'2016, bakliyatta bereketli bir yıl olacak'
Bu yıl buğday ve bakliyatta, yeni mahsulle birlikte fiyatlarda düşüş bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye’nin önerisi ile 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan etmişti. Ülkemizde bu yıl, buğday, pirinç ve bakliyat ürünlerinde yeterli miktarda ekim yapıldı.
Türkiye açısından 2016 yılında yeni mahsulün çıkmasıyla, buğday, pirinç ve bakliyat ürünlerinde fiyatların düşüşe geçmesi bekleniyor.
Haziran ayında kırmızı mercimek hasadının yapıldığı ve yeni mahsulle fiyatının yaklaşık yüzde 25 düştüğünü anlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, eylül ayında nohut ve kuru fasulye gibi diğer bakliyat ürünlerinin ve ekim ayında çeltik (pirinç) hasadının yapılacağını kaydetti. Mücbir bir sebep olmazsa pirinç ve bakliyatta bereketli bir yılın yaşanacağına işaret eden Mehmet Reis, yeni mahsulle birlikte fiyatların düşebileceğini söyledi.
"Kuru gıdada, iç pazara yetecek ürün var"
Ülke genelindeki nisan ve mayıs yağışlarının, tarımsal üretime olumlu yansıdığını ifade eden Mehmet Reis, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizden, üretim ile ilgili olumlu haberleri almaya devam ediyoruz. Her zaman belirttiğin gibi mücbir bir sebep olmazsa, bu yıl hububat üretiminde önemli bir sıkıntı olmayacaktır. Nisan ve Mayıs yağmurları; çeltik, fasulye ve nohut ekimi için toprağı elverişli duruma getirdi. Buğday hasadı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Haziran ayında ve İç Anadolu Bölgesi’nde Temmuz ayında yapılıyor; kırmızı mercimek hasadı Haziran ayında yapılmaktadır; Nohut, fasulye, çeltik (pirinç) hasatları Eylül- Ekim aylarında yapılacaktır. Nitekim geçen yıl yaklaşık 350 bin ton kırmızı mercimek üretilirken, bu yılın üretimi 500 bin tonu buldu. Geçtiğimiz yıl rekor kıran buğday üretiminde, bu yıl yüzde 5’lik bir düşüş yaşanabilir; bir de kuru fasulye hasadında bir önceki yıla oranla azalma gerçekleşebilir. Özetle genel olarak bakıldığında, 2016 bakliyatta bereketli bir yıldır olacaktır ve iç pazara yetecek kuru gıda üretimi yapılacaktır" şeklinde konuştu.