10 milyon hayvana elektronik küpe takıldı

Salgın hastalıkların izlenmesi, hasta hayvan sayısının tespiti ve hayvan hastalıkları ile etkin bir mücadele için başlatılan 'Elektronik Kimliklendirme Projesi' kapsamında geçen yıl 10 milyon hayvana elektronik küpe takıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün AB desteğiyle yürüttüğü Koyun ve Keçilerde Elektronik Kimliklendirme Projesi'nde son aşamaya gelindi.

Hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve güvenilir gıda tüketiminin amaçlandığı proje kapsamında elektronik kimliklendirme Türkiye'de ilk defa bu yıl kuzu ve oğlaklarda uygulamaya alındı. Proje ofisinden yapılan açıklamaya göre yeni dönemde kuzu ve oğlakların sağ kulağında klasik küpe, sol kulağında elektronik küpe yer alacak. Küpelemenin küçükbaşlarda hayvan hareketlerinin takibi, salgın hastalıkların izlenmesi, hasta hayvan sayısının tespiti ve hayvan hastalıkları ile daha etkin bir mücadele için imkanlar getirdiği belirtildi.

2016'da 10 milyon küpe takıldı

Proje ile veteriner hekimlere, uygulama kolaylığı, zaman tasarrufu, yetiştiricilere devlet desteğinin ön koşulunu tamamlayarak işletmedeki hayvan varlığını daha kolay takip etme ve dolaylı olarak tüketicinin sağlıklı ete ulaşması gibi faydalar sağlaması öngörülüyor. Küpeleme ile eğitim ve iletişim kampanyalarının etkisi hakkında bilgi toplamak üzere 11 ilde saha ziyaretleri yapıldı. Bu kapsamında dağıtılan 31 milyon elektronik küpenin 10 milyonu 2016'da yeni doğan kuzu ve oğlaklara takıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir