VIG Türkiye’de yeni fırsat kolluyor

Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, Viyana Insurance Group için hiçbir pazarın ya da hiçbir şirketin 1-2 yıllık sonuçlarla değerlendirilmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-sayar.jpg

Yakup SAYAR

Viyana Insurance Group, Türkiye’deki yatırımı Ray Sigorta’da değişimi tamamladı. Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, VIG’den geçtiğimiz haziran ayında böyle bir açıklama gelmesinin kendilerini gururlandırdığını belirterek; "Viyana’da Türkiye’de pozitif sonuçlar üreten başarılı işler yapılabiliyor düşüncesi yaratmış durumdayız. Dolayısıyla Viyana’daki icra kurulunda ‘Neden Türkiye’de daha fazla iş yapmıyoruz?’ sorusu var. Bu yaklaşık bir yıldan beri vardı, artık iyice berraklaştı ve yeni işler yapmak istiyorlar" diye konuştu. Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, sektöre yönelik düşüncelerini ve Ray Sigorta’nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. Ray Sigorta için 2103 yılının sektöre paralel bir şekilde geçtiğini ifade eden Şişmanoğlu, "Hedeflediğimiz, bütçelediğimiz rakamlar seviyesinde gidiyoruz. Türkiye ekonomisinin yüzde 3 reel büyüdüğü ve yüzde 8’lik bir enflasyonun olduğu bir dönemde zaten yüzde 11-12 büyümek, büyümemek demektir; dolayısıyla hayat dışı sektör yüzde 24 büyümeye devam ediyor. Bunun yüzde 11’i enflasyon ve ekonominin etkisiyle oluşan büyüme, kalan yüzde 13’ü ise, motor tarifelerindeki pahalanmadan kaynaklandı" dedi.

Sektör büyümesi civarında büyüyoruz 
Ray Sigorta olarak sektör gibi kontrollü gitmeye çalıştıklarının altını çizen Şişmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektör büyümesi civarında salınıyoruz. Tabii bu arada hem motorda hem motor dışında seçici, sigortalılarına hizmet vermeyi öne çıkaran, gerektiğinde risk teftişleriyle danışmanlık yapan, hasarları engellemeye çalışan bir sigorta şirketi olarak görev yapıyoruz. Büyümemizden memnunuz, kontrolü kaybetmeden devam ediyoruz. Yıl sonuna yönelik prim büyümesi hedefimiz geçen yıla göre yüzde 17 oranında yukarıda olmak. Bu da yaklaşık olarak 350 milyon TL civarında prim üretimi demek. Takip eden yıllarda da bu oranlarda bir hedef belirledik." 

Sigortacılık için motor branşı şart 
Sürekli zarar yazılan motor branşındaki duruma değinen Levent Şişmanoğlu, Türkiye’de sigortacılık yapmak için motor branşında mutlak olarak poliçe kesmek gerektiğinin altını çizdi. "Acente kanalında iş yazacaksanız yine burada da üretimin yüzde 65 oranında motordan oluştuğunu unutmamak gerekiyor, yine motor işi yapacaksınız" diyen Şişmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada hasarını kontrol edebilen, uygun rizikoları uygun segmentlerde fiyatlayabilen her zaman para kazanabilir, çok büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum." 

VIG’ın Türkiye’ye bakışı berraklaştı 
Ray Sigorta’nın ana hissedarı olan Viyana Insurance Group’un Türkiye’ye yönelik düşüncelerine değinen Levent Şişmanoğlu, "VIG için hiçbir pazar ya da hiçbir şirket 1-2 yıllık sonuçlarıyla değerlendirilmiyor. VIG’ın en son haziran sonuçlarının açıklandığı basın bülteninde ‘Türkiye’deki değişimi tamamladık’ diye bir cümleyle Türkiye’den bahsediliyor. Bu tabi bizim için çok gurur verici bir şey, yönetim komitesi tarafından yaptığımız işin teslimi ve tespiti, ancak bu durum bize ilave ödevler de yüklüyor. Viyana’da demek ki Türkiye’de pozitif sonuçlar üreten başarılı işler yapılabiliyor beklentisini yaratmış durumdayız.. Dolayısıyla Viyana’daki icra kurulunda ‘Neden Türkiye’de daha fazla iş
yapmıyoruz?’ sorusu var. Bu yaklaşık bir yıldan beri vardı ama artık iyice berraklaştı ve yeni işler yapmak istiyorlar. Bunun yolu sigorta şirketi satın almak mı? Herhangi bir dağıtım kanalı için banka gibi bir kurumla anlaşmak mı? Yeni ilave dağıtım kanalları oluşturmak mı? Mevcut kanalların daha çok satmasını sağlayacak yatırımları yapmak mı? Veya bunların çeşitli melezlenmiş karışımları mı? şeklinde çalışmalarımız var. Biz her yıl kasım ayında strateji toplantısı yaparken muhakkak bu alternatifleri hazırlıyoruz şu anda da bu alternatifler üzerinde arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bir şey pozitif sonuç veriyorsa ondan daha fazla yapmak lazım, Viyana’dakiler de bunu biliyor" diye konuştu. 

Her müşteri ve her branşta varız
Viyana Insurance Group’un ve Ray Sigorta’nın geçmişten beri her müşteri grubunda ve her branşta bulunma prensibi olduğuna dikkat çeken Şişmanoğlu, "Biz bireysel, KOBİ, ticari ve kurumsal sektörlerin hepsine hitap etmek istiyoruz. Bütün bunları yaparken de farklı farklı ürünlerimizde farklı bölge müdürlüklerinde broker, acente ve banka kanalıyla müşterilerimize ulaşmak istiyoruz. Bunu şunun için özellikle söylüyorum; bizim için her riziko sigortalanabilir, fiyatı ve şartı ve havuzunun olması yeterlidir" diye konuştu. 

2015’te hedef ilk 5 
2015 yılı için hedeflerinin ilk 5 olduğunu ve bunu vizyonlarında belirtiklerine değinen Levent Şişmanoğlu, "Ama hiç bir zaman pazar büyüsün biz de organik olarak pazardan 3-5 puan fazla büyüyelim demedik. Bu vizyona ulaşmak için; bir sigorta şirketi alımı ve veya bir dağıtım kanalı alımı ve veya bir dağıtım kanalı oluşturulması veya 3’ü birden şeklinde düşünüyoruz. 5 yıl sonra Ray Sigorta’nın aktif büyüklüğü ve bilançosunun bugünkünden daha büyük olmasını ve bunu yaparken de sürekli karlılık ilkemizden ödün vermeyi hedefliyoruz" dedi.

Her gün temizlik yaparız
Şirket olarak portföy temizliği konusundaki düşüncelerini sorduğumuz Levent Şişmanoğlu, "Eğer sigortacıyım diyorsanız her sabah güne başlarken neyi temizleyeceğinize bakacaksınız" diyerek şöyle konuştu: "Dolayısıyla biz her an sigortacılığın temel prensiplerine aykırı bulduğumuz işleri portföyümüzden uzak tutmaya çalışıyoruz. Sigortacılığın temel prensipleri, hasarın ani, beklenmedik ve muhtemel olmasıdır. Bunlara aykırı olan veya fahiş hasarlar tutan hasarları tekrar tekrar ödemek olmaz. Portföyden bu tarz rizikoları sürekli temizleriz, bu bizim bitmeyecek bir çalışmamız. Her gün yaparız, aynı zamanda sosyal sorumluluğumuzdur." 

Bankalar sigortacılığı geliştirdi
Banka sigortacılığına yönelik düşüncelerini paylaşan Levent Şişmanoğlu, bu konuda acentelerin yorumlarının haklı olmadığını söyledi. "Sigortacılığın en başında sigorta ürünlerini müşterilerle, sigortalılarla tanıştıran kesim kredi aracılığıyla bankalar oldu" diyen Şişmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bankalar sigortacılığı çok geliştirdi, acenteler de bu gelişmelerden faydalandı ve pay aldılar yenileme takibinde. Bugün acenteler birisine konut sigortası satabiliyorlarsa, bankaların kredi verirken zorla kestikleri bina sigortasından kaynaklanmaktadır. Kredi bittikten sonra artık bu bilince erişen sigortalılar, acenteler üzerinden sigorta almaya devam ederler." 

Acente sayımızı bin 500’e çıkaracağız 
Sohbette acentelerine özel bir yer açan Levent Şişmanoğlu, 130 tane münhasır olmak üzere toplam 930 acenteleri olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bizim planlarımız verimli, sigortacılığı bilen, özellikle bilgilendirme konusunda herhangi bir eksikliğe sigorta şirketini maruz bırakmayan çünkü bilgilendirme hukuk karşısında da çok önemli bu yetilere sahip kişileri sadece kasko trafik satan çok soru sorulmayan konuk poliçesi satan acenteden çıkartıp onu biraz daha rafine işlerde, müşterinin ihtiyacına göre poliçe tanzim edebilecekleri konumlara getiriyoruz ve acenteleri bu hale getirmek için eğitiyoruz. Acente sayısında ise bin 500’ü geçmeyi planlıyoruz."

Zararlı bir pazar payının kıymeti yok
Ray Sigorta’nın stratejisini anlatan Levent Şişmanoğlu, 2010’da sektörün yüzde 1.77 olan pazar paylarının yüzde 1.55 seviyesine çektiklerini söyledi. "Zararlı bir pazar payının kıymeti olmaz" diyen Şişmanoğlu şunları söyledi: "Biz d aha sonra pazar payının kârlı kısmından, yani pazar büyük bir havuzsa köşede daha temiz sularından alabilir miyiz ona baktık. Alamadığımız sürece agresif bir büyüme politikamız olmadı. Alabildiğimizi gördükten sonra yaratabildiğimiz, oluşturabildiğimiz dağıtım kanalından verimli ve etkin işleri yapabildiğimizi gördükten sonra iş almaya başladık. Ve bizim şu anda büyümelerimiz pazar büyümesiyle paralel gidiyor ve hiçbir zaman da pazar yüzde 24 büyüyor ben 38
büyüyeceğim maceralarına atılmayız, çünkü sigortacılık yüzde 1-2-3’lük kâr marjlarıyla yapılabilen, karşılıklarınızın güçlü olmasıyla övünebildiğiniz, her sene bir sonraki seneyi öngörebildiğiniz bir iş. Bu yılın kârlılığı belli, biz aslında önümüzdeki yılın kârlılığını yapıyoruz." Bu stratejiyi sürdürmekteki kararlılıklarını sorduğumuz Şişmanoğlu, "Bu durum sürdürülebilir ve biz çok kararlıyız. Piyasa payı zararlıya dönerse yine yazmayacağız. Bu yıl veya önümüzdeki yıl piyasadaki işlerin zararlı düzeylere geldiğini gördüğümüzde bunu rakiplerimize teslim etmekten hiç gocunmayız" diye konuştu.

Bankalarla temas halindeyiz
Banka sigortacılığı konusundaki girişimlerini sorduğumuz Levent Şişmanoğlu, "Çeşitli planlarımız oluyor dönem dönem, fırsatları kolluyoruz muhakkak ki iyi hizmet veren bir sigorta şirketiyiz eğer bilgili bir banka ise sigorta konusunda da tecrübeli bir birime sahipse Ray Sigorta’yı zaten kendisinin tercih etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut çalıştığımız banka Alternatif Bank, ama diğer bankalarla da çalışmak için temas halindeyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir