Tedbir almayan madeni sigortalamayız

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, “Çok riskli gördüğümüz, ‘tedbirleri almadan sigorta yapamayız’ dediğimiz müşterilerimiz de oluyor” diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

ŞANLIURFA -  Türkiye’yi derinden yaralayan Soma faciası sonrası gündeme gelen konulardan biri de sigortaydı. Madenciliğin en yüksek riskli iş koluna girmesi, sigorta yaptırma konusunda hem iş sahibini hem de sigorta şirketini iki kere düşündürüyor.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, sigortalayacakları madende uluslararası standartlara dikkat ettiklerini, bu konuda tedbir almayan ve çok riskli gördükleri madenlere sigorta yapmadıklarını söyledi.

Ülken, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ilgiyi artırmak için hayata geçirdikleri ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’nin beşinci yıl eğitimlerinin start aldığı Şanlıurfa’da, Soma faciası ile yeniden gündeme gelen ‘sigorta’ konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SGK’nın 2012 istatistiklerine göre maden ocaklarında 9 bine yakın iş kazası olduğu bilgisini veren Musa Ülken, Anadolu Sigorta olarak 169 adet maden ve maden içeriği ile ilgili sigorta yaptıklarını aktardı.

Araç, mal, yangın gibi konuların dışında, insani boyutu açısından bu tür işletmelerde bir ferdi kaza poliçesi yada işveren sorumluluk sigortası yaptırabileceğini belirten Ülken şöyle konuştu: “Sigorta yapılacak maden ocağını görmemiz lazım. Risk mühendisliği müdürlüğümüz, sigorta yapılacak işletmeyi inceler. Uluslararası standartları varsa sigortalanabilir. Sigorta için alınabilecek tedbirler konuşulur. Tedbirleri alırsanız, şu şartlarda sigortalarız deriz. Ama çok riskli görüyorsak tedbirleri almadan sigorta yapamayız dediğimiz müşterilerimiz de oluyor.”

Ülken, sigorta yaptıkları madenlerin denetim sürecinde belirli bir periyot olmadığını, gerek gördükçe ilgili mühendislerin gidip inceleme yaptıklarını söyledi.

Öte yandan bu tür işveren sorumluluk sigortasında, primi işyerinin tehlike sınıfı ve işçi sayısının belirlediğini kaydeden Ülken, maliyeti yüksek olduğu için sigortadan uzak durulduğu iddialarının yanlış olmadığını söyledi.

Urfa'da 'kehribar taşı' yeniden hayat buluyor

99-005.jpg

Anadolu Sigorta'nın kaybolmaya yüz tutan mesleklere ilgiyi artırmak için hayata geçirdiği 'Bir Usta Bin Usta' projesi tüm hızıyla devam ediyor. ‘Kaybetmek Yok’ sloganının yeni adresi ise Şanlıurfa oldu.
22 kursiyer geleneksel el sanatı olan Kehribar Taşı İşlemeciliği’ni yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla başlatılan kursta dört ay boyunca eğitim görecek.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken,  “10 yılda kaybolmaya yüz tutan 50 meslekten 1000 usta yetiştirmeyi amaçladık. Bugün gururla, bu hedefin yarısına ulaştığımızı görüyoruz. 5. yılında Bir Usta Bin Usta projesi ile Türkiye’nin 25 kentinde kaybolmaya yüz tutan 25 farklı mesleği hayata döndürmek üzere kurslar düzenledik. Bu kurslarda; öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnaflarımıza kadar çeşitli meslek gruplarından 400’den fazla kursiyerimiz oldu. Her biri bu meslekleri canlandıracak ustalar arasında yer almak için büyük bir özveriyle çalıştı” diye konuştu.

2014 yılı için seçilen diğer meslekler ise şöyle; Çanakkale’de ‘Çini İşlemeciliği’, Erzurum’da ‘Oltu Taşı İşlemeciliği’, Isparta’da ‘Deri Aksesuar Yapımı’, İzmir’de ‘Keçe Aksesuar Yapımı”.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir