Zorunlu sigortalarda denetim artırılıyor

Hazine Müsteşarlığı, zorunlu sigortalara yönelik kontrol ve denetimlerin artırılması yönünde gayretlerinin sürdüğünü bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





Yakup SAYAR

İSTANBUL - Hazine Müsteşarlığı zorunlu sigortaların tesis ediliş amacının özellikle üçüncü şahısların korunması olduğuna dikkat çekerek, büyük öneme sahip olan bu konuda müsteşarlık olarak bu alandaki kontrol ve denetimlerin artırılması yönünde gayretlerinin sürdüğünü açıkladı.


Sektörde çok konuşulan zorunlu sigorta uygulamaları konusunda DÜNYA'nın sorularına yazılı cevap veren Hazine Müsteşarlığı, zorunlu sigortalar ile ilgili düzenlemelerin yeni olmadığının altını çizerek, "Ancak, trafik sigortası ön planda olduğu için diğer zorunlu sigortalar çok fazla gündeme gelmemiştir. Müsteşarlığımızın da çeşitli defalar dile getirmesi ve çeşitli kurumlar nezdinde bu konuda girişimde bulunması çerçevesinde konu yeniden gündeme gelmeye başlamıştır" açıklamasında bulundu.

Tehlikeli maddede  sorumluluk sigortası şart

Tehlikeli maddelerle ilgili sorumluluk sigortasına özel bir yer açan Hazine Müsteşarlığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: " Bu sigorta tehlikeli maddeleri üreten, satan, taşıyan kişi ve kuruluşları kapsamaktadır. Bu sigortanın yaptırılmaması, ilgili kuruluş için ruhsatın iptalini gerektirmektedir. Ayrıca, ruhsat alma aşamasında da ruhsat veren mercilerin bu sigortanın varlığını kontrol etmesi gereklidir. Buna ilave olarak tüpgazla ilgili sorumluluk sigortası da aynı şekilde üreten, satan, taşıyan kişiler için zorunludur. Tehlikeli maddelerin ne olduğu ilgili mevzuatta sayılmış olup genellikle yanıcı, yakıcı, parlayıcı maddeler şeklinde tanımlanmaktadır. Bu çerçevede akaryakıt istasyonları da kapsam içerisindedir. Bunlara ilave olarak, zorunlu trafik sigortasının uzantısı şeklinde, gözetim yapanlar (park yerleri, terminaller ve tamirhaneler) için de zorunlu sorumluluk sigortası gerekmektedir. Zira bu mekanlarda zorunlu trafik sigortası teminatı geçerli değildir. Ayrıca denizyolu taşımacılığı yapanlar için, çevre kirliliğine karşı ve deniz kirliliğine karşı da belirli tesis ve işletmelerin sorumluluk sigortası yaptırma mecburiyeti vardır. Bu sigortaların çoğunda, sigorta yaptırmayan işletmelerin ruhsat iptali öngörüldüğü gibi bir kısmında buna ilave olarak para cezaları da öngörülmektedir."   

Gayretlerimizi sürdürüyoruz

Zorunlu sigortaların tesis ediliş amacının özellikle üçüncü şahısların korunması olduğuna dikkat çeken Hazine Müsteşarlığı, "Üçüncü şahıslar korunurken aynı zamanda işletme sahipleri de korunmuş olmaktadır. Zira, örneğin bir sanayi sitesinde meydana gelen bir patlamada büyük maddi zarar meydana geldi ve ölüm ve yaralanmalar oldu. İşletme sahibi, sorumluluğunu sigorta ettirmediği durumlarda, ödeyeceği maddi, bedeni ve manevi tazminatlarla iş hayatını sürdüremez hale gelebilir. Dolayısıyla zorunlu sigortalar konusu büyük öneme sahiptir. Bu çerçevede Hazine Müsteşarlığı olarak bu alandaki kontrol ve denetimlerin artırılması yönünde gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bilgi işlem teknolojisinin imkanlarını kullanmak bir yol olabilir. Nitekim, bu konuda ilgili kamu kurumları verileri ile Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi verilerinin karşılaştırılması suretiyle sigortasız işletmelerin tespiti v.b. çalışmalar devam etmektedir"açıklamasında bulundu.  


Sektörün önünü açmaya devam ediyoruz

Hazine Müsteşarlığı, sigorta sektörünün önünü açmaya yönelik çalışmaların devam ettiğinin de altını çizdi. Hazine'den yapılan açıklamada, "Sektörün önünün açılması için gerekli çalışmaları devam ettiriyoruz. Yapılmış bulunan ve yapılacak çalışmalar sonucunda sigorta primleri bakımından prim üretiminin GSYİH ya oranının her geçen yıl daha da artacağı ve 2015 yılında gelişmekte olan ülkeler ortalamasını yakalayacağı,  2023 yılında ise gelişmekte olan ülkeler ortalamasının daha üstünde bir yerde olacağı tahmin edilmektedir" denildi.
 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir