'7 maddenin tamamı tasarıdan çıkarılsın'

CHP Denizli Milletvekili Arslan, 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi' kanununda yer alan; zeytinlikler, kıyı ve meralarla ilgili iki maddenin ısrarları sonucu tasarıdan çıkarıldığını ancak ilgili 7 maddenin tamamından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, dün 42 maddesi kabul edilen 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine devam edildi.

Görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, tasarının, zeytinlikler, kıyı ve meralarla ilgili hükümlerini içeren 7 maddesinin tasarıdan çıkarılması yönündeki önergelerini komisyona verdiklerini ve bunu geri çekmediklerini ifade etti.

Arslan, "Bu maddeler zeytinciliğin ölüm fermanıdır, mera ve kıyıların daha fazla yapılaşmaya açılması adımıdır. Israrlı tutumumuz sonucunda iktidar, 2. ve 3. maddeleri tasarıdan tümüyle çekmiştir. 4. maddenin de tasarıdan çıkarılması yönündeki ısrarımız ve önergemiz, uzun tartışmalar sonucunda iktidar tarafından kabul görmemiştir. İktidar, aynı maddede verdikleri 3 farklı önergeyle 4. maddede değişikliğe gitti. Biz bu önergelerin tamamına ret oyu verdik ve 4. maddenin de tasarıdan çıkarılması yönündeki önergemizde ısrarcı davrandık. Çünkü, maddenin kabul edilmesi halinde siyasetin gölgesi altında görev yürütecek, valilikler bünyesinde işleyecek bir kurul, zeytinlik sahalarda sanayileşme, madencilik, tesisleşme ve yapılaşma faaliyetine karar verebilecektir." diye konuştu.

Arslan, mevcut kanun zeytinlikleri çok net biçimde korurken, tasarının getirdiği istisna hükümlerle "zeytinliklerin ölüm fermanını hazırladığını", kurulun vereceği kararla her türlü kimyasal atık bırakacak, toz ve duman çıkaracak tesisin yapılmasına ve işletilmesine izin verileceğini söyledi.

Tasarının bir cümlesi zeytinlikleri korurken, "ancak" diye başlayan diğer cümlesinin, korunan zeytinlikleri, kurul marifetiyle yok edebileceğini belirten Arslan, "Buna asla izin vermeyiz, asla uzlaşmayız." dedi.