ve yılbaşı itibariyle çalışmaları başlattıklarını bilgisini vererek, "Bu süreçte sistemin temelini oluşturan konularda uluslararası uzmanlığa sahip danışman firmalardan da destek alıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz norm kadro çalışması ile de insan kaynağımızın verimli şekilde, ihtiyaç duyulan doğru fonksiyonlara en uygun şekilde konumlandırılmasını sağlıyor ve iş hedeflerimiz doğrultusunda şirketimizin orta ve uzun vade istihdam planlarını oluşturabilir hale geliyoruz.

Güneş Sigorta ailesinin her mensubu, elde ettiğimiz başarının mimarlarından biri. Bu nedenle onların mutluluğu ve pozitif bir çalışma ortamında işlerini sürdürebilmeleri bizim için büyük önem taşıyor. Bu yılı da eğitim ve gelişim programları ve iç iletişim etkinlikleri ile dolu bir yıl olarak planladık" dedi.

Güneş Sigorta olarak öğrenme arzusu yüksek, kişisel gelişime önem veren ve yatırım yapan, gerek şirkete gerek Türk sigorta sektörüne değer katabilecek adaylar ile temas kurmanın şirket için büyük önem taşıdığını söyleyen Senseven sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında artık tüm şirketler için standart kriterler olan üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak, yabancı dil bilmek, takım çalışmasına yatkın olmak gibi kriterlerimiz de bulunuyor. Hedeflediğimiz insan kaynağına erişmek için 2012 yılında İstanbul'daki üniversitelerin kariyer günlerinin yanı sıra, Anadolu'da bankacılık ve sigortacılık konusunda eğitim veren üniversitelerin kariyer günleri ve toplantılarına şirketimiz Genel Müdürü dahil olmak üzere katılım sağlıyoruz."

Günümüzde sigortacılık sektörünün geleceğin parlayan meslekleri arasında yer aldığını belirten Senseven, gelişim ve büyüme içinde olan sigorta sektöründe kariyer yapmak isteyen gençler sigortacılığı uzun soluklu bir kariyer fırsatı olarak görmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Çalışan sayımız bu yıl bin 800'ü geçecek

AvivaSA Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayburtluoğlu, AvivaSA Emeklilik ve Hayat olarak nisan sonu itibarıyla bin 276 çalışanları bulunduğunu ve bireysel emeklilik ve hayat sigortaları sektöründe en büyük direkt satış kadrosuna sahip şirketi olduklarını bilgisini vererek, 2012 yılında genel müdürlük kadroları için toplam 54 kişi almayı hedeflediklerini söyledi.

Satış kadrolarına ise yılsonuna kadar yaklaşık 500 kişilik alım yapmayı planladıklarını belirten Bayburtluoğlu, "Alımlarımızı her ay düzenli olarak açtığımız eğitim sınıfları dahilinde periyodik olarak gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de halihazırda 19 ilde ofisimiz bulunuyor ve işe alımlarımız tüm ofislerimiz için olmakla birlikte İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Muğla ve Trabzon illerinin ağırlıklı olacağını düşünüyoruz. Bu sene genel müdürlük kadrolarımızda bilgi teknolojileri bölümü için alımlara ağırlık veriyoruz. Satış kadrolarında ise finansal danışman rolleri için işe alım gerçekleştiriyoruz.

Adaylarda genel hatlarıyla takım çalışmasına yatkın, sonuç odaklı, iletişim becerileri gelişmiş ve kurum kültürü ile uyum özelliklerine sahip olmaları şartını arıyoruz. Satış kadroları ve finansal danışman adaylarımız için bireysel emeklilik mevzuatı çerçevesinde uygun meslek yüksek okulu bölümlerinden ya da lisans mezunu, araştırmacı, ikna ve iletişim becerileri yüksek, satış alanında kariyer hedefleyen, kişisel motivasyonu yüksek, müşteri duyarlılığına sahip, empati yeteneği gelişmiş, sürekli gelişime inanan, etik ve profesyonel tutuma sahip adayları tercih ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin en genç ve en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olarak farklı uzmanlık alanlarında kalifiye çalışana ihtiyaçları olduğunu ifade eden Bayburtluoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Satış, doğası gereği zor bir iş. Bu nedenle özellikle sektörümüzün ilk yıllarında geçici bir iş kolu olarak görülüyordu. Ancak süreç içinde bu algının değiştiğini ve finansal danışmanlığın bir meslek olarak benimsenmeye başladığını görüyoruz. Çünkü sektör çok önemli kariyer fırsatları sunuyor.

Örneğin biz AvivaSA olarak kendi acentelerini açmak isteyen finansal danışmanlarımızı Genç Girişimci Programımız ile sektöre kazandırıyoruz. Kısa sürede de birçok genç girişimciyi bu yöntemle sektöre kazandırdık. Önümüzdeki dönemde de bu rakamı artırmayı hedefliyoruz."

Büyüyen sektöre adayların ilgisi artıyor

Allianz Türkiye, Hukuk, Uyum ve İnsan Kaynakları Direktörü Ayşegül Oktay, Allianz Group'un sigortacılık ve varlık yönetimi alanlarında dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından biri olarak
140 bini aşkın çalışanı ile 70'den fazla ülkede yaklaşık 78 milyon müşteriye hizmet verdiğini belirterek, 2012 yılı Mayıs ayı itibariyle; Allianz Sigorta'da 554, Allianz Hayat ve Emeklilik Şirketi'nde ise 88 olmak üzere Allianz Türkiye olarak toplamda 642 çalışanları olduğu bilgisini verdi.

Allianz Türkiye olarak, 2012 yılının başından beri 41 kişi istihdam ettiklerini söyleyen Oktay, "Yıl sonuna kadar yaklaşık 40 kişiyi daha bünyemize katmayı hedefliyoruz. İstihdam konusunda kriterlerimiz, aranan pozisyonun gerekliliklerine göre değişmektedir. Ancak genel olarak belirtmek gerekirse, iyi düzeyde İngilizce bilgisi, üniversite mezuniyeti ve tercihen aranan pozisyon ile ilgili tecrübe kriterlerimiz arasında yer almaktadır" dedi.

Sigorta sektörünün özellikle son yıllarda gelişmekte olan bir sektör ve bu anlamda yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini hatırlatan Ayşegül Oktay sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla büyüyen sigorta sektörüne adayların da ilgisi artmaktadır. Yabancıların ülkemizdeki yatırımları, gençlerimiz açısından önemli bir iş potansiyelini de beraberinde getirmektedir. Bu durum sonucunda gençlerimizin sigorta sektörüne ilgisi de her geçen gün daha da artmaktadır. Allianz Türkiye olarak gerek lise, gerekse üniversite öğrencilerine iş başında staj imkanı sunarak onların sigorta sektörüyle tanışmalarını sağlıyoruz."

Yılsonuna kadar 100 kişiyi işe almayı planlıyoruz

Aksigorta İnsan Kaynakları Direktörü Melis Aslanağı, Aksigorta bünyesinde 600 üzerinde çalışanları olduğunu belirterek bu yıl yaklaşık 100 kişilik işe alım yapmayı planladıklarını söyledi. Bu alımların yaklaşık 40 kişilik bölümünü, yeni mezunlara yönelik hazırladıkları Genç Yetenek Programına istihdamın oluşturacağını ifade eden Aslanağı, "Ayrıca, sigorta sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerden de deneyimli kişileri ihtiyaçlarımız doğrultusunda işe almayı planlıyoruz. Genç Yetenek Programımız kapsamında, potansiyeli yüksek, deneyimsiz veya az deneyimli yeni üniversite mezunu arkadaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz.

Diğer yandan acente ve banka kanallarımızın yönetimindeki satış yönetimi kadroları ve teknik ekiplerimizin olduğu kadrolar için işe alım planlıyoruz. Bunun yanında IT, Finans, İK gibi sektöre özgü olmayan pozisyonlar için de çok farklı sektörlerden deneyimli kişileri aramıza katmayı hedefliyoruz.

Sigortacılık sektörünü hedefleyen adaylar için 4 yıllık üniversite mezunu ve iyi derecede İngilizce bilmek önemli. Tecrübeli adaylarda ise iş deneyimi ve yer aldığı projeler önem kazanıyor" dedi. Aslanağı, geleceğin parlayan sektörü olarak görülen sigortacılık sektörünün gün geçtikçe daha fazla talep gördüğünü ayrıca sektöre yabancı sermayenin de yatırım yapması ile yurtiçi ve yurtdışında kariyer fırsatlarının oluşmasının hem deneyimli hem de deneyimsiz adaylar için sektörü ilgi çekici kıldığının da altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir