Tarım sigortası yaptıran üretici sayısı artıyor

Üreticilerde sigorta yaptırma bilincinin artmasıyla bu yılın ilk 9 ayında TARSİM tarafından düzenlenen poliçe sayısı bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 701 bine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticilerde sigorta bilincinin artmasıyla, devlet destekli tarım sigortası yaptıranların sayısında artış yaşandı.
Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) tarafından bu yılın ilk 9 ayında düzenlenen poliçe sayısı yüzde 23 oranında artarak 701 bin 104'e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde düzenlenen poliçe sayısı 568 bin 659 idi.
Bu yılın Eylül sonu itibarıyla yaptırılan sigorta bedeli de yüzde 36 oranında artarak, 5 milyar 805 milyon 191 bin 227 liradan 7 milyar 903 milyon 561 bin 820 liraya çıktı.
Aynı dönemde üreticinin sigortaladığı alan büyüklüğü 11 milyon 506 bin 166 dekarı bulurken, 536 bin 550 baş hayvan sigorta kapsamına alındı.
 
Ödenen hasar yüzde 41 oranında arttı
 
Diğer taraftan toplam prim bedeli de 429 milyon 702 bin 256 lirayı bulurken, bunun 229 milyon 293 bin 483 lirasını devlet, 200 milyon 408 bin 773 lirasını da üretici ödedi.
TARSİM tarafından bu yılın ilk 9 ayında ödenen hasar miktarı da yüzde 41 oranında artarak, 121,6 milyon liradan 171,5 milyon liraya çıktı.
 
Doğal riskler üretici tarafından farkına varıldı
 
Devlet destekli tarım sigortalarındaki artış, 6 yıllık uygulama sonucunda üreticilerde sigorta bilincinin artmasına bağlanıyor. Hasar durumunda hasar tespitlerinin doğru, hasar ödemelerinin de gecikmeksizin yapılması ile Bakanlar Kurulu kararı ile düşük faizli kredi kullanan üreticilerin sigortaya konu olabilecek varlıklarını, kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesinin zorunlu hale gelmesinin de bunda etkili olduğu belirtiliyor.
Küçükbaş hayvan hayat sigortasının geçen yıl, damızlık mandaların da bu yıl kapsama alınmasının da poliçe sayısındaki artışa etken olduğu ifade ediliyor. Sigorta yaptıran sayısının artmasında iklim değişikliklerine bağlı olarak üretimlerde meydana gelebilecek doğal risklerin üreticiler tarafından farkına varılması ve üreticilerde tarımsal varlıklarını koruma kapsamına alma ihtiyacı düşüncesinin etkili olduğu vurgulanıyor.
 
Tarım sigortasının kapsamında neler var?
 
Tarım sigortasının kapsamında bitkisel ürünlerde, dolu, fırtına, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskınları, açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski, seralarda, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı, süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, biogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski, hem denizlerde ve hem iç sularda yetiştirilen su ürünlerine (her türlü hastalık, zehirlenme, kaza ve bazı doğal afetler) ölüm riski sigortası yer alıyor.
Bunlara ek olarak süt sığırlarının yanı sıra damızlık erkek ve dişi mandalar ile açıkta yetiştirilen tüm meyvelerde çiçeklenme dönemi de sigorta kapsamında bulunuyor.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir